Warszawa Jak szukać aktu urodzenia

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

taa i rodziców ustalić, bo jeśli dzieci z Jamiołkowskiej (ślub chyba 1898) to ten 1897...
itd itd ale czy sens za każdym razem ipisywać "jak" jest?
wątków mnóstwo na ten temat
poczytać:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sclavi

Sympatyk

Dokumenty od roku 1910 gzie szukać

Post autor: Sclavi »

Witajcie
Poszukuję dokumentów (Aktów urodzenia z 1910), Aktów Ślubu) z roku 1910 z Warszawy nie wiem gdzie ich szukać.
Może ktoś spotkał się z nazwiskiem Jan Skoczkowski urodzony w 1910 roku mam tylko taką informację a szukam jego rodziców i aktu ślubu z Janiną nie znam jej nazwiska panieńskiego. Wiem że był szewcem.
Czy ktoś może pomóc w tej sprawie.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Na początek sprawdź w dostępnych i zindeksowanych zasobach. Napisz co zo zostało przeszukane,
Określenie "Warszawa" bywało nadużywane, tzn niejednokrtonei spotkasz się z "Warszawa" dla terenu, który w 1910 Warszawą nie był - więc warto poszperać w ASC wtedy podwarszawskich.
Może akt zgonu (lub dwa Jana i Janiny) masz i możesz wstawić link do kopii?
Z małżeństwem może być trochę trudniej - raczej jeszcze nie będzie łatwodostępny akt. "Raczej" bo szansa, że załapał się na na okres upublizniony niewielka. Znów "raczej" był 1930-1931 i później, a dostępny w 2014 nie sięgają. Tu raczej pozostaje kwerenda szersza.
Wracając do początku -sprawdź co jest w serwisach PTG z U1910-1913, zacznij od tych. i wstaw zgon/y jeśli masz, ew. napisz skąd informacj ao urodzeniu w 1910 w Warszawie
Sclavi

Sympatyk

Post autor: Sclavi »

Niestety nie mam dostępu do żadnych dokumentów. Z odnalezionego nagrobka wiem ze Jan zmarł 1975-05-21 i żył lat 65 jego żona Janina zmarła 1950-01-10 żyła lat 38. Niestety nie będę miał dostępu do aktów zgonu.( syn Jana ich nie posiadał) Z informacji rodziny Jana wiem że był szewcem, walczył w powstaniu warszawskim. Mieszkał na Woli i Starówce. Nie wiem jak szukać danych o urodzinach i małżeństwie. Zasoby tutejsze sprawdzone.
Pozdrawiam P.K.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nagrobek->administracja cmentarza?
data śmierci (dokładna, dzienna!) -> USC

"tutejsze" no ..to ułatwia, ale nie do tego stopnia, żebym był skłonny przejrzeć i zrobić listę co jest/czego brakuje:) Wybacz:) Jak napiszesz dokąłdnie co przejrzałeś to ew. mogę się zastanowić co "z resztą". Ale to do Ciebie nalezy ruch z wypisaniem co sprawdziłeś (itak Ci się to przyda:)))

PS a skąd "ur. w Warszawie" też z nagrobka?
sager8

Sympatyk

Poszukuje

Post autor: sager8 »

Witam,
Poszukuje informacji o dzieciach Jozefa Konstantego Maj z Warszawy, ur w parafii sw Stanislawa(Syn Jakuba i Marianny z Glinkow).
Pierwsze malzenstwo z Jozefa Adela z Dynkowskich(zm w 1910) w 1895 w parafii sw Andrzeja. Jedna corka znana- Waclawa ur 1902. byli inni.
On mieszkal w czasie slubu na Nowolipki, ona na Chlodnej.
Drugie malzenstwo z Jozefa z Mroczkowskich w 1911 w parafii Wszystkich Sw. On mieszkal wtedy na Nowym Brodnie, ona na Zlotej.
Jeden syn znany-Roman ur 1914.
W Szukaj w Archiwach i Genszukacz nic. Potrzebne mi chocby imiona pozostalych dzieci, cokolwiek na ich temat.

Posiadam kilka starych zdjec ale nie moge zidentyfikowac osob. Gdzie najlepiej je wrzucic aby ktos byc moze rozpoznal?

Dziekuje za wszelkie wskazowki.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Poszukuje

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Nie widzę żadnego problemu. Wiesz jaka parafia. Wiesz jakie lata. Wiesz jak nazywali się rodzice. Trzeba jechać do archiwum czy do parafii i szukać w księgach. Chyba, że chcesz by ktoś zrobił to za Ciebie. Chętnych jest wielu. Tylko za ile?
Staszek
sager8

Sympatyk

Poszukuje

Niestety mieszkam dosc daleko i do Warszawy moge zaplanowac wycieczke dopiero na nastepny rok. A cierpliwosci brak:)
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Poszukuje

Post autor: Mirek.Kozak »

Jeśli potrafisz udokumentować pokrewieństwo zamów przez internet - mailem - zapłacisz 20-50 złotych i nie musisz jechać do W-wy.
Albo jak pisze Stanisław - zamów u profesjonalisty!
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Poszukuje

Post autor: piotr_nojszewski »

Do pierwszego małżeństwa nie musisz niczego dokumentowac. 100 lat minęło.

Mozesz też poszukac w poczekalni. Niektóre z tych parafii maja tam summariusze z lat które Ciebie interesują np św Andrzej.
pozdrawiam
Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Poszukuje

małżeństwa ma:)
ur po 1913 - będzie trudno ale wczęsniejsze ..zacząc od USC, w którym było zarejestrowane urodzenie Romana. Może "przez zgony" (gdyby rodzeństwu się zmarło) - jest rochę więcej póxniejszych dostępnych...

"profesjonalizm" jako kryterium "dostę do akt U po 1914"? eee...
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Poszukuje

Post autor: piotr_nojszewski »

Prawda z tymi małżeństwami. Zmęczenie mózgu daje w kość.
pozdrawiam
Piotr
sager8

Sympatyk

Poszukuje

Dziekuje za cenne rady.
Poczekalnie przeszukuje od niedawna dosc skrupulatnie. Czekam tez na akt ur.Waclawy Maj. Ma nadejsc:)
Akt ur Romana tez zamowie, w koncu to dziadek. Zobaczymy, moze cos sie trafi.
Pozdrawiam,
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”