Mapa granic zaborów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

adrase pisze:Czuję się wywołany do tablicy :) Jestem autorem tej mapy.
Adrianie - @adrase - w takim razie przyjmij moje wyrazy podziwu i podziękowania Obrazek

Pisząc, że dokładną mapę może stworzyć specjalista, nie miałam na myśli profesora akademickiego, ale kogoś o przynajmniej wykształceniu kierunkowym, kto rozumie czym jest GIS i jak się takim oprogramowaniem posługiwać. Kogoś, kto będzie miał tyle determinacji, żeby podczepiać sobie kolejno mapy rastrowe poszczególnych odcinków granicy i jednocześnie nie zawiesi mu się komputer.
Ja niestety jestem n00obem w tej dziedzinie (dziś wprawdzie odkryłam na Twoim blogu kurs - więc kto wie... może kiedyś się skuszę) i dlatego używam narzędzi googla: bo są przygotowane dla osób, dla których wiedza o kartografii kończy się na rozróżnianiu południków od równoleżników (jak mawiał mój nauczyciel z podstawówki: morze Śródziemne jest w te stronę długie, a w te szerokie... i stąd długość i szerokość geograficzna).
Swój obrys zrobiłam w ciągu kilku godzin - aż i tylko. "Tylko" - i dzięki temu ma takie niedokładności. "Aż" - bo oprócz ciągłego obracania mapy rastrowej (żeby kolejne miasta trafiały na siebie), starałam się stawiać granicę wzdłuż rzek lub obecnych granic administracyjnych (wyszłam z założenia, że z czegoś one wynikają). W ciągu ostatnich 2-3 miesięcy Google Maps przeżywa głęboką reformę :-) dodano mnóstwo nowych, fajnych funkcji dostępnych już teraz dla każdego użytkownika potrafiącego posługiwać się myszką....

Chciałam na koniec podzielić się taką refleksją jaka mnie naszła jakiś czas temu. Ja też - podobnie jak @Justyna - szukałam obrysów zaborów na współczesnych mapach. I byłam bardzo zdziwiona, że nic nie znalazłam. Ludki na całym świecie robią - w wolontariacie - najrozmaitsze mapy. Rysują budynki w 3D etc. A nikt nie wpadł na pomysł, żeby zrobić (w miarę profesjonalnie) obrysy zmieniających się granic Rzeczpospolitej ? Dziwne.
Zwłaszcza po tym, jak kilka lat temu wszyscy z zachwytem oglądaliśmy animację: http://www.wilanow-palac.art.pl/file/mapa/
Jest wprawdzie mapa IIRP (nieznanego autora) ale z okresu przedwojennego - fajnie byłoby zobaczyć jak ta granica się zmieniała - gdzie był plebiscyt, co staciliśmy-zyskaliśmy na wojnie polsko-bolszewickiej, a co capnęliśmy w 1938 Czechom...
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Cwynar_Justyna »

Tak sammo jak Beata, moja wiedza o GIS nie jest duża. Geografię jako naukę lubie, ale mieszając w to programy komputerowe to już nie jest za dobrze. Przyznam, że jestem coraz bardziej skłonna zrobić mapę rozbiorów, a właściwie mapę granic przez WWI. A przynajmniej od tego bym zaczęła, ponieważ najłatwiej znaleść mapy rastrowe na ten okres czasu. Zastanawiam się nad zrobieniem tego w Google bo jest najprostrzy ze znanych mi programów. Napewno niestety zrobienie mapy dokładnej zajmie sporo czasu.

Tak na marginesie miło byłoby zobaczyć dokładne mapy nawet tych drobnych zmian granic na jedej prostej dla wszystkich aplikacji, z dokładnością co do wioski.
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Z uwagą śledzę ten temat. Nasuwa mi się jedno pytanie: Skąd pewność, że przywoływane mapy rastrowe wiernie odwzorowuja granice rozbiorów ? Chcecie uzyskać dokładność do poziomu wioski, a to może być trudne.Trzeba się liczyć z błędami tych map i powiadomić o tym użytkowników z prośbą o nadsyłanie uwag.
Zadanie jest pionierskie więc życzę powodzenia.

Pozdrawiam

Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”