Witam, tu jest link o dawnych miarach w Polsce, dziesiątka to tez kawał pola , wpisać w gogle i się znajdzie i to, dużo takich nazw ( dziesiątka ) jest w Słowniku Królestwa Polskiego ; pozdrawiam i podaje link - Julian ; http://www.angro51.yoyo.pl/e107_plugins ... .php?cat=3
mam prośbę o przeliczenie na dzisiejsze miary takiego zapisu: "osada włościańska zawierająca powierzchni zasadniczego nadziału trzy morgi cztery pręty, za serwituty - jedną morgę dwieście prętów i dwie morgi pastwiska, czyli razem sześć morgów dwieście cztery pręty gruntu."
Może też ktoś z was się orientuje jaką realną wartość miało 500 rubli ok. 1904 r. i ile to byłoby dzisiaj.
Jeśli chodzi o jednostki miar, to wszystko zależy od miejsca i czasu. Jeśli morgi i pręty odnoszą się do roku 1904 i sądząc po rublach chodzi o zabór rosyjski, to morga = 0.55987 hektara, a pręt = 1/300 morgi. Jeśli zaś chodzi o wartość rubla to w tamtym okresie pięciorublówkę nazywano świnką, bo można było za nią kupić świnię. Inny przelicznik (według Żabińskiego) jest taki, że w 1904 roku koszt dziennego wyżywienia dorosłego mężczyzny wynosił około 18 kopiejek (dziś według tych samych wzorów wynosi około 12.5 zł).
Potrzebuję pomocy w ustaleniu jednostki większej od kopy.
W księdze hipotecznej dóbr ziemskich znalazłam informację, że koloniści nowo powstałej kolonii będą oddawać do dworu tytułem kolędy daninę w postaci jaj w ilości 22 [...] i 11 kop
Nie mogę odczytać większej jednostki, być może jest to jakiś skrót - jakby kire/kive, ale na pewno pierwsza litera to K
Może ktoś z forumowiczów jest w stanie mi coś podpowiedzieć?
Marta jesteś wielka
Czytałam to ponad dwie godziny, kombinowałam i nie mogłam wykombinować, błędnie z góry założyłam, że będą to tylko jaja
Często w tej księdze hipotecznej wielkość pół jest podawana w dwóch miarach np. 10 włók i 15 morgów i od razu założyłam, że tu będzie tak samo.
Fakt na Św. Marcina lepsza jest gęś niż kura, ale jak nie ma gęsi to i kura jest gęsią
Witam Mariusz, podam Ci ile ma 1 ha i ile ma jedna morga i policz sobie sam, czyli ;
1 ha - to sto arów, ar ma sto metrów kwadratowych
1 morga - to 56 arów
W roku około 1900 w kieleckim była dziesiecina skarbowa i miała w przeliczeniu na 1 ha, to było 109,25 arów, czyli więcej niż 1 ha. Natomiast co do prętów to nie pamiętam ile to jest, możliwe ze morga ma 56 prętów, ale tu nie pasuje z tą liczbą 80, powinno być to w goglach podane - Julian
Ewentualnie poszukaj np. w wikipedii, tam masz praktycznie komplet informacji (bo czasem jednostki powierzchni o tych samych nazwach nie były takie same).
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Dzień dobry. Mam prośbę-Może Ktoś spotkał się z jednostką powierzchni "licha"? . Mimo moich poszukiwań w internecie nie mogę odnależć jak ta "licha" jest duża.
Ostatnio zmieniony ndz 14 kwie 2019, 15:26 przez Ordak_Andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.