Gdzie są dokumenty nie ujęte w bazie Pradziad

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Cesarczyk pisze:Witam !
Jestem zaskoczony że nikt tu nie wspomniał o Mormonach. Oni starają się mikrofilmować co się da i katolog ich mikrofilmów znajduje się na ich stronie: http://www.familysearch.org/Eng/Library ... umns=*,0,0
Z ich katalogu można też się dowiedzieć gdzie były mikrofilmowane księgi.
Więc jeżeli chodzi o Pierzchnicę to z Pradziada można się dowiedzieć tylko o księgach z lat 1875-1902 w Archiwum Państwowym w Kielcach w Oddziale w Pińczowie.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Z katalogu Mormonów można się dowiedzieć dodatkowo o księgach z różnych innych lat pomiędży 1573 a 1904 które były mikrofilmowane w archiwum państwowym w Warszawie.
http://www.familysearch.org/Eng/Library ... trykalne++

Poza tym są różne archiwa ja na przykłąd Archiwum Arcydiecezjalne w Przemyślu, które posiadają zasoby które nie były mikrofilmowane przez Mormonów, a więc nie figurują w ich katalogu i których też nie ma w bazie Pradziada.

Pozdrawiam.
Janek Cesarczyk
Niezwykle cenna jest wiadomość o katalogu Mormonów i dzięki niej dowiedziałam się, że są interesujące mnie mikrofilmy ksiąg metrykalnych z Ujazdu woj.łódzkie . Spisałam dane dotyczące tych filmów, ale jak wystąpić do nich o przesłanie odpowiednich skanów? Zarejestrowałam się w ich bazie, ale tam są tylko propozycje prac przy indeksowaniu i nie potrafię otworzyć jakiegoś formularza z prośbą o skany.

Bardzo serdecznie pozdrawiam :)
Janina Władysława Tomczyk z d.Janiszewska
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Janina_Tomczyk pisze: Niezwykle cenna jest wiadomość o katalogu Mormonów i dzięki niej dowiedziałam się, że są interesujące mnie mikrofilmy ksiąg metrykalnych z Ujazdu woj.łódzkie . Spisałam dane dotyczące tych filmów, ale jak wystąpić do nich o przesłanie odpowiednich skanów? Zarejestrowałam się w ich bazie, ale tam są tylko propozycje prac przy indeksowaniu i nie potrafię otworzyć jakiegoś formularza z prośbą o skany.

Tylko, że Mormoni jak podają na Familysearch zrobili te mikrofilmy z zasobów wymienionych poniżej archiwów

Poland, Łódź, Ujazd (Brzeziny) - Church records

Księgi metrykalne, 1734-1899
Mikrofilm zrobiony z rękopisów w Archiwum Archiwum Archidiecezjalne w Łodzi.
Roman Catholic parish registers of births, marriages and deaths in Ujazd (Brzeziny), Łódź, Poland.

Kopie księg metrykalnych, 1808-1905

Mikrofilm zrobiony z rękopisów w Archiwum Państwowym, Łódźi Archiwum Pánstwowym w Piotrkowie Trybunalskim i w Archiwum Archidiecezjalne w Łodzi
Civil transcripts of Roman Catholic parish registers of births, marriages and deaths in Ujazd (Brzeziny), Łódź, Poland.

Wszystko masz w Łodzi lub w niedalekim Piotrkowie.

Chociaż, jeśli jest Ci wygodniej to i z zasobów mormońskich możesz korzystać.

A może odkryłaś jeszcze inne mikrofilmy dotyczące par. Ujazd niż są w zasobach AA i AP?

___
Krystyna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

kwroblewska pisze:
Janina_Tomczyk pisze: Niezwykle cenna jest wiadomość o katalogu Mormonów i dzięki niej dowiedziałam się, że są interesujące mnie mikrofilmy ksiąg metrykalnych z Ujazdu woj.łódzkie . Spisałam dane dotyczące tych filmów, ale jak wystąpić do nich o przesłanie odpowiednich skanów? Zarejestrowałam się w ich bazie, ale tam są tylko propozycje prac przy indeksowaniu i nie potrafię otworzyć jakiegoś formularza z prośbą o skany.

Tylko, że Mormoni jak podają na Familysearch zrobili te mikrofilmy z zasobów wymienionych poniżej archiwów

Poland, Łódź, Ujazd (Brzeziny) - Church records

Księgi metrykalne, 1734-1899
Mikrofilm zrobiony z rękopisów w Archiwum Archiwum Archidiecezjalne w Łodzi.
Roman Catholic parish registers of births, marriages and deaths in Ujazd (Brzeziny), Łódź, Poland.

Kopie księg metrykalnych, 1808-1905

Mikrofilm zrobiony z rękopisów w Archiwum Państwowym, Łódźi Archiwum Pánstwowym w Piotrkowie Trybunalskim i w Archiwum Archidiecezjalne w Łodzi
Civil transcripts of Roman Catholic parish registers of births, marriages and deaths in Ujazd (Brzeziny), Łódź, Poland.

Wszystko masz w Łodzi lub w niedalekim Piotrkowie.

Chociaż, jeśli jest Ci wygodniej to i z zasobów mormońskich możesz korzystać.

A może odkryłaś jeszcze inne mikrofilmy dotyczące par. Ujazd niż są w zasobach AA i AP?

___
Krystyna
Z powodu bardzo późnego małżeństwa mego Taty Władysława Janiszewskiego moi dziadkowie i pra, to wiek XVIII i XIX. Mój prapradziadek Szczepan Janiszewski, którego data urodzin przypada albo na rok 1791 albo na 1795 i urodził się jak napisano w jego drugim akcie ślubu"w Miescie Uiazdzie" powinien widnieć w bazie Mormonów. Ponadto w tym akcie podano imiona jego rodziców: Grzegorz i Agnieszka Janiszewscy to też mogą być lata od 1734 roku i mnie bardzo, bardzo interesują i dają możliwość ustalania wcześniejszych powiązań genealogicznych. Jak widzisz dotyczy to Akt Diecezjalnych Kościoła Katolickiego, a nie AP i dlatego jest mi łatwiej pobrać i samodzielnie odczytać z języka łacińskiego, bo potrafię przetłumaczyć te akty jeśli są w miarę czytelne. Z racji jednak dużej ilości akt rodzinnych zindeksowanych przez Elizę muszę odwiedzić AP w Łodzi na wiosnę, bo teraz choruję i nie mogę tak podróżować. Jest to dla mnie niezwykle ważne, bo w tym Ujeździe mieszkałam w latach 1948-1968, gdyż mój Tata był tam sekretarzem gminy i mieszkaliśmy w służbowym mieszkaniu obok gminy. Mój Tata Władysław był również urzędnikiem USC i miał dostęp do akt pisanych w języku rosyjskim, które tłumaczył na potrzeby mieszkańców, gdyż uczył się pod zaborem rosyjskim i ukończył gimnazjum w Głownie, a następnie w 1912 r był na praktyce w Ujeździe jako pomocnik pisarza gminnego. Nigdy jednak nie wspominał o tym, że mieszkali tu jego pradziadkowie, bo chyba nie wiedział. Z racji 20-letniego zamieszkiwania w Ujeździe znam wiele tamtejszych rodów i mogłabym indeksować, ale nie ma fotokopii.

Bardzo serdecznie pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”