Staropolskie jednostki miar

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marcin1988

Sympatyk

Staropolskie jednostki miar

Post autor: Marcin1988 »

Hej,

mam pytanie. Znalazłem księgę wieczystą na majątek moich przodków. Co oznacza słowo dzies i sążnia np. 130 dzies i 1070 sążni

Pozdrawiam

Marcin :)
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Co to znaczy?!

Post autor: zmad »

Saznia jest z pewnoscia jednostka miary/dlugosci/.

Zbyszek Maderski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Co to znaczy?!

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, tu jest link o dawnych miarach w Polsce, dziesiątka to tez kawał pola , wpisać w gogle i się znajdzie i to, dużo takich nazw ( dziesiątka ) jest w Słowniku Królestwa Polskiego ; pozdrawiam i podaje link - Julian ; http://www.angro51.yoyo.pl/e107_plugins ... .php?cat=3
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Jednostki miar

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

mam prośbę o przeliczenie na dzisiejsze miary takiego zapisu: "osada włościańska zawierająca powierzchni zasadniczego nadziału trzy morgi cztery pręty, za serwituty - jedną morgę dwieście prętów i dwie morgi pastwiska, czyli razem sześć morgów dwieście cztery pręty gruntu."

Może też ktoś z was się orientuje jaką realną wartość miało 500 rubli ok. 1904 r. i ile to byłoby dzisiaj.

Pozdrawiam
Monika
Mirek80

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mirek80 »

Witam,

Jeśli chodzi o jednostki miar, to wszystko zależy od miejsca i czasu. Jeśli morgi i pręty odnoszą się do roku 1904 i sądząc po rublach chodzi o zabór rosyjski, to morga = 0.55987 hektara, a pręt = 1/300 morgi. Jeśli zaś chodzi o wartość rubla to w tamtym okresie pięciorublówkę nazywano świnką, bo można było za nią kupić świnię. Inny przelicznik (według Żabińskiego) jest taki, że w 1904 roku koszt dziennego wyżywienia dorosłego mężczyzny wynosił około 18 kopiejek (dziś według tych samych wzorów wynosi około 12.5 zł).
Pozdrawiam,
Mirek
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

jednostka miary jaj większa od kopy?

Post autor: Ewa_Migdalska »

Witam,

Potrzebuję pomocy w ustaleniu jednostki większej od kopy.
W księdze hipotecznej dóbr ziemskich znalazłam informację, że koloniści nowo powstałej kolonii będą oddawać do dworu tytułem kolędy daninę w postaci jaj w ilości 22 [...] i 11 kop
Nie mogę odczytać większej jednostki, być może jest to jakiś skrót - jakby kire/kive,
ale na pewno pierwsza litera to K

Może ktoś z forumowiczów jest w stanie mi coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam
Ewa
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

Moźe chodzi o gros czyli 144 sztuki ( tuzin tuzinów),
Jarek

PS "tytułem kolędy daninę"
to chyba danina dla księdza a nie dla dworu
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Równiesz myślałam o grosie, ale nie zgadza się zapis - bardzo czytelne jest to K

poniżej link do fragmentu zdjęcia - plik w jpg http://chomikuj.pl/ewa.mig/Galeria

Może ktoś przeczyta to czego ja nie potrafię :)
PS "dworowi tytułem kolędy" - widocznie dziedzic daninę dla siebie również nazawał kolędą
Pozdrawiam
Ewa
marrta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marrta »

Według mnie tak jest "22 kur i 11 kop jaj" Kury jako ptactwo a nie miara wielkości.
Pozdrawiam
Marta
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Marta jesteś wielka :)
Czytałam to ponad dwie godziny, kombinowałam i nie mogłam wykombinować, błędnie z góry założyłam, że będą to tylko jaja :)
Często w tej księdze hipotecznej wielkość pół jest podawana w dwóch miarach np. 10 włók i 15 morgów i od razu założyłam, że tu będzie tak samo.
Fakt na Św. Marcina lepsza jest gęś niż kura, ale jak nie ma gęsi to i kura jest gęsią :)

Pozdrawiam
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
Mariok

Sympatyk

przeliczenie powierzchni

Post autor: Mariok »

Witam

18 mórg i 80 prętów, czyli 5 dziesięcin i 0,2 sążnia kwadratowego

Jak to powierzchnia na dzisiejsze m2 czy hektary.?
Dziękuję

Mariusz
Sawicki_Julian

Sympatyk

przeliczenie powierzchni

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Mariusz, podam Ci ile ma 1 ha i ile ma jedna morga i policz sobie sam, czyli ;
1 ha - to sto arów, ar ma sto metrów kwadratowych
1 morga - to 56 arów
W roku około 1900 w kieleckim była dziesiecina skarbowa i miała w przeliczeniu na 1 ha, to było 109,25 arów, czyli więcej niż 1 ha. Natomiast co do prętów to nie pamiętam ile to jest, możliwe ze morga ma 56 prętów, ale tu nie pasuje z tą liczbą 80, powinno być to w goglach podane - Julian
jart

Sympatyk
Nowicjusz

przeliczenie powierzchni

Post autor: jart »

Ewentualnie poszukaj np. w wikipedii, tam masz praktycznie komplet informacji (bo czasem jednostki powierzchni o tych samych nazwach nie były takie same).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Ordak_Andrzej1

Sympatyk

Staropolskie jednostki miary OK

Post autor: Ordak_Andrzej1 »

Dzień dobry. Mam prośbę-Może Ktoś spotkał się z jednostką powierzchni "licha"? . Mimo moich poszukiwań w internecie nie mogę odnależć jak ta "licha" jest duża.
Ostatnio zmieniony ndz 14 kwie 2019, 15:26 przez Ordak_Andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Staropolskie jednostki miary

Post autor: Virg@ »

Andrzeju,

czy masz pewność, że chodzi o jednostkę powierzchni a nie o jakość gleby (ziemi, powierzchni)?

Pozdrawiam –
Lidia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”