Obiedzińscy z pod ciechanowa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Obiedziński_pradziadek

Sympatyk

Post autor: Obiedziński_pradziadek »

Witam

Zaczełam tworzyć rodowód rodzinny i już mam nie małe problemy. pra..dziadek Bonifacy Obiedzińki urodził się w Rzeczkach w 1887 syn Jana i Feliksy z Kamińskich. Miał 2 siostry Leokadia i Józefe oraz 3 braci (Stefan, Stanisław(ur. w Warszawie) i Władysław)
Podobno ojciec Jana to Jan Maciej Obiedziński.

Dziadek mówił, że mieli ziemie Obiedzin lub Obidzin i byli herbu Topór (były nawet jakieś dokumenty ale zagineły)

Niestety gdy jeszcze żył nikt się go nie wypytał a teraz nie wiemy jak dość do początku czyli głownego przodkach od kogo się wywodzimy ??

Czy ma ktoś informacje na temat rejonów ciechanowskich?? Obiedzińskich bądź Obidzińskich (bo w dokumentach było różnie)

Bardzo proszę o pomoc każda wskazówka jest cenna
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Witam,
według Geneteki Jan Obidziński i Feliksa Kamieńska brali ślub w par. św. Aleksandra w Warszawie w 1885 r. (akt nr 4). W Warszawie urodziło się ich dwoje dzieci: Stefan Obiedziński w 1886 r.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 4-0039.jpg
i Stanisław Obiedziński w 1899 r.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 6-0231.jpg

W 1886 r. Jan Obidziński vel Obiedziński miał 27 lat, czyli urodził się około 1859 r., natomiast jego żona Feliksa urodziła się około 1863 r.
W Genetece można odszukać więcej osób o nazwisku Obidziński i Obiedziński, więc zapraszam do przeszukania tej bazy.

Pozdrawiam
Dominik
d_tomaszewski

Sympatyk

Post autor: d_tomaszewski »

no i rzeczywiscie w 1859 roku w Obidzinie w parafii Paluki przychodzi na swiat Jan Obidzinski syn Jana Obidzinskiego i Marianny Milewskiej (akt nr 129)
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Przypuszczam, że rodzice Jana Obidzińskiego, urodzonego w 1859 r. nosili podwójne imiona. W parafii Pałuki jest ślub Mikołaja Obidzińskiego i Anny Milewskiej z 1843 r. (nr aktu 5). Przy urodzeniu jednego z synów Mikołaja, jego żona nazywana jest również Marianną Milewską. Indeksujący mógł wpisać tylko jedno imię zaślubionych. Parafia Pałuki jest w województwie mazowieckim.
Proszę podpisywać swoje posty, przynajmniej imieniem.
Pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
Jabłonowski_Marek

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Jabłonowski_Marek »

Witam!
O rodzinie Obiedzińskich prowadzono dyskusję na Forum Członków Związku Szlachty Polskiej.
Są tam zalogowani dwaj Panowie Obiedzińscy.

Pozdrawiam
Szczęśliwi Ci, którzy liczą swój dom w pokoleniach.

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Wprawdzie Marek naprowadził na właściwy trop osobę, która się interesuje rodem Obidzińskich ale dodam tutaj, że drzewo zostało wyjątkowo dobrze opracowane dzięki ogromnemu nakładowi pracy i środków finansowych jednej osoby ze Stanów znanej dobrze genealogom szukającym przodków na Północnym Mazowszu. Wielu z nas, mających w drzewie rodzinnym Obidzińskich z parafii Pałuki, zostało wspaniałomyślnie obdarowanych wynikami jej poszukiwań.
Jeżeli idzie o rodziców Jana Obidzińskiego urodzonego w 1859 roku w Obidzinie Górnym to byli to Jan i Marianna z Milewskich Obidzińscy.
Mikołaj i Anna z Milewskich mieszkali w Obidzinie Górnym w tym samym czasie ale nie mieli syna imieniem Jan. W roku 1859 urodził im się syn ale dano mu na imię mu Marcel.
Przemek Kisielewski
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Witam.Wtrącę słówko gdyż też obrabiam Obi(e)dzińskich.Linia o której pisze Przemek doprowadzi nas do Adama Obidzińskiego,tego co w Łebie chciał polecieć w kosmos Meteorem,ale bracia ze wschodu pogrozili i chłopcy zwinęli zabawki,które pewnie znajdują się w Muzeum Techniki w Warszawie.Natomiast osobie,która pyta o Bonifacego po konsultacjach z innymi szukającymi Obi,mogę podpowiedzieć że w parafii Ciechanów pod nr aktu 186/1887 najprawdopodobniej znajdzie swojego Bonifacego.Czyli jest punkt zaczepienia.Życzę cierpilowści i powodzenia.
Ula.
Obiedziński_pradziadek

Sympatyk

Bardzo wszystkim dziękuje już mogę od czegoś zacząć :) Pani Ulu żeby zobaczyć akta muszę pojechać do parafii Ciechanów?? I sądzi Pani że linia o której mówi Pan Przemek to inna ?? przypuszczam że jedna z pobocznych.

Pozdrawiam Monika
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Bez pani będzie łatwiej.Wszyscy Obi są ze sobą spokrewnieni,gdyż wywodzą się z Obidzina.Nie trzeba jechać do Ciechanowa,wystarczy zamówić kopię aktu w odpowiednim archiwum,dla Ciechanowa w Mławie.Jeśli nie wiesz jaka parafia jest w danym archiwum,sprawdź w bazie pradziad (http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php)Ostrzegam,w Mławie za aktem czeka się bardzo długo,ja od stycznia nie mam jeszcze odpowiedzi :(,więc proszę uzbroić się w cierpliwość.
Ula.
Obiedziński_pradziadek

Sympatyk

Nie mam doświadczenia z aktami i mam wielką prośbę czy ktoś mógłby rozszywrowadź mi akt urodzenia brata dziadka
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 4-0039.jpg nr 35
bardzo proszę. Sama próbuje od 2 dni i z przykrością muszę stwierdzić, że nie widzę tu nic :(
emamar

Sympatyk

Post autor: emamar »

Witam,
rodzice Stefana to Jan Obiedziński, lat 27 mający i Feliksa z Kamińskich, lat 23. Stefan Obiedziński urodził się w Czystym 2 /14/ stycznia 1886 roku. Rodzice chrzestni to Adam Kaliński i Walentyna Kalińska.

Pozdrawiam,
Emilia
Obiedziński_pradziadek

Sympatyk

Dziękuje :)
helenamalczyk

Post autor: helenamalczyk »

Szukam ślubu i zgonu Ignacego Obi lub Obiedzińskiego i jego żony Małgorzaty z Bieńkowskich.Ignacy ostatni miejsce zamieszkania jakie znam to Rostkowo rok 1901 oraz ślubu ich syna Aleksandra z Weroniką z Szelugowskich.Aleksander ur. Nikły Żmijewo i ostatnie jego miejsce zamieszkania też N.Żmijewo par.Żmijewo Kościelne gdzie zmarł w r.1928.Szukam też jego wnuki i prawnuki.
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Obiedziński_pradziadek pisze:Nie mam doświadczenia z aktami i mam wielką prośbę czy ktoś mógłby rozszywrowadź mi akt urodzenia brata dziadka
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 4-0039.jpg nr 35
bardzo proszę. Sama próbuje od 2 dni i z przykrością muszę stwierdzić, że nie widzę tu nic :(
Do bezimiennej prawnuczki :)
Podaję pełne tłumaczenie aktu:

Akt 35 Czyste
Działo się w Wolskiej parafii 5/17 stycznia 1886 roku o godz. 3 po południu. Stawił się Jan Obiedziński służący z Czystego 27 letni, w obecności: pełnoletnich świadków Adama Kamińskiego urzędnika prywatnego z Warszawy i Franciszka Caplarskiego* wyrobnika z Jelonek i okazał nam dziecię płci męskiej, oświadczając że ono urodziło się w Czystem 2 / 14 stycznia bieżącego roku, o godzinie 2 po południu, z jego ślubnej żony Feliksy z Kamińskich, 23 letniej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym udzielonym w dniu dzisiejszym dano imię Stefan, a chrzestnymi jego byli Adam Kamiński i Walentyna Kamińska. Akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, i przez Nas tylko podpisany.
Ks. ... Nabielski? A.W.P. (Administrator Wolskiej Parafii)

*Nazwisko może być Czaplarski
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
magdal

Sympatyk

Post autor: magdal »

Dotyczy Obidzińskich!!!
Do tej pory nie zajmowałam się rodziną mojej babci ze strony mamy, która też nazywała się Obidzińska i urodziła się w Rzeczkach-Orszymach koło Ciechanowa (rodzina jej ojca prawdopodobnie pochodziła z majątku Obiedzin i miała herb), ale czytając forum zachęciliście mnie Państwo do zbadania jeszcze tego stosunkowo świeżego tropu. Magdal :roll: :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”