Współpraca: 'Źródła genealogiczne woj. kujawsko-pomorskiego'

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

jan_wyp

Sympatyk

Post autor: jan_wyp »

andompol pisze:Mam pytanie: czy w związku z digitalizacją dokumentacji w archiwach wojewodztwa kujawsko-pomorskiego (w tym we włocławskim oddziale toruńskiego AP) mozliwe jest nadal przegladanie na miejscu lub zamawianie przez Internet skanów akt metrykalnych i notarilanych? Czy są ograniczenia?
Dwa miesiące temu nie można było, teraz się pewnie nic nie zmieniło. Księgi zostały załadowane na palety i wywiezione do zewnętrznej firmy, która zajmowała się digitalizacją.
Pozdrawiam
Jan Wypijewski
Włocławek
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

Dziękuję.
A do kiedy trzeba poczekać?

Andrzej
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

Kolejny indeks, tym razem tom I KLS Łęg za lata 1892-1930 autorstwa Barbary Lendzion, obejmuje miejscowości: Modzerowo, Józefowo ,Folwark Radyszyn, dostępny w poczekalni.

Pozdrawiam

Michał Golubiński
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

KLS miasta Włocławka za lata 1843-50, tom II w poczekalni, opracowała Barbara Lendzion.

Michał Golubiński
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Gratulacje!
dosłownie parę dni dzieli nas od zamkięcia pierwszego etapu projektu, którego skutki obserwujemy m.in w tym wątku
Mam nadzieję, że będzie to dobra okazja by powrócić zarówno do tematu, który pozostał na forum bez odpowiedzi, tj nie doczekał się wyjaśnienia przez kierownika projektu -
możliwości zgrywania i indeksacji ASC off-line na podstawie kopii preznetowanych przez własny derwis APToruń/Bydgoszcz
jak i zapotrzebowania na prezentacje we wspomnainym serwisie materiałów i ich opracowań wykonane autonomicznie przez PTG
bo jest to związane:)
I związek ten będę chciał podkreślić na spotkaniu w poczatkach czerwca, ośmielony m.in. zapowiadaną obecnością Dyr. Stępniaka z NDAPu "w kontekście" podtrzymania deklaracji chęci upowszechnienia materiałów źródłowych poprzez rózne kanały dystrybucji. Tych samych materiałów;)
Czylijak Dyr AGAD Wajs bardzo łądnei to sformułował - czym więcej kopii tym bezpieczniej i tym więcej uzytkowników (nie każdemu odpowiada forma unas, nie kązdemu w NAC, nie każdemu w sewrsiei własnym)
Kopei wytworzone przez nas oczywiście zostały przekazane do AP (były przekazywne na bieżąco) i nic nie stoi na przeszkodzie, aby były udostępnione także w genealogiawarchiwach.pl
Jeśli problemem jest funkcja zgrtwania (tu przytoczę cytat z otwarcia prjketu 'to tylko kilka linijek kodu";) to może partnersko i symeyrycznie..- my wstawimy.
Zapowiedziane zakończenie prac (30 czerwca) daje jeszcze możliwość modyfikacji o te "parę linijek kodu" i uzupełnienie publikacji o materiały "nasze" i ew. inne (ruszyła tez współpraca z Fundacją Chrońmy Dziedzictwo)
Nam powiniem miesiąc wystarczyć - gdyby materiały jednak nam były przekazane do publikacji równolegle z genealogiawrachiwach.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Gol pisze:KLS miasta Włocławka za lata 1843-50, tom II w poczekalni, opracowała Barbara Lendzion.

Michał Golubiński
Bardzo ciekawa pozycja. :) Odnalazłem kilku krewnych i, co najważniejsze, pra...babcię Domicelę Grzybowską ze Stępczyńskich. W swoich informacjach miałem dane, że urodziła się ok. 1787r. a zmarła 19.10.1848r. w Kępinach/Włocławek.
W KLSie z kolei jest informacja, że zmarła w 1848r. co się potwierdziło a urodziła się 14.10.1788r. w Kłóbce! W KLSie nie jest podane nazwisko rodowe, ale to na pewno ta sama osoba. :) Nazwisko Stępczyński/Stępniewski nie występowało chyba w parafii Kłóbka, bardziej we Włocławku, ale może tam jest ten akt chrztu...
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Vasquez pisze:
Gol pisze:KLS miasta Włocławka za lata 1843-50, tom II w poczekalni, opracowała Barbara Lendzion.

Michał Golubiński
Bardzo ciekawa pozycja. :) Odnalazłem kilku krewnych i, co najważniejsze, pra...babcię Domicelę Grzybowską ze Stępczyńskich. W swoich informacjach miałem dane, że urodziła się ok. 1787r. a zmarła 19.10.1848r. w Kępinach/Włocławek.
W KLSie z kolei jest informacja, że zmarła w 1848r. co się potwierdziło a urodziła się 14.10.1788r. w Kłóbce! W KLSie nie jest podane nazwisko rodowe, ale to na pewno ta sama osoba. :) Nazwisko Stępczyński/Stępniewski nie występowało chyba w parafii Kłóbka, bardziej we Włocławku, ale może tam jest ten akt chrztu...
Witam. Bardzo się cieszę ,że moja praca może się jeszcze komuś przydać .KLS-y 1843-1850 warto przeglądać bo brak jest orginalnych skorowidzów. Domicelę można odszukać klikając w poczekalni na zdjęcie strony dotyczące tej osoby.Tam są szczegóły dotyczące tego gdzie się urodziła , skąd przyszła jej rodzina ,pochodzenie społeczne.Kłóbka też jest w KLS-ach.Trzeba szukać......
Barbara
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,

genealogiawrachiwach - scanowanie trwa, aktualnie leci tzw.strona testowa z Viewcommunity.
według zapowiedzi - do końca czerwca 2015 mają być prace zakończone.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

O tym, że trwa i się zakończy (wcześniej, 30 czerwca to termin zakończenia całości, nie skanowania a publikacji spradzonego, uporzadkowanego materiału, czyli przejścia wersji beta genealogii w wrachiwach w pełni fuknkcjonalny, "zdany" serwis)
pytanie jaki wpływ na trzymanie się zaprezentowanych założeń i zasad mamy
aga1732

Sympatyk

Post autor: aga1732 »

Witam
Mam pytanie czy ktos posiada skany parafi Orle gmina Topólka LUB CZY W NAJBLIZSZYM CZASIE bedzie fotografowana ??
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Witajcie,
Mam pytanie do osób obeznanych z kls-ami z AP Włocławek. Czy jednostka z sygnaturą 697a to skorowidz dla kls z sygnaturą 697, czy też skorowidz dla wszystkich kls z Włocławka z lat 1870-87? Nie mogę sobie poradzić z odszukaniem w kls wpisu znalezionego w skorowidzu z sygn. 697a. Czy numery przy poszczególnych wpisach w skorowidzu z sygn. 697a to numery stron?

http://meldunkowe.genealodzy.pl/meldunk ... 0697a&kt=1

Pozdrawiam,
Piotr
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witam,

proszę o informację w sprawie publikowanych KLS-ów z powiatu lipnowskiego - AP Toruń O/Włocławek. W bazie danych meldunkowych znajduje się zespół 42/D dotyczący Akt gminy Czarne. Zespół ten obejmuje jednostki od nr 028 do 053 zawierające KLS-y miejscowości tejże gminy łącznie ze skorowidzem do KLS-ów. Jednakże nie mogę odnaleźć księgi ludności stałej - wsi Czarne. Czy akurat tylko ta jedyna księga z gminy Czarne nie zachowała się, czy też nie podlegała dygitalizacji (z uwagi stan zachowania, itp.)?

pozdrawiam
Darek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

z tego co widzę to zdjęcia zespołu 42 obejmują wszystkie jednostki z zakresu sygnatur od 28 do 53 - razem 26, całość w zakresie czasu pozwalającym na publikację
http://meldunkowe.genealodzy.pl/meldunk ... 42d&sy=030
przeformułuj pytanie, bo nie załapałem w czym jest problem. Znasz sygnaturę?
ELA wykazuje jak poniżej:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... is&id=5456
więc nie widzę księgi, która byłaby nie zdigitalizowana z jakichkolwiek powodów:)
1:1 ELA->meldunkowe
Nie widzę, to nie znaczy, że nie ma, ale bez danych innych niż z ELA trudno cokolwiek...
wiesz, że jest taka księga czy tak szansikujesz "nie sfotografowaliście, ale nawet nie sprawdziłem czy było co fotografować"
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Barbaro1947 lub może kto inny, kto wie,
co robię źle? :(
chcę znaleźć osobę w KLS-ach: wchodze do poczekalni, wciskam AP Włocławek, potem _0001_s0670_RuchLudnosci_IndeksOsobowy.html
gdzie pojawia się "mój" Lucht Jan, ale jak wcisnę link to strona "404 not found" :(
Poproszę o wskazówki
Pozdrawiam
Joanna
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:z tego co widzę to zdjęcia zespołu 42 obejmują wszystkie jednostki z zakresu sygnatur od 28 do 53 - razem 26, całość w zakresie czasu pozwalającym na publikację
http://meldunkowe.genealodzy.pl/meldunk ... 42d&sy=030
przeformułuj pytanie, bo nie załapałem w czym jest problem. Znasz sygnaturę?
ELA wykazuje jak poniżej:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... is&id=5456
więc nie widzę księgi, która byłaby nie zdigitalizowana z jakichkolwiek powodów:)
1:1 ELA->meldunkowe
Nie widzę, to nie znaczy, że nie ma, ale bez danych innych niż z ELA trudno cokolwiek...
wiesz, że jest taka księga czy tak szansikujesz "nie sfotografowaliście, ale nawet nie sprawdziłem czy było co fotografować"
Witam ponownie,

faktycznie szansikowałem:) i wobec b.szybkiej reakcji specjalisty w omawianej dziedzinie przeformatuję pytanie;

Dla czego w zespole 42 nie ma KLS-u dotyczącej stolicy tego zepołu - siedziby omawianej gminy - wsi Czarne? Zespół 42 zawiera wszystkie miejscowości, nawet te najmniejsze, łącznie 26, a "stolicy" gminy nie ma?
Co ciekawe, w skorowidzu nie ma również danych dotyczących mieszkańców wsi Czarne? Czyżby w podanym okresie czasu nie zaprowadzono tylko jedynej księgi i to tej najważniejszej dla znaczenia tejże gminy?
Czy spotkaliście się z podobną sytuacją w innych gminach? Co mogło być tego przyczyną?

Rozważałem skierowanie powyższego zapytania bezpośredno do AP ale uznałem, że akurat na tym forum otrzymam odpowiedź znacznie szybciej, tym bardziej że niedawno "odkurzyliście" zapomniane materiały. Może ktoś z osób biorących udział w bezpośredniej realizacji tego projektu będzie miał wiedzę nt. ?

Dziękuję za zainteresowanie i liczę na ewentualne podpowiedzi.

pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”