Marek_Klara pisze:Kiedyś znalazłem informację, że Klarowie (nazwisko Klara vel Klarski) przenieśli się do Żmigrodu. Czy w XIX wieku byli notowani w księgach?
Pozdrawiam
PS. Czy książkę o Żmigrodzie można gdzieś nabyć?
Co do tego spisu to jest to odpis ze starej księgi nigdy nie wydany w formie książkowej. A książka o Starym Żmigrodzie zostala wydana przeze mnie w 2001 roku ale jest bardzo trudno dostępna
Dyonizy Smólski brał ślub w 1881r , czyli chodzi o lata ok 1860 do 1900, zórka Maria ur 1881 ochrzczonaw parafii żmigrodzkiej, potem syn Władysław 1885. Dinizy miał zginąć , jak dzieci były małe, więc szacuję ok 1890r.
Paweł J.
Pawel_Jurewicz pisze:Dyonizy Smólski brał ślub w 1881r , czyli chodzi o lata ok 1860 do 1900, zórka Maria ur 1881 ochrzczonaw parafii żmigrodzkiej, potem syn Władysław 1885. Dionizy miał zginąć , jak dzieci były małe, więc szacuję ok 1890r.
Paweł J.
Znalazłem tylko informację o śmierci Mariana Smólskiego syna Andrzeja i Józefy Brożyna. Zmarł 19.07.1892 w wieku 13 lat
Co do Klarów czy Klarskich to nie znalazłem żadnych informacji na ich temat ale nie mam dostępu do wszystkich rzeczy z tych lat.
Głowy rdzin z lat 60 -tych i 70 tych we wsi Stary Żmigród - nr oznacza numer domu
Adamczyk Wojciech nr 69, Bal Wojciech i Jan nr 10, Bal Wawrzyniec nr 37, Bazy lak Anna nr 66, Bazan Jan i Antoni nr 78, Brożyna Jadwiga nr 3, Brożyna Jan nr 27, Brożyna Jakub nr 7, Brożyna Michał nr 55, Brożyna Maciej nr 54, Burda Jakub nr 87, Burda Józef nr 86, Burda Marcin nr 71, Burda Paweł nr 44, Czaja Helena nr 32, Centka Jakub nr 101, Centka Józef, Jan i Piotr nr 19, Centka Wincenty nr 13, Durał Tomasz nr 58, Dziadosz Józef nr 61, Fory stek Jan i Michał nr 57, Fory stek Michał nr 30, Forystek Wojciech nr 84, Gierlicki Błażej nr 95, Gierlicki Franciszek i Maria nr 2, Gryziec Jakub nr 22, Gryziec Szczepan nr 52, Gryziec Tomasz i Kazimierz nr 1, Hatała Anna nr 24, Janik Andrzej nr 11, Janik Ignacy nr 98, Janik Sebastian nr 41, Jaracz Andrzej nr 61, Karczma nr 49, Karamon Jakub nr 64, Klimczak Augustyn nr 76, Klimczak Jakub nr 63, Klimczak Tomasz nr 20, Klimczak Andrzej nr 76, Kozicki Bartłomiej nr 55, Kozicki Marcin nr 66, Kozicki Jan nr 63, Kozicki Tomasz nr 20, Krajmas Maria nr 36, Krzyżak Walenty nr 18, Ksiażkiewicz Jan nr 91, Ksiażkiewicz Paweł nr 33, Ksiażkiewicz Tomasz nr 75, Kuczała Jan i Antoni nr 9, Kuczała
Wojciech nr 62, Landa Barbara nr 79, Landa Marianna nr 69,
Lewandowski Piotr nr 5, Masłowska Katarzyna nr 12,
Mędrkiewicz Michał 24, Miśkiewicz Wojciech nr 1, Moranda
Maria nr 97, Mrugał Antoni nr 59, Mrugał Antoni nr 68, Mrugał
Jakub nr 73, Mrugał Józef nr 8, Mrugał Marcin nr 23, Mrugał
Wawrzyniec nr 17, Musiał Bartłomiej nr 83, Musiał Maciej
i Wincenty nr 4, Musiał Wojciech nr 68, Myśliwiec Antoni nr
16, Kraus Gabriel nr 48, Opiela Katarzyna i Tekla nr 43,
Plebania nr 47, Paja Józef nr 39, Palcar Jakub nr 38, Palcar
Marianna nr 74, Palcar Walenty nr 26, Potera Marek nr 100,
Potera Mateusz nr 29, Potera Wawrzyniec nr 107, Patyk
Andrzej nr 16, Piątkowski Wojciech nr 105, Pęcak Marianna
nr 19, Rospond Piotr nr 88, Rospond Szymon nr 15, Rospond
Walenty nr 82, Skała Kazimierz nr 35, Skrzęta Jan, Sleboda
Andrzej nr 25, Sleboda Andrzej, Sleboda Marcin nr 7, Stempak
Jan nr 56, Stodolak Michał nr 71, Świerk Maciej nr 96, Świerk
Michał nr 79, Świerk Marianna nr 99, Urbanek Michał nr 59,
Wielgosz Anna nr 21, Wielgosz Marcin nr 8, Wielgosz Józef
nr 72, Wielgosz Andrzej nr 46, Więcek Mateusz nr 85, Więcek
Michał nr 6, Więcek Michał nr 67, Więcek Michał nr 93,
Więcek Szymon nr 81, Więcek Tomasz nr 56, Więcek Wojciech
nr 28, Wójcik Barbara nr 65, Wojnarowicz Józef nr 6, Zagórska
Barbara nr 67, Zagórski Jan nr 31, Zagórski Mateusz nr 69,
Zagórska Katarzyna, Zagórski Tomasz nr 60, Ziębińska
Marianna nr 42
Witam,
czy mogę prosić o sprawdzenie, czy ok. 1854 w Starym Żmigrodzie mieszkała rodzina Kozłowskich? W marcu 1854 powinien był się tam urodzić Józef. Być może wymieniony jest jego ojciec Gabriel, bądź żona Anna z d. Zawisza. Szukam też odpowiednich wpisów metrykalnych dotyczących tych osób. Za pomoc z góry dziękuję.
Anna
Dziękuję. A czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk Gabriel Kozłowski, Anna Kozłowska (z d. Zawisza) - jego żona? Szukam również ich bezpośrednich przodków i/ lub rodzeństwa oraz dzieci.
poszukuję informacji o rodzinie Gerstmannów, która mieszkała w miejscowości Grab (Grabie), jak zdążyłem się zorientować, w roku 1843 w tej właśnie miejscowości ur. się Teofil Gerstmann: https://pl.wikipedia.org/wiki/Teofil_Gerstmann
Wydaje mi się, że parafią właściwą dla miejscowości Grab, był Nowy, lub Stary Żmigród. Biorąc jednak pod uwagę, że metryki z Nowego Żmigrodu są zindeksowane na genetece a ze Starego Żmigrodu brakuje metryk akurat z 1843go, domyślam się, że tak, czy owak interesujący mnie Gerstmannowie, mogli mieszkać w tej Grabi , która najwidoczniej podlegała pod parafię w Starym Żmigrodzie. Na razie nie znalazłem jeszcze nigdzie metryk, ale może w spisie występuje to nazwisko?
Z góry dziękuję za zerknięcie do spisu