Ostrzeżenie przed Myheritage

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Pane Jarku, ja się nie zajmuję Pana osobą, jedynie mentalnością, jaką Pan przedstawia. A tą dokładnie opisałem w moim
poprzednim poście, więc nie mam nic nowego do dodania. Czy może Pan skomentować moje uwagi i udowodnić, że nie jest
Pan pieskiem Pawłowa?
Moje nazwisko i dane nie są supertajne - przedstawiam się pełnym nazwiskiem, w odróżnieniu od jakiegoś JarkaK.
Czy to jakieś wstydliwe nazwisko?
A te brednie o sztucznym dymie i supertajnym nazwisku mogły się zrodzic jedynie w chorym umyśle.

Trudno mi odwzajemnić sie życzeniami dobrego zdrowia - bo to wygląda na przypadek beznadziejny

Mimo to pozdrawiam,

Krzysztof
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: wiwisniewski »

Na marginesie konwersacji: myślę, że rejestrując się i korzystając z tego typu portali, warto wiedzieć jak dodawane są do nich dane i jak tworzone są połączenia pomiędzy różnymi drzewami. Dane zwykle dodaje administrator i nie są one w żadnej dodatkowy sposób weryfikowane. Jakość danych będzie zawsze zależała od człowieka które te dane wpisuje. Często wątpliwa jakość danych nie wynika, ze złej woli dodającego - różnego rodzaju przekłamania mogą się wziąć z braku wiedzy, dokładności itp. (np. podanie informacji z rodzinnych legend za pewnik).
A jeśli chodzi o łączenie drzew - większość portali sugeruje automatycznie połączenia. I znów wszystko zależy od administratorów poszczególnych drzew - osób które te połączenia weryfikują i akceptują. W zależności od ich wiedzy, doświadczenia, rzetelności (lub ich braku) połączone mogą zostać drzewa, które rzeczywiście stanowią całość (i da się to na przykład potwierdzić metrykalnie), poprzez niepewne koligacje, po te kompletnie nieprawdziwe.

Bazy danych Minakowskiego nie zaliczyłbym do portali, które opisałem powyżej. Tam występuję selekcja i weryfikacja informacji.

Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Jak to zwykle bywa po krótkiej wymianie zdań na temat ludzie zaczęli pisać o sobie i to nie pochlebnie.
MH idealne nie jest.Obsługa jest kiepska. Pomoc dla użytkowników także. Ceny za duże na nasz kraj.
Niemniej proszę uwzględnić że dla nich istnienie oznacza koszty (nie małe). Koszty które im użytkownicy muszą pokryć.
Przyjęli pewien model biznesowy i liczba użytkowników raczej świadczy o tym że większości pasuje.
Jeśli by dodali jeszcze opcje kontaktu za darmo to czy ktokolwiek by wybierał modele płatne? Wątpię. A przecież zarabiać muszą.
Rzeczywiście nie w porządku może być ich reklama.
Ale czy użytkownik który wprowadził dwie osoby czy trzy zanim jeszcze zrobi 10 000 osób nie może sprawdzić jak się ma reklama do rzeczywistości? Może. Sprawdzić wiele rzeczy można po wpisaniu paru osób w drzewo. I wtedy pozbycie sie tego drzewa jest także proste.
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Zgadzam się, że warto dyskutować merytorycznie, niż robić osobiste wycieczki - panie Jarku i Krzysztofie. Każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania, ale nie do obrazania innych, bo się nie zgadzają z nim. To gorzej jak w przedszkolu, a chyba nie z takimi młokosami mamy do czynienia.
Spostrzeżenie złej reklamy było słuszne, ale wybór czy się z tego korzysta czy nie należy do każdego zainteresowanego. To chyba tyle na zakończenie dyskuji, która zeszła na ślepy tor. :o
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Z tej całej sprawy przykro mi, że za ostro potraktowałem pana Wasyluka - za tego misjonarza. Cóż, może p. Wasyluk źle mnie zrozumiał, ale moje wyrażenia 'bredzenie' i 'rozpad funkcji umysłowych' istotnie były tu niestosowne.

Krzysztof
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Jako, ze wytrawny genalog Wojciechowicz_Krzysztof napisał ciekawego maila. Zwrócił w nim szczególną uwagę na brzmienie nazwisk interlokutorów.
Wojciechowicz_Krzysztof pisze:Ad: kol. Nojszewicz

Całkiem mozliwe, że kol. Nojszewicz, jako zarejstrowany i płatny członek tej mafii podlega innej procedurze kontaktu z Myheritage. Dlatego też nie odwzajemniam się obelgą, że kol. Nojszewicz ‘nie mówi prawdy, a nawet mówi nieprawdę’. Po prostu nie wie, co mówi.
Ja na poparcie swojej prawdy mam kopie stron, gdzie próbowałem się skontaktować z właścicielem drzewa, panem Zawadzkim. Można je obejrzeć na : http://econostatistics.co.za/images/kon ... ritage.jpg
(...)
Jeśli p. Nojszewicz ma odrobinę przyzwoitości, powinien się udławić własnymi słowami, zarzucającymi mi kłamstwo.

I jeszcze jedno gupstwo pana Mojszewicza :

Krzysztof
Zapewne panowie Nojszewicz oraz Mojszewicz jako członkowie mafii ukrywaja się, a panowie Ćmikiewicz i Jaroszewicz tu chyba nie bywają w odróżnieniu od Wojciechowicza, postaram się więc napisac wiecej niż dwa zdania w ich imieniu.

Nikt tu nie neguje, że MH wymaga zapłaty abonamenty, gdy chce się skontaktować z innym użytkownikiem.

Jednak MH nikomu kto sie rejestruje za free nie obiecuje takiego kontaktu. Obiecuje jedynie dostęp do danych. I to daje.

Pan Wojciechowicz_Krzysztof ceni sobie tak bardzo wartośc swojego nazwiska i maila, ze oczekuje, ze MH mu taki kontakt za darmo umożliwi i jego rodzinie do końca świata. Ja to rozumiem nawet, w końcu co VIP to VIP.

Jednak szkoda, ze taki VIP ma trudności z czytaniem ze zrozumieniem reklam. Szkoda też, że nie zna definicji słowa obelga.

Ale wielkie dzięki za rozrywkę!

PS
Przyznaję się mam rower! Oraz ze wstydem przyznaję wiedząc, ze mnie to pogrąży: mam grę Mała Poczta a w młodości nawet zbierałem znaczki.

PS2
Są dwa podstawowe rodzaje portali komercyjnych:
A darmowe, żyjące z reklam jak np Facebook
B abonamentowe/płatne jak HM, Ancestry i trochę innych. W abonamentowych prawie zawsze kontakt z innymi osobami z portalu wymaga zapłaty abonamentu. Tak to już jest, bo musza z czegoś życ. EOS
pozdrawiam
Piotr
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Zaczynam rozumieć, że panowie Nojszewski et al mają wspaniałą zabawę, drocząc się z takim prostakiem jak ja, i zmuszając go do wielokrotnego powtarzania oczywistych faktów. Ktoś bardziej wyrafinowany przejrzałby tą grę i machnął na nich ręką.
Żaden z nich ani razu nie nawiązał do punktów 1, 2, 3, które wyłuszczyłem. Zamiast tego, okrężne podgryzanie. Ktokolwiek śledził ten wątek, musi przyznać że każdy z moich punktow jest udokumentowany kopiami moich potyczek z Myheritage.
Tak więc głupie insynuacje, że „Pan Wojciechowicz_Krzysztof ceni sobie tak bardzo wartośc swojego nazwiska i maila, ze oczekuje, ze MH mu taki kontakt za darmo umożliwi i jego rodzinie do końca świata”, w ogóle pozbawione są sensu.
Nie uważam p. Nojszewskiego za tak kompletnego idiotę, aby wierzył w to co napisał.
Po prostu droczy się, chcąc wyprowadzic z równowagi swojego adwersarza.
A jeśli chodzi o nazwisko, sam p. Nojszewski rozpoczął tą grę, zmieniając końcówkę mojego nazwiska z „icz’ na „ski”. Jeśli p. Nojszewski stosuje takie metody, dlaczego krytykuje mnie za przekręcenie jego własnego nazwiska?

Pozdrawiam

Krzysztof Wojciechowicz
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Re: Ostrzeżenie przed Myheritage

Post autor: magda_lena »

Wojciechowicz_Krzysztof pisze:Bardzo miła to witryna - Myheritage, ale niestety oszukańcza!

Oszustwo MyHeritage także polega na tym, że obiecuje kontakt z właścicielami witryn jeśli się użytkownik zarejstruję. Trzeba więc podać dokładne dane osobowe, poczym nacisnąć guzik Kontakt. A wtedy wyskakuje żądanie pieniędzy. Tak więc, po uzyskaniu danych osobowych, MyHeritage informuje że aby uzyskać kontact, należy zapłacić.

Krzysztof E. Wojciechowicz
Nie sledze tego tematu, może ktoś Cię już Krzysztofie, poinformował. A jak nie to ja napiszę.
Nie wiem, czy wiesz, ale na Fejsie ;), jesli:
- nie jesteś znajomym użytkownika
- i chcesz wysłać wiadomość
- i nie chcesz, żeby z 'automatu" trafiła do folderu "inne", do którego mało kto zagląda
- i chcesz, żeby uzytkownik tego darmowego portalu otrzymał maila, że ta wiadomość do niego przyszła

......................... TEŻ MUSISZ ZAPŁACIĆ ................ :D

Przerabiane na sobie.
Byłam tym 'wysyłającym" .
FB ma tylko tę przewagę, że jest tańsze niż MH, a opłata jednorazowa. Oczywiście płatne kartą kredytową - odsetki chyba były większe od transakcji.

Pozdrawiam, Magda Kasprzycka ;)
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

Re: Ostrzeżenie przed Myheritage

Post autor: Piachu2 »

Jeśli coś dostajesz za darmo, to pamietaj, powinna zaświećić w Twojej głowie lampka ostrzegawcza.

Dlaczego?

Bo prawdopodobnie to Ty jesteś towarem, który właśnie został sprzedany.

Warto więc zastanowić się, dlaczego takie Gemaile i inne Faceboki dają coś za darmo i na czym one zarabiają?
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

A ja bym chciala powrocic do pana Ryszarda Zawadzkiego, chociaz nie wiem czy to ten sam Zawadzki- mamy 1 (mielismy) osobe wspolna w drzewie. Dzis weszlam na jego witryne, wspolnej osoby nie znalazlam, byc moze nie byl zbyt dobrze urodzony? Za to mnostwo osob o tym samym nazwisku -bardzo lakonicznie polaczonych. Np miejscowoscia. Jeden profil byl odwiedzony tylko raz! Co oznacza-wpisany-niekorygowany.kiedy dostalam potwierdzenie, ze mamy wspolnego krewnego-miesiac temu- osob w drzewie u pana RZ bylo ok 32 tys , dzis dochodzi do 50 tys. Strona jest oczywiscie zablokowana przez webmastera.to chyba jest niezdrowe kolekcjonerstwo...
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

A można jaśniej? Bo nie wiadomo czy zarzutem jest że:
- miał jedną osobę ale usunął ją ze swojego drzewa
czy
ta jedna osoba źle urodzona
czy
profil odwiedzony tylko raz
czy
że osób 32 tys.
czy
że osób 50 tys.
czy
że strona zablokowana.
Naprawdę z powyższego posta nie wiadomo o co chodzi.
Czy w końcu pretensje są że ktoś usuwa jedną osobę albo dodaje 18 tys.? W swoim drzewie jak z treści wynika?
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

Najprosciej jak umiem. :) nie wiem czy cokolwiek zarzucam. Stwierdzam raczej. Temat mnie zaciekawil-patrz strona pierwsza dyskusji. Do glowy by mi nie przyszlo, ze ktos chcialby nazbierac jak najwiecej osob w drzewie. I akurat to czy kuzyn mojego dziadka jest w czyims drzewie-ani mnie ziebi, ani grzeje-kuzyna dziadka zapewne tez. Szkoda chyba czasu na ten temat. I szkoda, ze mimo gornolotnych wstepow w ww drzewie na MH , to zbieractwo prawie nikomu nie sluzy...pozdrawiam, Aska. A przepraszam. To byla strona 2...
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Na Forum obowiązuje Regulamin http://genealodzy.pl/index.php?module=ptg&op=regulamin

Niedopuszczalne jest umieszczanie na Portalu i Forum wypowiedzi, których celem jest ... obrażanie innych uczestników ... http://genealodzy.pl/index.php?module=p ... ulamin#I.3

Formułowanie treści wiadomości (postów) http://genealodzy.pl/index.php?module=p ... lamin#IV.4

W dyskusjach, zwracamy się po nicku lub imieniu jeśli rozmówca wyraża na to zgodę. Nigdy nie zwracamy się do adwersarza po nazwisku.

W stosunku do osób łamiących zasady ustanowione w tym Regulaminie, stosowane będą przez Moderatorów i Administratorów odpowiednie sankcje. http://genealodzy.pl/index.php?module=p ... ulamin#I.4

Administrator
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

I na tym zakończymy ten wątek. Głowy do góry i proszę się nie dawać ponosić i unosić. :P
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”