Ostrowiec Świętokrzyski, parafia św.Michała Archanioła

Wątki tworzone z pozycji Moduł Katalog Zasobów Metrykalnych > Dodaj Parafię ... ; pozycja „Nasze parafie” (Poszukuję w Parafii..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

saturnin

Sympatyk

Post autor: saturnin »

Publikacja, o której napisałem, zawiera wykaz nagrobków z najstarszej części cmentarza oraz wyróżnia groby późniejsze - ważne ze względu na zasługi spoczywających w nich osób: tak więc, m.in. mamy tu nazwiska żołnierzy, członków ruchu oporu z czasów ostatniej wojny czy pomordowanych w publicznych egzekucjach, itp.
Nie potrafię powiedzieć czy inwentaryzacja wykonana przez krajoznawców z Kielc i Ostrowca objęła wszystkie nagrobki istniejące na tym cmentarzu ( przypuszczam, że pominięto powojenne), dlatego myślę, iż powinien Pan skontaktować się z jedną z osób zaangażowanych w przeszłości w to przedsięwzięcie. Na przykład p. Zbigniew Pękala jest osobą dość znaną w Ostrowcu, pracował w Urzędzie Miasta, zatem łatwo się będzie z nim skomunikować ( nawiasem mówiąc mam jego numer telefonu, jeśli to Pana interesuje).
I jeszcze ciekawostka: parafia św. Michała jest w posiadaniu najstarszego istniejącego opisu cmentarza.
Pozrawiam
Piotr Boczarski
Ps: Nie sądze, aby w jakikolwiek sposób naruszał Pan prawo :-). Przeciwnie, jestem pełen uznania dla Pana inicjatywy, zwłaszcza, że i mnie samemu może przynieść korzyść - zapewne także moi przodkowie i krewni spoczywają w tym miejscu..
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Dziękuję.
Co zawiera opis cmentarz, który posiada parafia? Także spis pochowanych?
Ciekawe, bo jest kilka grobów, które zniknęły z powierzchni, a ja osobiście w rodzinie mam podejrzenia, ze pochówki sa jedne na drugich (XIX wiek), i nie ma tam wzmanki o starszych....może tam by była...

Coś podobnego zamierzam zrobić takze z cmentarzem w Słupii Nadbrzeżnej (czy Słupii Kolonia?)
W każdym razie, tam gdzie jest znany obóz kampingowy nad Wisłą. Jest tam parafia i maly zabytjkowy wiejski cmentarzyk, kilka grobów nawet z Powstania.

Dodam, że jeżeli chodzi o Ostrowiec, to owszem, w kręgu mojego zainteresowaina są groby te najbardziej zniszczałe.
Jeżeli będę widział pochówek z 1930, a grob jest z roku 2010, to według mnie nie ma sensu robić zdjęcia, ponoważ to znak, ze ktoś się tym grobem opiekuje.
Jeżeli chodzi o poległych i Powieszonych, im po prostu należy się pamięć, mimo ze o te groby dba wielu, i wie o nich wielu.

Kamil
saturnin

Sympatyk

Niestety nie wiem co zawiera ten opis. Przekazałem Panu wszystko co mi wiadomo na ten temat. O szczegóły proszę pytać wskazane przeze mnie osoby, ewentualnie proboszcza parafii.
Pozdrawiam
Piotr Boczarski
saturnin

Sympatyk

Muszę sprostować moją odpowiedź na Pana pytanie o „najstarszy opis cmentarza ”. Kartkując poprzednio przewodnik nie zauważyłem, że treść tego opisu została zamieszczona w dalszej części książki. Okazuje się nie być takim dawnym - pochodzi z 1931 r. i dotyczy głównie zmian granic ostrowieckiej nekropolii. Z jednym wyjątkiem (kaplica grobowa Pietrzykowskich), nie ma w nim niczego konkretnego na temat grobów. A zatem – rozczarowanie.
Pozdrawiam
Piotr B.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Ostrowiec Świętokrzyski, parafia św.Michała Archanioła

Post autor: Kostkowski »

kamil_360 pisze:Od stycznia tego roku robię indeks-inwentaryzację tutejszego cmentarza-zdjęcia nagrobków wraz z danymi w tabelce.
Kamil
Chętnie się przyłączę i pomogę tworzyć to dzieło. Mam publikację, o której pisze saturnin. Choć jest to cenna książka, dotyczy niewielu grobów i z niewielkich fragmentów cmentarza, a wielu z opisanych tam nagrobków już nie ma.
Odtworzyłem "zawartość" kaplicy Pietrzykowskich i genealogię kilku gałęzi tego rodu.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
W. E. Kostkowski
Nowakowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nowakowska_Katarzyna »

To rozumiem - wyniki TAKIEJ współpracy posłużą wielu zainteresowanym tematem ,a mieszkającym ' poza zasięgiem '.

Pozdrawiam - Katarzyna Nowakowska
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

W takim razie Pana Kostkowskiego bardzo proszę o kontakt na email kamilsmieszek360@ gmail.com
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Kamil
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Tak Pani Kasiu, przynajmniej taki jest mój cel.
Pozdrawiam,
Kamil
<zamierzam zrobić coś podobnego z cmentarzem w Słupii Nadbrzeżnej-również zabytkowym ale o wiele mniejszym>
kasiac90

Sympatyk

Post autor: kasiac90 »

Witam, proszę pana Kostkowskiego o sprawdzenie małżeństwa Jan i Małgorzata Zarobkiewicz.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Boretti_Jerzy »

Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Orłowski
Pozdrawiam
Jerzy
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Udało mi się ustalić w końcu, jakie lata ksiąg metrykalnych z Ostrowca posiada Biblioteka Diecezjalna Sandomierz (za każdym razem była inna odpowiedź).

Urodzeń: 1812, 1813, 1814, 1816, 1819, 1820, 1821, 1822, 1825, 1858 do 1865, 1866 do 1884.

Zgonów: 1858 do 1865, 1866 do 1884 i niewielki fragment 1857 (bodajże dwie kartki).

Zapowiedzi: 1858-1865 oraz 1819.

Zaślubionych: 1866-1884 i 1885 do 1899.

oraz rok 1823 zaślubionych lub zapowiedzi

Pozdrawiam,
Kamil
Ostatnio zmieniony śr 06 mar 2013, 17:15 przez kamil_360, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Zamieściłem kilka fotografii miejscowego, parafialnego cmentarza Ostrowieckiego.
Zdjęcia te nie są przeznaczone do indeksacji-mają ch. artystyczny.

Kamil

https://plus.google.com/photos/10573117 ... xN7msp7iVA
Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Post autor: Marek_Kwarciński »

Bardzo uprzejmie proszę o sprawdzenie występowania nazwisk:
Kwarciński/ska lub Jasieński/ska.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

od roku 1858 do 1908 Kwarciński/ska ani Jasieński/ska nie występuje natomiast 4 razy Jasiński/ska. Czy przesłać dane?

PS
Wkrótce przekażę kolejne 20 lat małżeństw z Ostrowca od 1858 do 1877,więc bedziemy mieli pół wieku. A moze ktoś wie gdzie szuakać wczesniejszych?
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Znalezione na 1-szej stronie księgi metrykalnej:

Roku 1812. dnia 9. Sierpnia. Wylew wody z Rzeki Kamienny był tak wielki, że nie tylko wszystkie zboża zasiane nad rzeką zalane i zamulone zostały ale nawet budynki a osobliwie młyny zburzone przez wody gwałtowność – Plebańskie także stodoły w Ostrowcu acz są w odległości od Rzeki [……] iednak i w nich była woda i ledwie się w całości utrzymały. Roku 1813 dnia 20 i 21 Lipca był podobny – wylew wody z teyże samey rzeki z tą tylko różnicą że woda nie tak nagle i nie/bardzo mulna przybywała a zatem mniejsze zrządziła szkody. –
Roku 1813 dnia 26 – 27 Sierpnia był także wylew wielki wody Odry nad rzeką Kamienną a tem bardziey nad Wisłą poczynił tak wielkie szkody iakich naystarsi ludzie na owczas żyiący niepamiętali. Samych ludzi utonęło do […..] tysięcy. Wsie prawie wszystkie będące nad Wisłą zniszczone i zburzone zostały.
Roku 1819, dnia 19. Września o godzinie 10 przed południem w Ostrowcu wszczął się pożar ognia od piekarza Żyda od którego Połać Rynku na Zachód i wszystkie w [……] będące zabudowania zupełnie spłoneły.

Pozdrowienia,
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalog Zasobów Metrykalnych - Nasze Parafie”