Adrianie - @adrase - w takim razie przyjmij moje wyrazy podziwu i podziękowaniaadrase pisze:Czuję się wywołany do tablicyJestem autorem tej mapy.

Pisząc, że dokładną mapę może stworzyć specjalista, nie miałam na myśli profesora akademickiego, ale kogoś o przynajmniej wykształceniu kierunkowym, kto rozumie czym jest GIS i jak się takim oprogramowaniem posługiwać. Kogoś, kto będzie miał tyle determinacji, żeby podczepiać sobie kolejno mapy rastrowe poszczególnych odcinków granicy i jednocześnie nie zawiesi mu się komputer.
Ja niestety jestem n00obem w tej dziedzinie (dziś wprawdzie odkryłam na Twoim blogu kurs - więc kto wie... może kiedyś się skuszę) i dlatego używam narzędzi googla: bo są przygotowane dla osób, dla których wiedza o kartografii kończy się na rozróżnianiu południków od równoleżników (jak mawiał mój nauczyciel z podstawówki: morze Śródziemne jest w te stronę długie, a w te szerokie... i stąd długość i szerokość geograficzna).
Swój obrys zrobiłam w ciągu kilku godzin - aż i tylko. "Tylko" - i dzięki temu ma takie niedokładności. "Aż" - bo oprócz ciągłego obracania mapy rastrowej (żeby kolejne miasta trafiały na siebie), starałam się stawiać granicę wzdłuż rzek lub obecnych granic administracyjnych (wyszłam z założenia, że z czegoś one wynikają). W ciągu ostatnich 2-3 miesięcy Google Maps przeżywa głęboką reformę
Chciałam na koniec podzielić się taką refleksją jaka mnie naszła jakiś czas temu. Ja też - podobnie jak @Justyna - szukałam obrysów zaborów na współczesnych mapach. I byłam bardzo zdziwiona, że nic nie znalazłam. Ludki na całym świecie robią - w wolontariacie - najrozmaitsze mapy. Rysują budynki w 3D etc. A nikt nie wpadł na pomysł, żeby zrobić (w miarę profesjonalnie) obrysy zmieniających się granic Rzeczpospolitej ? Dziwne.
Zwłaszcza po tym, jak kilka lat temu wszyscy z zachwytem oglądaliśmy animację: http://www.wilanow-palac.art.pl/file/mapa/
Jest wprawdzie mapa IIRP (nieznanego autora) ale z okresu przedwojennego - fajnie byłoby zobaczyć jak ta granica się zmieniała - gdzie był plebiscyt, co staciliśmy-zyskaliśmy na wojnie polsko-bolszewickiej, a co capnęliśmy w 1938 Czechom...