Niedźwiadek 1491r, Z jakiego stanu pochodzi?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Joki pisze:Wiesz to, że pisany może był wtedy jako chłop nie przesądza szlacheckości. Mógł bowiem w dalszym pokoleniu wstecz być szlachcicem przypomnę historię Krzeszewskich herbu Kroje. W XVIII pisani jako laboris wcześniej nobilis.
Jeśli łaska, to chciałbym, aby Kolega przypomniał tą historię, bo mnie dość zaciekawiła, a jej nie znam. Których Krzeszewskich to dotyczy tzn. z jakiej parafii lub powiatu? W jakich księgach zapisywano ich, jako laboriosów, a w jakich mieli występować, jako nobilisy? Oczywiście rozumiem, ze chodzi cały czas o tą samą rodzinę?
Bo jeśli masz na myśli Krzeszewskich spod Żychlina, co to się później przenieśli wraz ze swoimi patronami Goślubskimi do Bratoszewic, to poszli oni w dobrowolne poddaństwo i nigdy się z niego nie wykupili, ergo zostali zwykłymi chłopami. Nie można więc mówić o ich szlachectwie, chyba że odnosząc się do konkretnego czasu historycznego. Jedynym widomym znakiem niegdysiejszego szlachectwa był używany jeszcze w XVIII wieku przydomek - Kary, Karasek.
Pozdrawiam
Waldemar Fronczak
Joki

Sympatyk

Post autor: Joki »

Czy nazwisko Niedźwiadek występowało kiedyś u szlachty lub jako przydomek u jednej z rodzin? Tam gdzie pierwszy raz się pojawiło jest wieś Niedźwiada której założenie datuje się na 1508 rok. Nazwiska podobne Niedźwieski, Nieźwiescki pomimo swego brzmienia nie są umieszczone w herbarzach a są pewnie obocznościami nazwisk od Niedźwiedź.

Jeśli ktoś posiada informację o nazwisku Niedźwiadek, osobach je noszących to bardzo proszę pisać.
Ostatnio zmieniony śr 07 gru 2011, 16:52 przez Joki, łącznie zmieniany 1 raz.
reynavis

Sympatyk

Post autor: reynavis »

Joki

Sympatyk

Diabołek81 pisze:Witam
W księgach grodzkich łęczyckich - inskrypcje z roku 1793 w jednym z dokumentów (str 1027) występuje Marcin Niedźwiadek z Woli Niedźwiedzi, woźny opatrzny, przysięgły. Prawdopodobnie chłop,który dostarczał pozwy szlachcie.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrku czy masz coś jeszcze na temat tego nazwiska w Woli Niedźwiedziej? A co do woźnego przysięgłego od 1766 roku prawo zastrzegało ten urząd dla szlachcica.

Bardzo proszę jeśli ktoś ma coś na temat nazwiska Niedźwiadek bardzo proszę pisać.
Joki

Sympatyk

Czy to nazwisko którego pierwszą wzmiankę mamy w 1491 roku wystąpiło w chociaż lokalnych dokumentach, herbarzach? Pytam dlatego, że choćby funkcja woźnego trybunalskiego ( sądowego) to raczej domena szlachecka. Jeśli ktoś napotkał takową wzmiankę to proszę pisać.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Joki , mało jest spotykane takie nazwisko Niedźwiadek , ale czy był szlachcicem czy nie to teraz nic to nie znaczy oprócz zapisanego w genealogi kim był w tamtych czasach , ale jeśli ktoś chce zostać szlachcicem dzisiaj to też może się zasłużyć czymś na miarę np. nobla i otrzymać szlachectwo od monarchy z innego kraju jak Lech Wałęsa , dostał od króla Szwecji swój herb na podobiznę gdańskiego i podobno tytuł księcia , tak ze zawsze masz szanse tylko trzeba coś uczynić wspaniałego, nie tylko przeskoczyć przez płot ,to tak dla humoru ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witaj Joki!
W latach pięćdziesiątych w Lublinie przy ulicy bodajże nomen omen Leśnej (o ile pamiętam) mieszkała rodzina o nazwisku Niedźwiadek. Pamiętam, że ich córka miała na imię Zosia. Pozdrawiam Jerzy
Ps. Jeśli chodzi o herbarze to nie spotkałem w nich (jak do tej pory) takiego rodu.
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Szanowny Janie Adamie
Myślę, że każdy by chętnie pomógł, gdyby tylko wiedział czego tak naprawdę szukasz?
Obserwując Twoje poczynania na różnych forach genealogicznych, można się tylko domyślać, że chodzi Ci tylko o udowodnienie sobie (?), że pochodzisz z rodziny szlacheckiej.

Od Bałtyku poprzez Wielkopolskę, od Skierniewic po Rzeszów, wyłapujesz wszelkie informacje dotyczące nazwy osobowej „Niedźwiadek” wraz z obocznościami, oczywiście pod warunkiem, że informacje te dotyczą szlachty. Innych nie przyjmujesz do wiadomości.
Ludzie w dobrej wierze wielokroć oferowali Ci konkretną pomoc, wskazywali dokumenty, tropy ale ignorowałeś ich, bo rzecz dotyczyła chłopów lub mieszczan. Tak było na forum Pomorskiego Towarzystwa.
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t ... adf1555061

Na forum WTG Gniazdo też próbowałeś znaleźć szlachtę Niedźwiadków. Gdy oddalał się upragniony cel, wymyślałeś „schłopiałą szlachtę”, ba nawet wynalazłeś „włodyków”, a to już naprawdę kuriozalne podejście, bo jak tak dalej pójdzie, to moment „schłopienia Twoich Niedźwiadków” przesuniesz nie tylko, jak to ma miejsce teraz na okres przednazwiskowy, ale na czasy słowiańskie, czasy Popiela :)
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... f=3&t=4215

By daleko nie szukać po innych forach dodam, że na Genealodzy.pl logujesz się po raz drugi.
Poprzednio prowadziłeś wątek pod nickiem „Niedźwiadek” i jak sobie trochę nagrabiłeś u chcących Ci pomóc forumowiczów, to zalogowałeś się pod obecnym nickiem.
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... d%BCwiadek
Tam podawali konkrety Rafał i Bartek, a Paweł oferował skany metryk Twojej rodziny z Makowa.
Znalazł się nawet Michał, którego prababka pochodziła z „Twoich” Niedźwiadków z Makowa. I co? I nic. Nawet nie odpowiedziałeś na jego oferty współpracy, a to przecież Twój kuzyn!!!

Masz chyba jakąś obsesję na punkcie dowiedzenia, że Niedźwiadki byli szlachtą. Owszem, mogli być, ale chyba raczej nie Twoja rodzina i dlatego tak trudno jest Ci się z tym pogodzić.
Nie interesuje Cie zupełnie, jak widać na powyższych przykładach, historia Twoich przodków. Jesteś głuchy na argumenty i na wszelką pomoc o ile dotyczy ona stanu chłopskiego.

Czy naprawdę tak trudno przyjąć do wiadomości, że nazwa osobowa „Niedźwiadek” mogła być zarówno przydomkiem szlacheckim, niekoniecznie dziedzicznym, jak i przezwiskiem chłopskim, które przybrało formę nazwiska? Najmniej prawdopodobna jest przecież wersja odmiejscowego pochodzenia, bo brakuje typowego sufiksu. Ty jednak kurczowo szukasz śladu tam, gdzie go być nie może.
Czy trudno pojąć, że nazwiska pospolite urabiane od nazw ze świata zwierzęcego powstawały dość powszechnie i niezależnie od siebie na różnych terenach i w różnym czasie? Że pomiędzy rodzinami z Wielkopolski, a rodzinami z Mazowsza noszącymi to nazwisko nie muszą istnieć żadne związki pokrewieństwa?

Ktoś spyta, dlaczego się czepiam? Przecież każdy może szukać takich informacji, jakich potrzebuje. Zgoda.
Tylko, ze odpowiadając na pytania poświęcamy swój czas i wiedzę. Ma to sens, jeśli jest to dla kogoś przydatne. Janowi nie zależy na wiedzy o swojej rodzinie.
Dowód?
Proszę bardzo http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 4&start=45
Kazimierz Niedzwiadek, ur. 20 lutego 1817 roku w Woli Makowskiej (akt nr 4) syn Jana i Marianny. Marianna w tym czasie miała 31 lat. Z innych dokumentów wynika, że z domu była Łukasikówna. Zmarła niedługo potem, bo 22 września 1823 roku, w Woli Makowskiej. Przyczyna zgonu określona: kamień. Akt zg. nr 42.
Jan Niedżwiadek wkrótce się ożenił z Józefą Breyter. Akt nr 14 z 1823 roku. Miał wówczas 39 lat, więc mozna obliczyć przybliżona datę jego urodzin = ca. 1783 r.
W akcie ślubu mamy podanych jego rodziców: Anzelm i Teresa Maciejakówna. To kolejne pokolenie.
To prezent, drogi Kolego, na początek. Radzę dalej to pociągnąć, zamiast bawić się w metody asocjacyjne.
Mnie to zajęło 15 minut w ciągu jednego dnia.
I jeszcze jedno: w parafii Maków Niedźwiadków jest sporo. Łatwo połączyć ich w grupę rodzinną. Wszyscy od początku XIX wieku notowani jako chłopi.
Co do szlachty, to na tamtym terenie było jej bardzo niewiele i niemal wszystkie rodziny są znane. Niestety Niedźwiadki się do nich nie zaliczają.
Podałem Janowi, jak na tacy dwa nieznane mu pokolenia jego przodków. Bezpośrednich przodków. Zero zainteresowanie, bo to rodzina chłopska!!!
W następnym wątku http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=14247
podane były kierunki poszukiwania materiału źródłowego dla jego rodziny z Makowa.
Efekt?
Kontynuacja poszukiwania szlacheckości Niedźwiadków na tutejszym forum.

Drogi Janie. Albo rozpoczniesz normalne poszukiwania, a wtedy każdy chętnie Ci pomoże, albo będziesz się bawił z nami w ciuciubabkę, jak to napisał Paweł w jednym z postów, a wtedy spalisz sobie mosty w całym środowisku od Bałtyku po Tatry, bo wszyscy się tu doskonale znamy.

Pozdrawiam serdecznie i życzę, aby ten list sprawił, iż wejdziesz do grona genealogów
czego życzy z całego serca również Księżak, jako i Ty
Waldemar Fronczak
Joki

Sympatyk

Nie to, że nie przejmuję się tymi z innych stanów. Szczerze denerwuje mnie jeden fakt. Skoro tyle rodów w samej sumie może chociaż znaleźć tylko jednego szlachcica w nawet bardzo dalekim pokoleniu, to czemu nie ja. Nie chcę tym się chwalić i chodzić z zadartym nosem, ale po prostu wiedzieć. Rozumiem, że nazwisko mogło występować także wśród chłopstwa i innych stanów. Skoro już na początku zaistnienia nazwiska Niedźwiadek w 1491 roku byli może chociaż troszkę wyżej niż stan włościański to może realnie jest myśleć o szlachcie. Byli woźnymi to też może być dobrym tropem.

W wątku na tym forum pod tytułem "Szlachta, której nie ma w herbarzach" znalazłem informację, że nazwiska rodów nie koniecznie były bardzo popularne i nawet o "niszowej" etymologii. Oczywiście nie przesądza to o całkowitej bezużyteczności herbarzy, ale także nie stawia ich jak źródła któremu można bezgranicznie ufać.
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

No cóż. "Koń, jaki jest, każdy widzi"
Janku, Tobie nie można pomóc, nawet przy maksimum dobrej woli.
A chciałem, jak Księżak Księżakowi.
To była moja trzecia próba i ostatnia.
Życzę powodzenia w krainie fantazji.
WF
Joki

Sympatyk

Postanowiłem posłuchać się na pewno bardziej doświadczonego człowieka zajmującego się tą nauką. Moja prośba jest następująca: Czy może Pan udzielić informacji ogólnych gdzie szukać jakimi metodami?
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Miałem już nie zabierać głosu w tej sprawie, ale nie będę udawał obrażonej pensjonarki.
Dobrych wskazówek udzielało Ci już wiele osób. Poczytaj sobie jeszcze raz swoje wątki na różnych forach. Nie ma sensu, abym tu cytował Koleżanki i Kolegów.
Za to kilka ogólnych uwag:

1/ Jedyna skuteczna metoda, to stopniowe cofanie się w kolejne pokolenia, opierając się o dostępne źródła - metryki kościelne (bo okres ASC masz już za sobą), spisy mieszkańców, jakie czasami były sporządzane podczas lustracji (takie lustracje w Arcybiskupstwie Gnieźnieńskim były prowadzone, a dokumentacja jest w AA w Gnieźnie) i inne źródła poza metrykalne na które musisz sam trafić. Być może coś znajdziesz w Suplikach chłopskich?
Jednym słowem odwiedzasz archiwa i biblioteki. Piszesz i zadajesz pytania. Jak czegoś nie rozumiesz - dopytujesz na forach lub zasięgasz rady pracowników archiwum.

2/ Ustalasz czym dysponuje archiwum kościelne w Łowiczu? Chodzi o księgi z parafii Maków. Jeśli mają tam księgi z XVIII wieku i wcześniejsze, to po prostu stajesz się tam stałym bywalcem, aż do momentu gdy wynotujesz wszystkie potrzebne Ci informacje.

3/ Jeśli nie ma ksiąg z tej parafii, to sprawdzasz wszystkie sąsiednie. Często można trafić na wiele wartościowych danych.

4/ Nawiązujesz kontakt z grupą indeksującą Skierniewice. Może połączysz przyjemne z pożytecznym?

5/ Nawiązujesz kontakt z kuzynem, którego prababka pochodzi z Niedźwiadków z Makowa. Razem zawsze łatwiej rozwiązuje się problemy. Można także dzielić się pracą.

6/ Monitorujesz stale indeksy w bazach PTG i innych

7/ Nawiązujesz kontakt z regionalistami z tamtego terenu. Czasami mają wiedzę, o której historykom się nie śniło, a i w szufladach miewają skarby.

Waldemar Fronczak

PS
Podpisuj swoje posty, bo nie każdy lubi pisywać z anonimami na forach genealogicznych.
Joki

Sympatyk

Przede wszystkim dziękuję Panu Waldemarowi za rady oraz wszystkim tym którzy dali mi informacje.

Sądzę, że trochę zaślepiło mnie patrzenie głównie na jeden stan. Ale uważam także, że każdy kto ma coś ciekawego, co ja przeoczyłem może pomagać mi w poszukiwaniu materiałów. Skupiska tego nazwiska są rozmieszczone w różnych regionach naszego kraju, dlatego proszę każdego kto miał w swoich przygodach genealogicznych z nim styczność o kolejne cenne informacje.

Jan Adam Niedźwiadek
Bełc_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bełc_Paweł »

Witam
Nazwisko Niedźwiadek z Makowa, Skierniewic i okolic to rodziny czysto chłopskie z tamtych terenów!!!
Inaczej byłaby wzmianka , jak pisał Waldemar"o szlachcie musiałoby coś być ...bo jej była tam zaledwie garstka"
Sugeruje "uderzyć AD Łowicz- wszak Niedźwiada to taka fajna miejscowość... a Puszcza Bolemowska vel Jaktorowska swego czasu niedźwiedzi pełna :D
Miejscowość w dobrach Arcybiskupstwa Gnieźnieńskiego Księstwa Łowickiego datowana 1374 r..

w księgach łowickich dokopiesz sie dalej niż niejeden potomek "szlachty"
Winszuję pomyślności Paweł Bełcz
Księżak :mrgreen: :mrgreen:
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

Fronczak_Waldemar pisze:Podałem Janowi, jak na tacy dwa nieznane mu pokolenia jego przodków. Bezpośrednich przodków. Zero zainteresowanie, bo to rodzina chłopska!!!
Chłopi czy książęta, ja, jak pewnie większość tu obecnych, to bym z radości podskakiwał, gdyby ktoś mi 2 pokolenia nieznanych przodków z tego okresu opisał. Żeby coś takiego docenić trzeba jednak najpierw spędzić trochę czasu samemu szukając. Ja spędziłem pół roku jak nie więcej szukając aktu ślubu rodziców praprapradziadka (ur. w tym samym roku co Kazimierz Niedźwiadek Jokiego) na bezowocnych poszukiwaniach. Znalazłem go przypadkowo i radość nie miała końca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”