Poszukuję miejscowości Pałomijka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Drozdowska_Józefa

Poszukuję miejscowości Pałomijka
Drodzy Genealodzy, już wielokrotnie korzystałam z pomocy Państwa. Może i teraz ktoś mi pomoże lub podpowie, gdzie mam szukać informacji. Mój pradziadek, co wynika z aktu zgonu ur. się ok. 1831 roku. Rusycyści przetlumaczyli miejscowość, w której się urodził jako Pałomijka. Z wiadomości szczątkowych rodzinnych wiedziałam dotąd, że uciekał z Janowa na terenie Litwy (najprawdopodobniej Litwy Kowieńskiej i chyba chodzi o Janów k. Kowna) na teren Rajgrodu (obecnie woj. podlaskie, pow. grajewski), w Wilkowie, gdzie mieszkał rajgrodzki proboszcz, zmieniono pradziadkowi nazwisko na Wysocki (poprzedniego nie znamy, nie wiemy też dlaczego uciekał z Litwy z dużego majątku, na którym pozostał jego brat). W akcie zgonu, który niedawno został odnaleziony przez moją kuzynkę, istnieje jako miejsce urodzenia pradziadka ta Pałomijka. Chcę zauważyć, że niektórzy członkowie rodziny uważają, ze był Litwinem. Przeszukałam Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich i nie ma w nim takiej miejscowości. Może ktoś z Państwa zna taką nazwę? Gdzie mam jej szukać? Mam jeszcze jedno pytanie, czy możliwe, że odnajdę jakieś notatki, w których zapisane byłoby prawdziwe nazwisko pradziadka. Nazwisko jego matki, czyli mojej praprababci brzmi Zaniewska. Podejrzewam, że jeżeli go zmieniał, miał do tego jakiś ważny powód, więc możliwe, że nie zostały żadne ślady po nazwisku poprzednim. Z opowieści mojej mamy wiem, że jeden raz w okresie międzywojennym ze swoim synem, a moim dziadkiem Janem Władysławem (był wtedy małym dzieckim), odwiedził tę miejscowość. Liczę na pomoc i serdecznie pozdrawiam. Józefa Drozdowska 
-
dziadek_m60

Witam.
W Google jedno słowo o tym brzmieniu – Паломийка – Pałomijka:
http://ocr.in.ua/knyha/franko_tom_13/603
A może by wrócić do źródła i spróbować zweryfikować poprawność tłumaczenia nazwy miejscowości? Niejednokrotnie miałem okazję przekonać się o różnicach między prawidłową nazwą, a zapisem „ze słuchu” przez sporządzającego akt metrykalny.
W Google jedno słowo o tym brzmieniu – Паломийка – Pałomijka:
http://ocr.in.ua/knyha/franko_tom_13/603
A może by wrócić do źródła i spróbować zweryfikować poprawność tłumaczenia nazwy miejscowości? Niejednokrotnie miałem okazję przekonać się o różnicach między prawidłową nazwą, a zapisem „ze słuchu” przez sporządzającego akt metrykalny.
Pozdrawiam
Bogdan
"Miedzy Pułtuskiem a Wyszkowem"
Obryte, Zatory, Pniewo
Bogdan
"Miedzy Pułtuskiem a Wyszkowem"
Obryte, Zatory, Pniewo
-
Drozdowska_Józefa

Dziękuję Panu za odpowiedź. To jest słowo z wiersza. Dziękuję za to źródło. Mam akt zgonu dziadka. Prawdy dojść w nim nie można, bo nazwisko jego ojca jest wpisane też Wysocki, co prawdą nie jest, ale tak zatarto ślady, że nawet ojca wpisano pod Wysocki, dlatego szukałam pod matką. Są różne rody Zaniewskich na Litwie, ale który może być naszym nie wiem. Może być tak, że i nazwisko matki zmieniono. Może Pan znając rosyjski przetłumaczyłby to słowo. Tłumaczenia były różne (chodzi o pierwszą literę), ale żadnej tej miejscowosci nie ma i podobnej nie ma. Pradziadek zmarł w Rumiejkach (k. Rajgrodu-obecnie woj. podlaskie), w miejscowości, w której mieszkał wówczas jego syn a mój dziadek. Na tym zatrzymuje się moja genealogia i jestem nieszczęśliwa, że w tej części linii nie mogę posunąć się dalej. Serdecznie Pana pozdrawiam. Józefa Drozdowska. PS. Tu nie ma jak wstawić zdjęcia skanu aktu zgonu. Może go wyślę na Pana adres elektroniczny.

Lepiej podać więcej informacji, np. jakie były te inne odczyty, zwłaszcza, że to chodzi o pierwszą literę także. Nie znasz jego nazwisko, istniejące uważasz za zmienione, ale znasz nazwisko jego matki, Zaniewska tak? A sprawdzałaś jak Zaniewscy obecnie w Polsce? Zambrów powiat się wyróżnia na mapie nazwisk, 99 osób notuje w wersji męskiej, stosunkowo dużo, bo inne duże notowania to wojewódzki Białystok i Warszawa. Szukałaś już miejscowości w tamtej okolicy i sprawdzałaś parafię? http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_IV/283
Co do Zaniewski to nie wiem czy Saniewski nie jest przypadkiem tym samym nazwiskiem w tych okolicach, nie zaszkodzi pośledzić tamtejszych Zaniewskich/Saniewskich, nazwisko matki pradziadka to dla Ciebie najlepszy punkt zaczepienia teraz.
Cyt. z internetu: "Zanie Leśnica. Około 1415 roku włóki Leśnicy z nadania książęcego były w posiadaniu Ścibra z Sąchocina, podkomorzego zakroczymskiego, który w 1424 roku sprzedał je Mikołajowi z Czajek. Zanie Leśnica wzięła nazwę od Jana Zani, który nabył tą wieś pod koniec XV wieku od Czacha Kołaka w zamian za włóki nad Dębem (za późniejsze Czosaki). Jest to wieś rodowa Zaniewskich. W 1676 roku było tu 7 gospodarstw drobnoszlacheckich (3 Zaniewskich, 2 Konopków, 1 Dobrochowskiego, 1 Krajewskiego)."
To są te same okolice co Kołomyja i Kołomyjka (z linku do SG), może być przypadkowe, a może nie. W akcie zgonu niekoniecznie mogła być podana akurat właściwa miejscowość urodzenia, ale związana z matką dziecka na pewno być mogła, ja bym radziła dobrze sprawdzić ten trop. Litwa mogła być także, ale np. wcześniej.
Imienia pradziadek pewnie nie zmienił, może znajdziesz jakieś małżeństwo, któremu urodziło się o tym imieniu dziecko, zbyt proste się wydaje, ale może. Akurat w genetece są wcześniejsze indeksy urodzeń i późniejsze małżeństw, ale może z innych lat księgi też przetrwały (Kołaki Kościelne).
Łucja
Co do Zaniewski to nie wiem czy Saniewski nie jest przypadkiem tym samym nazwiskiem w tych okolicach, nie zaszkodzi pośledzić tamtejszych Zaniewskich/Saniewskich, nazwisko matki pradziadka to dla Ciebie najlepszy punkt zaczepienia teraz.
Cyt. z internetu: "Zanie Leśnica. Około 1415 roku włóki Leśnicy z nadania książęcego były w posiadaniu Ścibra z Sąchocina, podkomorzego zakroczymskiego, który w 1424 roku sprzedał je Mikołajowi z Czajek. Zanie Leśnica wzięła nazwę od Jana Zani, który nabył tą wieś pod koniec XV wieku od Czacha Kołaka w zamian za włóki nad Dębem (za późniejsze Czosaki). Jest to wieś rodowa Zaniewskich. W 1676 roku było tu 7 gospodarstw drobnoszlacheckich (3 Zaniewskich, 2 Konopków, 1 Dobrochowskiego, 1 Krajewskiego)."
To są te same okolice co Kołomyja i Kołomyjka (z linku do SG), może być przypadkowe, a może nie. W akcie zgonu niekoniecznie mogła być podana akurat właściwa miejscowość urodzenia, ale związana z matką dziecka na pewno być mogła, ja bym radziła dobrze sprawdzić ten trop. Litwa mogła być także, ale np. wcześniej.
Imienia pradziadek pewnie nie zmienił, może znajdziesz jakieś małżeństwo, któremu urodziło się o tym imieniu dziecko, zbyt proste się wydaje, ale może. Akurat w genetece są wcześniejsze indeksy urodzeń i późniejsze małżeństw, ale może z innych lat księgi też przetrwały (Kołaki Kościelne).
Łucja
-
anna-grażyna

Chyba warto zamieścić skan.
Czy w akcie na pewno zapisano : urodzony we wsi ... ?
A może jest zapis Wysocki urodzony Pałomijka?
Palameika występuje też jako nazwisko na Łotwie.
W podanym brzmieniu mnie nazwa ta kojarzy się jakby pochodziła od słowa "" pielgrzym ".
O czymś innym chcę wspomnieć - jeden z moich przodków urodzony w tym samym okresie w okolicach Grodna również trafia w okolice Janowa a następnie do ... Rajgrodu.
Może to była jakaś typowa dla miejscowych droga migracji i tej miejscowości ( o ile to jest nazwa miejscowości) trzeba szukać nie na Litwie ale w okolicach Grodna?
Anna Grażyna
Czy w akcie na pewno zapisano : urodzony we wsi ... ?
A może jest zapis Wysocki urodzony Pałomijka?
Palameika występuje też jako nazwisko na Łotwie.
W podanym brzmieniu mnie nazwa ta kojarzy się jakby pochodziła od słowa "" pielgrzym ".
O czymś innym chcę wspomnieć - jeden z moich przodków urodzony w tym samym okresie w okolicach Grodna również trafia w okolice Janowa a następnie do ... Rajgrodu.
Może to była jakaś typowa dla miejscowych droga migracji i tej miejscowości ( o ile to jest nazwa miejscowości) trzeba szukać nie na Litwie ale w okolicach Grodna?
Anna Grażyna
-
Drozdowska_Józefa

Drodzy Państwo, bardzo zależy mi na rozwiązaniu tej od wielu pokoleń nierozwiązanej sprawy. Winnam to jestem swemu już nieżyjącemu bratu. U różnych członków mojej rodziny ta wiadomość przetrwała, nie jest więc wymysłem moim, ani mojej mamy. Pokolenie, które mogło znać tę sprawę z pierwszych opowieści już nie żyje. Wiem tylko jedno, że niektórzy uważali, że pradziadek Jan przybył z Janowa z Rosji, a niektórzy, że z Janowa z Litwy. Niektórzy wprost uważali go za Litwina. Jego syn, młodszy brat mojego dziadka Jana Władysława - Nikodem, kiedy płynął do niego do Ameryki w dokumentach jako swoje pochodzenie podał litewskie. Myśmy uważali się za Polaków, chociaż niczego nie odrzucaliśmy. Pradziadek przybył do Wilkowa k. Rajgrodu jako kawaler. Ożenił się tutaj z Anną z Kulików (wiem to od niedawna) i jakiś czas mieszkał w Wilkowie, później w Rumiejkach k. Rajgrodu, gdzie zmarł on i jego ojciec. Dziadka bracia pozostali w Ameryce, a on sam wrócił do Polski. Mój dziadek - Jan Władysław ur. w 1868 roku w Wilkowie, jego ojciec, o którym szukam informacji zmarł w 1906 roku w Rumiejkach. Dziadek jeden raz, musiało to być jednak dawno, bo przed śmiercią jego ojca, a więc nie w okresie międzywojennym, za którą to wcześniejszą informację przepraszam, ale dużo wcześniej, był ze swoim ojcem u swego brata w Janowie. Widział się tam ze swoją stryjeczną siostrą. Nie mamy żadnych imion i nazwisk. Nazwisko na Wysocki zmienił pradziadkowi proboszcz rajgrodzki mieszkający na Wilkowie k. Rajgrodu. Z aktu śmierci odczytano miejsce ur. Pałomijka, chodź ze znakiem zapytania. Akt tłumaczyła rusycystka a zarazem historyk, która tłumaczy dawne teksty rosyjskie związane z historią i religią. Ufam tej pani, która jest zarazem moją bliską znajomą. Inne tłumaczenia tej miejscowości były następujące: Gołoszyjce, Gładoszyjce, Pałomijce. Byłam zdziwiona, że nie jest to Janów, o którym mówiono. Miejscowości tej, jak pisałam, nie znalazłam w Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. Na Polesiu są zaścianki: Połomna i Połoma. Według przekazu rodzinnego nie był to zaścianek tylko wielka posiadłość. Dom nazywany pałacem miał duży park i był ogrodzony murem. Nikt w zaściankach takich domostw nie posiadał. Dlaczego przybył do Rajgrodu i dlaczego zmieniał nazwisko? Tego nie wiem. Według aktu zgonu ur. się ok. 1831 roku. W akcie są wpisani rodzice: Stanisław Wysocki i Marianna Zaniewska. Jeżeli zmienił nazwisko, to ten Stanisław Wysocki jest też wymyślony, imię może zostało prawdziwe, funkcjonuje w późniejszej rodzinie tylko jeden raz, ponieważ nosił je najstarszy syn mojego dziadka, a brat mojej mamy, czyli, że miał je po swoim dziadku. Czy Marianna Zaniewska, matka mojego pradziadka jest prawdziwa czy też wymyślona, tego też nie wiem? Widziałam w różnyc dokumentach, że na terenie byłej Litwy znajdowały się rody Zaniewskich. Możliwe, że prakorzenie ich są w Kołkach Kościelnych (w Łomżyńskiem). Wszystko jest możliwe. Mam pytanie do Pani Anny Grażyny czy Pani wie, dlaczego jeden z Pani przodków emigrował w okolice Rajgrodu? Nawet podejrzewam swojego pradziadka o to, że był neofitą. Nie wiem czy w Rajgrodzie są zapisy neofitów. Jeżeli imię Stanisław było prawdziwym imieniem jego ojca, to zapewne nie był to neofita prawosławny. Wśród prawosławnych to imię było bardzo rzadkie. Może pochodził ze starozakonnych, czyli był Żydem. Ale ci drudzy nie mieli chyba takich majątków i matka Zaniewska nie wskazywałaby na to, chyba że to był mezalians? Dlaczego uciekał, kiedy miał tam majątek? Nie był skłócony z bratem, bo go odwiedził, raz w życiu, ale go odwiedził. Musiało to być daleko od Rajgrodu, ponieważ jak dziadek opowiadał mojej mamie, podróż ich była bardzo daleka. Chciano nawet pozostawić tam dziadka z myślą, że kiedyś poślubi swoją kuzynkę, ale zaoponował temu pradziadek. Dziadek był młodym chłopcem i dziewczynka mu się podobała. Byli stanowczo za młodzi, by to uczynić zaraz i pradziadek uważał, że za blisko są spokrewnieni. Przecież to była córka jego brata. Nie wiem, gdzie mam szukać rozwiązania tej zagadki. Będę przeszukiwać jeszcze dokładniej dokumentację Rajgrodu, ale to już na emeryturze, bo teraz nie mam na to czasu. Dużo pomaga mi w tym jedna z kuzynek. Napisałam do Państwa na forum, bo może ktoś ma podobne doświadczenia, zna podobne miejscowości lub może jest odległym krewnym. Może ktoś jest w Polsce od żon braci mojego dziadka: Nikodema Wysockiego i Wincentego Józefa Wysockiego. Ten drugi miał żonę z Rajgrodu z domu Osowską. Może ktoś jest na genealogii z rodziny Kulików, z którymi nie mam żadnego kontaktu, a z której to rodziny jest żona poszukiwanego przeze mnie pradziadka, czyli moja prababcia Anna Wysocka z Kulików, według ostatnio znalezionego aktu śmierci zmarła w 1905 roku w Rumiejkach a ur. się w Tajnie (parafia Bargłów Kościelny, pow. Augustów w woj. podlaskim). Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję z góry za każdą pomoc i uwagę. Niestety nie umiem wstawić tutaj skanu aktu zgonu pradziadka. Wysłałam go na adres Genealogii z prośbą przekazania go Pani Annie-Grażynie, by Pani go zamieściła, bo ja w tej opcji tego nie umiem. Może Pani wersja jest prawdziwa? Józefa Drozdowska
-
jamiolkowski_jerzy

A może warto sprawdzic parafie Janów Poleski. Być może jest tam miejscowośc o zblizonej lub nieco przekręconej nazwie? O tyle ten kierunek jest atrakcyjny że sprawdzalny. Ksiegi metrykalne tej parafii, od 1752 roku do przedwojnia, sa w Archiwum Grodzieńskim
Яновский (Ивановский) костёл Кобринского у. Гродненской губ., с 1921г. Пинского повета Полесского воеводства
Sprawdzenie może być nieco czasochłonne ale przynajmniej jeden kierunek da sie zamknąć.
Pozdrawiam
Ps Jeszcze bliżej bo o rzut beretem od Rajgrodu jest Janów sokólski ale tam żadna Połomijka mi sie nie kojarzy. Do przejrzenia jeszcze łatwiek patrz Archidiakonat białostocki w poczekalni.
Może tez warto przeklikać podpadające lata.
Яновский (Ивановский) костёл Кобринского у. Гродненской губ., с 1921г. Пинского повета Полесского воеводства
Sprawdzenie może być nieco czasochłonne ale przynajmniej jeden kierunek da sie zamknąć.
Pozdrawiam
Ps Jeszcze bliżej bo o rzut beretem od Rajgrodu jest Janów sokólski ale tam żadna Połomijka mi sie nie kojarzy. Do przejrzenia jeszcze łatwiek patrz Archidiakonat białostocki w poczekalni.
Może tez warto przeklikać podpadające lata.
-
Drozdowska_Józefa

-
jamiolkowski_jerzy

Prosze mój wpis potraktowac jako bardziej generalne (przy okazji) wskazanie nie praktyczna podpowiedź.
Szukanie zawsze najlepiej zaczynać od najblizszych stron
Przywołam anegdotę z własnej rodzinnej genealogii. Tak się składa że najlepiej mi znane są dwie parafie Sokoły (po mieczu) i Juchnowiec (po kądzieli). Z dużym zaskoczeniem odkryłem, że mam także dużo wczesniejsze (niż sądziłem, ze tylko od lat 60 tych XX wieku) zwiazki rodzinne z moją Ś.P. żona. Zbyt odległe od kazirodczych bo było to na przełomie XVIII i XIX wieku niemniej nasi przodkowie byli ponad 200 lat temu spokrewnieni. Wkrótce zamieszkujący Juchnowiec Dzieniszewscy trafili do Waniewa a następnie Sokół . Waniewo i Juchnowiec były wtedy własnościa Orsettych i oni swoich poddanych przeniesli za Narew, już w pobliże Sokół. Mam pełny wywód swoich Dzieniszewskich od Juchnowca poprzez Kruszewo pi Tykocin
Kilka lat temu w Jamiołkach rozmawiałem z pewna Pania sołtys , jak się okazała wywodząca się z Dzieniszewskich . Kiedy ja zapytałem czy wie skąd wywodza się jej przodkowie odparła, że aż gdzies z Białorusi. Za Białorus uznany został odległy o około 20 kilometrów Juchnowiec? Jak widać granica na Narwi stanowiła (po części mentalnie stanowi nadal ) nie tylko oficjalną granicę między Królestwem Polski a Cesarstwem ale wręcz granicę kulturową, inny świat.
Rajgród to było Królestwo Polskie, Janów Cesarstwo . Odkegłość też podobna jak w przypadku moich Dzieniszewskich, chyba niewiele więcej niż 20 km na piechotę.
Warto sprawdzić. Co prawda nie Litwa ale przynajmniej dasię łatwo sprawdzić, w odróżnienie od trudnego do zweryfikowania przekazu pamięci naszych przodków.
Pozdrawiam
Szukanie zawsze najlepiej zaczynać od najblizszych stron
Przywołam anegdotę z własnej rodzinnej genealogii. Tak się składa że najlepiej mi znane są dwie parafie Sokoły (po mieczu) i Juchnowiec (po kądzieli). Z dużym zaskoczeniem odkryłem, że mam także dużo wczesniejsze (niż sądziłem, ze tylko od lat 60 tych XX wieku) zwiazki rodzinne z moją Ś.P. żona. Zbyt odległe od kazirodczych bo było to na przełomie XVIII i XIX wieku niemniej nasi przodkowie byli ponad 200 lat temu spokrewnieni. Wkrótce zamieszkujący Juchnowiec Dzieniszewscy trafili do Waniewa a następnie Sokół . Waniewo i Juchnowiec były wtedy własnościa Orsettych i oni swoich poddanych przeniesli za Narew, już w pobliże Sokół. Mam pełny wywód swoich Dzieniszewskich od Juchnowca poprzez Kruszewo pi Tykocin
Kilka lat temu w Jamiołkach rozmawiałem z pewna Pania sołtys , jak się okazała wywodząca się z Dzieniszewskich . Kiedy ja zapytałem czy wie skąd wywodza się jej przodkowie odparła, że aż gdzies z Białorusi. Za Białorus uznany został odległy o około 20 kilometrów Juchnowiec? Jak widać granica na Narwi stanowiła (po części mentalnie stanowi nadal ) nie tylko oficjalną granicę między Królestwem Polski a Cesarstwem ale wręcz granicę kulturową, inny świat.
Rajgród to było Królestwo Polskie, Janów Cesarstwo . Odkegłość też podobna jak w przypadku moich Dzieniszewskich, chyba niewiele więcej niż 20 km na piechotę.
Warto sprawdzić. Co prawda nie Litwa ale przynajmniej dasię łatwo sprawdzić, w odróżnienie od trudnego do zweryfikowania przekazu pamięci naszych przodków.
Pozdrawiam
Skad wiadomo, ze dziadkowi zmieniono nazwisko w Rajgrodzie? Jezeli tak, moze tam sie uda znalezc informacje. Zmiana nazwiska w latach kiedy trawlo Powstanie Styczniowe lub po nim, moze wskazywac, ze zmiana nazwiska i miejsca zamieszkania byly skutkiem, ktorego przyczyna bylo powstanie i w nim udzial.
Zbyszek Maderski
Zbyszek Maderski
- Grazyna_Gabi

Witaj Joziu,
Wielka szkoda, ze nie mozesz zamiescic tutaj aktu zgonu, oczywiscie oryginalu z ta nieszczesna miejscowoscia.
Wiele osob tlumaczy pisane w j.rosyjskim metryki a wiec byc moze wspolnie bedziemy mogli pomoc.
Nizej link do zamieszczania zdjecia na forum, moze sie uda.
http://postimage.org/
Grazyna
Wielka szkoda, ze nie mozesz zamiescic tutaj aktu zgonu, oczywiscie oryginalu z ta nieszczesna miejscowoscia.
Wiele osob tlumaczy pisane w j.rosyjskim metryki a wiec byc moze wspolnie bedziemy mogli pomoc.
Nizej link do zamieszczania zdjecia na forum, moze sie uda.
http://postimage.org/
Grazyna
-
Doniec_Henry

witam,
pytanie - a jeżeli to jest niewłaściwy trop??
bo znaczenie jest też inne...przy nazwisku tak pisano
patrz tutaj
http://slovari.yandex.ru/%D0%9F%D0%B0%D ... %B8%D0%B5/
Doniec_Henry
pytanie - a jeżeli to jest niewłaściwy trop??
bo znaczenie jest też inne...przy nazwisku tak pisano
patrz tutaj
http://slovari.yandex.ru/%D0%9F%D0%B0%D ... %B8%D0%B5/
Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
- Grazyna_Gabi

- Grazyna_Gabi

Szukamy dla Jozefy owej Pałomijki.
Oto skan aktu zgonu z ta miejscowoscia w dwoch wydaniach:

Wedlug mnie jest napisane:
urodzony w Połomi(j?)ce ..................
Ja szukalabym w parafiach: Janów i Suchowoli, bo byly i sa tam
miejscowosci takie jak:
Połomin,
Połomin-Kolonia,
kolonia Połomińska/kolonia Połomińskie,
Połomińskie (Tatarczyk)
W Połominie byly dobra:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_VIII/724
Połomin roznie zwano: Połonin, Połonina, Połomin,
http://books.google.de/books?id=z7RBAAA ... CCUQ6AEwAQ
skorowidz miejscowosci...... str.1345
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&dirids=1
Pozdrawiam
Grazyna
Oto skan aktu zgonu z ta miejscowoscia w dwoch wydaniach:

Wedlug mnie jest napisane:
urodzony w Połomi(j?)ce ..................
Ja szukalabym w parafiach: Janów i Suchowoli, bo byly i sa tam
miejscowosci takie jak:
Połomin,
Połomin-Kolonia,
kolonia Połomińska/kolonia Połomińskie,
Połomińskie (Tatarczyk)
W Połominie byly dobra:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_VIII/724
Połomin roznie zwano: Połonin, Połonina, Połomin,
http://books.google.de/books?id=z7RBAAA ... CCUQ6AEwAQ
skorowidz miejscowosci...... str.1345
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&dirids=1
Pozdrawiam
Grazyna
- Grazyna_Gabi

Przeczytalam akt zgonu i mam watpliwosci co do tej Litwy i Janowa.
Zglaszajacy zgon znali imiona rodzicow i nazwisko rodowe rodowe matki
czyli mieli taka wiedze. Kim byli dla zmarlego?
Miejscowosc urodzenia prawdopodobnie przekrecona, ksiadz jak uslyszal
tak zapisal. W akcie slubu moze byc dokladniejszy zapis. Warto sie postarac
o ten akt, tym bardziej, ze wiadomo gdzie sie odbyl.
Na ten moment dla mnie najwlasciwszym tropem (za Lucja) bylaby wies
Kołomyjka z Kołomyja parafia Kołaki Kościelne byl tam majatek
a moze nawet i dwor (na mapie topogr. nie wiem co oznacza skrot " D.")
Ponadto w tej parafii wystepuje nazwisko Zaniewski/a, nie ma Wysockich
ale sa Wyszynscy ( dane z geneteki - tylko kilka lat).
mapa z Kołomyjka
http://www.mapywig.org/m/WIG_maps/serie ... 300dpi.jpg
Kołomyjka w SgKP
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IV/283
W sieci b. malo informacji na temat tych miejscowosci.
Pozdrawiam
Grazyna
Zglaszajacy zgon znali imiona rodzicow i nazwisko rodowe rodowe matki
czyli mieli taka wiedze. Kim byli dla zmarlego?
Miejscowosc urodzenia prawdopodobnie przekrecona, ksiadz jak uslyszal
tak zapisal. W akcie slubu moze byc dokladniejszy zapis. Warto sie postarac
o ten akt, tym bardziej, ze wiadomo gdzie sie odbyl.
Na ten moment dla mnie najwlasciwszym tropem (za Lucja) bylaby wies
Kołomyjka z Kołomyja parafia Kołaki Kościelne byl tam majatek
a moze nawet i dwor (na mapie topogr. nie wiem co oznacza skrot " D.")
Ponadto w tej parafii wystepuje nazwisko Zaniewski/a, nie ma Wysockich
ale sa Wyszynscy ( dane z geneteki - tylko kilka lat).
mapa z Kołomyjka
http://www.mapywig.org/m/WIG_maps/serie ... 300dpi.jpg
Kołomyjka w SgKP
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IV/283
W sieci b. malo informacji na temat tych miejscowosci.
Pozdrawiam
Grazyna