Problem z 'otczestwem'
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
jamiolkowski_jerzy

-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
To raczej jedna z linii rodu Lenkiewiczów. Miładowscy byli znani w Ziemi Nowogrodzkiej, i całkiem możliwe iż w XVI wieku jeszcze łączył ich główny trzon nazwy rodowej. Zważmy, że Lenkiewiczowie byli szeroko rozrodzeni w WKL - zwłaszcza na Grodzieńsczyźnie, Ziemi Mińskiej, Mozyrskiej, Lidzkiej etc. Jestem przekonany, że w tym przypadku Lenkowicz jest trzonem nazwiska, a nie otczestwa.
Popisy zostały wydane po raz pierwszy w 1915, w ramach Rosyjskiej Biblioteki Historycznej - tom XXXIII. Można go znaleźć na runivers.ru, gdzie są wszystkie tomy tego wydawnictwa.
Pozdrawiam serdecznie.
Popisy zostały wydane po raz pierwszy w 1915, w ramach Rosyjskiej Biblioteki Historycznej - tom XXXIII. Można go znaleźć na runivers.ru, gdzie są wszystkie tomy tego wydawnictwa.
Pozdrawiam serdecznie.
Ленько, Лёнька to zdrobnienia imienia Leonid. I od nich otczestwo - Ленькевич/Lenkiewicz/Ленкевич.
Nazwiska utworzone od w/w podstawy dość popularne na Białorusi, obecne w popisie 1528r..
Ленков Гришко, мяшч. г. Вiцебск 226
Ленько, мяшч. г. Полацк 221 адв.
Ленькович Богдан, б. Берасцейскага пав. Троцкага в-д. 107 адв.
Ленькович Кузьма, б. Слонiмскага пав. Троцкага в-д. 106 адв.
Ленькович Матфей, б. Слонiмскага пав. Троцкага в-д. 106 адв.
Ленькович Ониско, б. Берасцейскага пав. Троцкага в-д. 108
Ленькович Федко, б. Пiнскага пав. 210
Pozdrawiam
Nazwiska utworzone od w/w podstawy dość popularne na Białorusi, obecne w popisie 1528r..
Ленков Гришко, мяшч. г. Вiцебск 226
Ленько, мяшч. г. Полацк 221 адв.
Ленькович Богдан, б. Берасцейскага пав. Троцкага в-д. 107 адв.
Ленькович Кузьма, б. Слонiмскага пав. Троцкага в-д. 106 адв.
Ленькович Матфей, б. Слонiмскага пав. Троцкага в-д. 106 адв.
Ленькович Ониско, б. Берасцейскага пав. Троцкага в-д. 108
Ленькович Федко, б. Пiнскага пав. 210
Pozdrawiam
Jeśli już przyjmiemy pochodzenie odimienne to wydaje się, że bardziej prawdopodobny byłby Leonard, niż mało popularny w tym okresie, prawie nieznany Leonid od greckiego Leonidas. Imię Leonid brzmi w tym kontekście (XVI w.) zbyt "współcześnie". Polecam jeszcze jedną książkę, tym razem autorstwa Tichoniuka "Imiona i ich formy na pograniczu polsko-białoruskim od XVI wieku do roku 1839".
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Lenart to rzeczywiście pochodna forma (i częsta) imienia Leonard, co oczywiście nie wyklucza istnienia postaci Lenko/ Lenka od tego samego imienia. Książka Tichoniuka została wydana w 2000 r. i jest dostępna raczej tylko w bibliotekach, w każym razie nic nie wiem o wersji on-line.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
- Batogowski_Sergij

Re: Problem z
Słusznie Pani podpowiedziała, dodam jeszcze, że jeśli chodzi o rodziny ukraińskie, to tego eustafia wszyscy nazywali Ostapem ("Ostap") i właśnie "otczestwo" wskazujące na imię ojca prawdopodobnie było "Левкович" czyli jego ojciec był ochrzczony 100%-m ukraińskim imieniem Левко.Kaczmarek_Aneta pisze:Witam,
a może w dokumencie jest błąd i chodzi o Левковичa?
Pozdrawiam
Aneta
Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy
Re: Problem z
Witam.
[quote="Batogowski_Sergij/]
Słusznie Pani podpowiedziała, dodam jeszcze, że jeśli chodzi o rodziny ukraińskie, to tego eustafia wszyscy nazywali Ostapem ("Ostap") i właśnie "otczestwo" wskazujące na imię ojca prawdopodobnie było "Левкович" czyli jego ojciec był ochrzczony 100%-m ukraińskim imieniem Левко.
[/quote]
Rzecz w tym, że według posiadanych w moim archiwum dokumentów z XVI, XVII i XVIII wieków Miładowscy nie żyli na Ukrainie...
No bo przecież mińkie, nowogródzkie czy smoleńskie to nie są tereny Ukrainy... I w tamtych wiekach zdaje się było podobnie...
Podaliście Państwo informacje o ciekawej literaturze. Zanim do niej dotrę i zagłebię się w teks męczy mnie jeszcze jedno pytanie:
Czy imię "Lenko" nie było właśnie białoruskim czy południowo-litewskim odpowiednikiem imienia "Lewko"?
I nurtuje mnie jeszcze inna sprawa... Najstarsza wzmianka na jaką się natknąłem odnośnie mojego nazwiska pochodzi z 1499 r. z miejscowości Jelec. A więc nie Ukraina a raczej pogranicze litewsko-ruskie... I nie ma innych członów a jedynie imię i nazwisko...
Czy to można traktować jako pewna wskazówkę czy po prostu związane może to być tylko z "ruchem wojsk"?...
Pozdrawiam. Darek Miładowski
[quote="Batogowski_Sergij/]
Słusznie Pani podpowiedziała, dodam jeszcze, że jeśli chodzi o rodziny ukraińskie, to tego eustafia wszyscy nazywali Ostapem ("Ostap") i właśnie "otczestwo" wskazujące na imię ojca prawdopodobnie było "Левкович" czyli jego ojciec był ochrzczony 100%-m ukraińskim imieniem Левко.
[/quote]
Rzecz w tym, że według posiadanych w moim archiwum dokumentów z XVI, XVII i XVIII wieków Miładowscy nie żyli na Ukrainie...
No bo przecież mińkie, nowogródzkie czy smoleńskie to nie są tereny Ukrainy... I w tamtych wiekach zdaje się było podobnie...
Podaliście Państwo informacje o ciekawej literaturze. Zanim do niej dotrę i zagłebię się w teks męczy mnie jeszcze jedno pytanie:
Czy imię "Lenko" nie było właśnie białoruskim czy południowo-litewskim odpowiednikiem imienia "Lewko"?
I nurtuje mnie jeszcze inna sprawa... Najstarsza wzmianka na jaką się natknąłem odnośnie mojego nazwiska pochodzi z 1499 r. z miejscowości Jelec. A więc nie Ukraina a raczej pogranicze litewsko-ruskie... I nie ma innych członów a jedynie imię i nazwisko...
Czy to można traktować jako pewna wskazówkę czy po prostu związane może to być tylko z "ruchem wojsk"?...
Pozdrawiam. Darek Miładowski
Poszukuję informacji o rodzinach Miładowski i Niczyperowicz.
Pozdrawiam. D Miładowski
Pozdrawiam. D Miładowski
-
jamiolkowski_jerzy

Błędy oczywiscie się zdarzały ale w tym przypadku - moim zdaniem - nie było tak ,że zamiast" w" wpisano "n". Za duzo tych Lenkowiczów było, aby co i raz się mylono. Jesli juz geneza ma być od imienia to nie od Lewka.
Intuicyjnie jednak podejrzewam że Lenkowicz to nie od imienia. Tylko od czego ? może od łęku czyli min. łuku w siodle. Językoznawcom pozostawiam do rozważenie problem jak po rosyjsku kiedys zapisywano łęk? czy aby nie łenk było najprosciej? Moze było tak że jakis przodek był łukowaty czyli krzywawy i po nim zaczęto tak przezywac potomków. Wady anatomiczne były wtedy chętnie wykorzystywane do nadawania przezwisk.
Pozdrawiam
Intuicyjnie jednak podejrzewam że Lenkowicz to nie od imienia. Tylko od czego ? może od łęku czyli min. łuku w siodle. Językoznawcom pozostawiam do rozważenie problem jak po rosyjsku kiedys zapisywano łęk? czy aby nie łenk było najprosciej? Moze było tak że jakis przodek był łukowaty czyli krzywawy i po nim zaczęto tak przezywac potomków. Wady anatomiczne były wtedy chętnie wykorzystywane do nadawania przezwisk.
Pozdrawiam
Witam Państwa!
Temat nie daje mi spokoju i, co pewnie jest znane wszystkim miłośnikom genealogii - "chodzi po głowie".
Pisali Państwo i z literatury wynika, że wiek XVI był okresem tworzenia się nazwisk.
Po dyskusjach pojawiła się hipoteza następująca:
był to okres kiedy na tereny WKL, po wyludnieniu spowodowanym wojnami, zaczęły napływać rzesze szlachty polskiego pochodzenia. Następowały powiązania i, pod wpływem Polaków, "spolszczenia" nazwisk rodzimych bojarów.
W "Popisie..." z 1528 roku występuje niejaki Miłodowicz Lenko, bojar nowogródzki.
Wspomniany wyzej Eustachy Lenkowicz M. majątek od Wasilija Kleckiego nabył w 1578 r., a więc 9 lat po Unii Lubelskiej.
Mogło więc w tym czasie nastąpić przekształcenie nazwiska.
Ale póki co to tylko hipoteza...
Czy są jakiekolwiek możliwości dotarcia do "Popisów..." z 1567 roku?
Pozdrawiam. Darek M.
Temat nie daje mi spokoju i, co pewnie jest znane wszystkim miłośnikom genealogii - "chodzi po głowie".
Pisali Państwo i z literatury wynika, że wiek XVI był okresem tworzenia się nazwisk.
Po dyskusjach pojawiła się hipoteza następująca:
był to okres kiedy na tereny WKL, po wyludnieniu spowodowanym wojnami, zaczęły napływać rzesze szlachty polskiego pochodzenia. Następowały powiązania i, pod wpływem Polaków, "spolszczenia" nazwisk rodzimych bojarów.
W "Popisie..." z 1528 roku występuje niejaki Miłodowicz Lenko, bojar nowogródzki.
Wspomniany wyzej Eustachy Lenkowicz M. majątek od Wasilija Kleckiego nabył w 1578 r., a więc 9 lat po Unii Lubelskiej.
Mogło więc w tym czasie nastąpić przekształcenie nazwiska.
Ale póki co to tylko hipoteza...
Czy są jakiekolwiek możliwości dotarcia do "Popisów..." z 1567 roku?
Pozdrawiam. Darek M.
Poszukuję informacji o rodzinach Miładowski i Niczyperowicz.
Pozdrawiam. D Miładowski
Pozdrawiam. D Miładowski