Nazwiska w moim drzewie (Irena Kartocha)

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Ireno , mam pytanie odnośnie Sawickich z Rejowca, Bychawy lub Bychawki, co masz na ich temat i jak daleko w latach,wiem że mieszkali tez w Zaklikowie na początku rozbiorów Polski, była tam rodzina w czasach królestwa w Krasnymstawie, kto tam dzisiaj się ostał, jestem ciekawy- pozdrawiam ;Julian
Kartocha_Irena

Sympatyk

Post autor: Kartocha_Irena »

Witaj Julianie, dopiero szukam, będę przeglądać mikrofilmy greckokatolicki Rejowiec, zwrócę uwagę. Pewnie znana jest Ci strona http://regestry.lubgens.eu/news.php jest tam sporo Sawickich, 3 skany z Zaklikowa i wpisy indeksowe z Bychawki. Poszukiwana przeze mnie Agnieszka Sawicka jest żoną Jana Dudka, mamą mojego praprapradziadka Piotra Dudka urodzonego ok. 1819 roku w Pawłowie, zam. w chwili ślubu 05.11.1843 r. z Heleną Podkańską w Majdanie Kańskim
Pozdrawiam Irena
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dziękuje Ireno za wskazówki, najbardziej mnie interesują metryki z lat 1700, szukam ale chyba katolików, te które tu podałem wiadomości znam od Kajetana Sawickiego, to właśnie jego rodzina jest na sto procent z Zaklikowa, a może i moja bo jego przodki i moje maja ten sam herb Nowina i pochodzą od tych Sawickich z Podlasia, potem się rozrodzili po Litwie we Włodzimierskim,Trockim i Wileńskim, także na Żmudzi byli z tej samej rodziny. Tylko ja nie mam jeszcze połączenia moich Sawickich z okolic Chęcin z pozostałymi, brak metryki ur. w około 1720 - 1740 Jakuba Walentego, a szukam już długo, trochę danych o tych z Zaklikowa mam nawet do lat 1600, a może i dalej oparte na książkach, herbarzach, metrykach litewskich ale nie kolejnych, nadal zbieram wszystko o Sawickich i może uda się ich połączyć w drzewku jako jedna rodzina ; pozdrawiam - Julian
Kartocha_Irena

Sympatyk

Witaj Julianie, nie wiem czy znasz pozycję: Mariana Kawałko Rejowiec jego okolice i właściciele w latach 1531-1868, w aneksie 6 jest wymieniony Grzegorz Sawicki zam. Wólka Rejowiecka, w chwili sporządzania aktu ur. dziecka w r. 1811 miał 27 lat. z mikrofilmu parafia rzymskokatolicka Pawłów akt nr 9 z 09.04.1811 r. Sawicki Stanisław syn Józefa i Agnieszki z Przyjtywskich (nazwisko niewyraźne).
Sawicki_Julian

Sympatyk

Jeszcze raz Dziękuje Ireno za podane wiadomości, czy ta książka jest tu w necie czy trzeba ja gdzie kupić, jeśli od 1531 roku to może być ciekawa , u moich Sawickich z lat 1700 i 1800 występują imiona ; Jakub, Wojciech, Walenty, Maciej, Jan Bonawentura, Filip, Onufry, a ich żony to dwie Kudelskie, Piskorska, Hreczka , więcej na razie nie znam ; pozdrawiam - Julian
Kartocha_Irena

Sympatyk

Książka dostępna w w sprzedaży w bibliotece w Rejowcu, 50 zł, można też wypożyczyć. W necie nie ma. W necie "Herb mojego miasta" o Pawłowie k. Rejowca
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dobrze Irenko wiedzieć, jak zajdzie taka potrzeba by sobie ją nabyć to tam napisze, na razie przejże te pozycje które mi podałaś i jak by coś się trafiło coś ze starych metryk z lat 1700 lub śluby Kudelskich z Sawickimi lub odwrotnie to by było fajnie i daj znać na p.w. ; pozdrawiam - Julian
Kartocha_Irena

Sympatyk

Karolina Sawicka (Kudelska) (deceased) - Genealogy
Sawicki_Julian

Sympatyk

To by była ta Irenko Karolina Kudelska córka Tomasza , wyszła za Maurycego Filipa Sawickiego, a jej siostra kilka lat wcześniej wyszła za Jana Bonawenturę Sawickiego, ich metryk szukam ; Agnieszka Kudelska brała ślub przed 1811 rokiem, a Karolina około 1813 roku albo i bliżej w nasza stronę , gdzie takowe są metryki - Julian

Ps . znalazłem to na Geni, to jest moje stare drzewko z Moi Krewni co podawał Wojtek W.
Edyta76

Post autor: Edyta76 »

Witam ,jestem poczatkujaca poszukiwaczka korzeni.Moj tata z domu Koziol Kazimierz zm.2009r ojciec Antoni Koziol, matka Teofila Cieplowska,ur 1901r .Pawlow / zm 1985 r kolo Chelma.Wiem tylko ze miala bliska rodzine ( prawdopodobnie siostra ( Zemrzycka) 3 dzieci moj taka Kazimierz Kozil, Krzysztof Koziol. Hanna Koziol. bliska rodzina ale nie wiem kim on byl dla babci szewc w Pawlowie SAWICKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”