Stryj

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

JW2014

Stryj, ulica Długa i Unii Lubelskiej - przeniesione

Post autor: JW2014 »

Dzień dobry,

Kopiuje swój post z działu "Potrzebuje pomocy".

Szukam pomocy w ustaleniu miejsca zamieszkania moich pradziadków i kuzynów, którzy mieszkali w Stryju już przed I wojną światową. Wszyscy pracowali w warsztatach kolejowych. Ze spisu parafian katolickich wynika, że mieszkali przy ulicy Długiej, ale mimo usilnych starań, nie udało mi się znaleźć w Stryju takiej ulicy. Jednak ulica Długa w mieście Stryj musiała istnieć i ulica ta musiała być długa, bo ostatni numer ze spisu to 297.

Wnioskując z sąsiednich stron w rejestrze i zakładając, że ksiądz kierował się lokalną geografia, tak jak np po kolędzie, i analizując plan miasta Stryja, zgaduję, że ulica Długa zmieniła później nazwe na ul. Unii Lubelskiej. Rejestr pochodzi z 1910 roku, a po 1918 nazwy ulic zmieniano. Nie mam jednak pewności.

W internecie znalazłem opis domu rodziny Langner przy Unii Lubelskiej w Stryju:
http://www.rodzina-langner.strefa.pl/ddd.htm
Z opisu wynika, że ich dom, jako jedyny był piętrowy.

Postanowiłem spisać wszystkie nazwiska z rejestru parafian i zamieścić je na forum w nadziei, że ktoś coś będzie wiedział, być może ktoś nawet bedzie miał jakieś zdjęcia tej ulicy, za co byłbym niezmiernie wdzięczny.

Spis parafian katolickich Stryj 1910-1911 rok, ulica Długa:
(przepraszam za brak poslskich czcionek i możliwe błędne odczytanie nazwisk)

Nr Nazwisko

1 Mielnicki, Wojnarowski, Prafin
3 Matuszczak, Meifach
4 Samborotka, Dadaniuk, Fortheim
6 Sikora
8 Pawlowski, Jarosinski, Ostafinski
8 Kupczyk
8 Pochron 8a
10 Stachocki, Metlinger, Stepik
13 Fandaczek, Kostkiewicz
13 Halenda, Siakiewicz, Warcholek, Jakimów, Dubis
18 Buchs
18 Kozakiewicz
20 Kon
21 Gruszka
24 Skrójwgo, Kusz
25 Bojarek, Wójcicka
28 Kroupa, Kruczkowska, Petra, Rosinska, Koryniec
29 Świerczyński, Horyniszyn, Matulicz
29 Wojewódka, Patejdl, Staboczanski
34 Kampala
36 Czarnecki (Czanerka?), Lewandowska, Zakrzewska
36 Bialek, Chudzio, Krupska, Cwikowski, Fankowska
37 Mozdzierz
38 Meder, Sloninka, Niemczewski
38 Wall Jan
40 Wechowski
40 Schindler
42 Piwiec, Bozek
42 Schoefer, Kochanski, Sosinska, Matuszkiewicz
53 Dabek, Kolbusz
54 Dabek
54 Wielimowski
54 Skiba 54a
54 Czajewska 54b
54 Mroczko, Kostecka
56 Niewinski, Iwaszko, Klaput
62 Podgórski
62 Bunczyk, Kozlowski
62 Niemkiewicz
67 Zabaczynski
72 Bialas, Sawko
78 Adamczyk
84 Wiacek, Dobczanski, Szczytula, Tuzyl
136 Boski, Sotal
136 Mielnik, Dutka, Dutkiewicz
137 Mial, Klasa
147 Golebiewski, Plowik
148 Wojciechowski
149 Zaidel
156 Zelazny, Janis, Swiatecki, Wolk
158 Reif, Szpir 158a
162 Koziol
172 Mozdzierz, Kucharski
196 Niwinska, Szczepila, Kicowski
198 Plachtowski
209 Jackiewicz
210 Lozinski
210 Wiackiewicz
211 Grzywacz
211 Jedziewski, Hokimer
215 Choupek
223 Sewerniak, Sawicki
223 Leisoucz, Sucharski
236 Wesolowski, Legiezynska, Lodwaszcz
250 Jakubowski, Jaworski
257 Dyl, Borys, Safula
259 Piechotowski, Sanków, Karzowski
262 Wollak
264 Pilch, Weiss, Klucewicz
269 Didyk, Waiser
269 Worobiec, Wójcik, Szczygiel
276 Zagrodzki, Kochanczyk
293 Grabanczyk
296 Patalska, Leredynska
297 Zazulak, Busko, Wójcik
297 Rublowski

Źródło:
http://wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/archiwum/ ... alne/20.1/
i następne

Pod numererem */26 jest tam też poprzedni spis parafian z XIX wieku, ale chyba bez nazw ulic.

Indeks parafian jest kopalnią informacji. To właśnie z niego dowiedziałem się kiedy urodził się pradziadek i jak na imie miała jego matka. Poznałem też sąsiadów pradziadka i odkryłem, że dwie rodziny kuzynowstwa były sąsiadami. Dowiedziałem się też, że pod tym samym numerem mieszkała też inna rodzina - szczegół który być może tłumaczy zarówno wczeniejsze wydarzenia, jak i późniejsze życiorysy... A swoją drogą jak to możliwe żeby w parterowym domku mieszkało tyle osób? Może lokatorzy mieszkali w komórkach czy szopach w podwórzu?

Propozycja do zainteresowanych genealogią Stryja jest taka żeby ten spis zdygitalizować na zasadzie crowdsourcingu, czyli każdy robi np. 10 stron a potem ktoś zbiera to do kupy. Właściwie to mógłby być nawet jeden arkusz online do ktorego każdy by coś dokładał. Indywidualnie nikt tego nie zrobi, ale dzieląc całość po kawałku pójdzie bardzo szybko.

Ważne żeby stworzyć zarówno indeks nazwisk, jak i spis mieszkańców według ulic. Niektróre nazwiska i adresy są już w: Genealogy Indexer http://genealogyindexer.org/Stryj.xls

Pozdrawiam serdecznie z Londynu,
Jarek
apss

Sympatyk

Post autor: apss »

Witaj.
1. Ulica Długa w czasach austro-węgierskich.
2. Unii Lubelskiej w Polsce międzywojennej.
3. Po wojnie w czasach radzieckich znów Długa (Довга).
4. Obecnie Semena Petlury (Симона Петлюри)
Znajdziesz na mapie.
Ewa
JW2014

Dzięki Ewo za informacje. Jeden szczegół tylko mi się nie zgadza, bo przedwojenna ulica Unii Lubelskiej to chyba obecna ulica Andryia Sheptytskoho, natomiast ulica Symona Petlyury jest po drugiej strony torów. Na planie Styja z 1922 roku ulica ta oznaczona jest jako "nowo-projektowana" wiec chyba jednak chodzi o ulicę Sheptytskoho.

Pozdrawiam,
Jarek
JW2014

Dowod na tozsamosc nazw ulica Dluga i Unii Lubelskiej byl tez w historii rodziny Langnerow z wczesniej zalinkowanej strony, gdzie wspomniana jest rodzina Matuszczakow spod mumeru 3 przy Unii Lubleskiej. Ta sama rodzina mieszkala przy ul. Dlugiej 3 w 1910 roku.

Dla porzadku mozna jeszcze dodac, ze nazwe ulicy pisano przez "j": Unji Lubelskiej.

A fakt wystepowania klku rodzin pod jednym adresem wynika zapewne z tego, ze w jednym parterowym domu z czterema pokaojami mieszkaly dwie rodziny, a oprocz tego w przyleglej oficynie mieszkala jeszcze jedna. Czasem byly dwie oficyny.

Pozdrawiam,
Jarek

I jeszcze do pytania Bodka, bo Forum nie pozwala mi odpowiedziec na jego pytanie w krotkim czasie po zamieszczeniu powyzszego postu:

Czy te zawody byly zapisane po polsku, po niemiecku czy po lacinie? Wydaje mi sie ze maszynista mogl oznaczac osobe piszaca na maszynie. Podobnie "conductor" najczesciej oznaczal dzierzawce (arendzarza) lub przedsiebiorce i szewc jak najbardziej mogl otworzyc lub wynajac warsztat i figurowac jako conductor. Ale jest to byl konduktor po polsku, to chyba jednak w pociagu.

Pozdrawiam,
Jarek
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Dzień dobry,

Jarku dziękuję za zainteresowanie i powtarzam (przenoszę) pytanie:
" Goniec w tutejszym Sądzie - maszynista, Woźnym sądowym - maszynista, Pisarz w kancelarii kolejowej - maszynista, Szewc - konduktor kolejowy,
Szewc - listonosz.
Moje pytanie ma charakter edukacyjny. Czy aby zostać konduktorem, listonoszem, maszynistą należało mieć ukończone gimnazjum plus oczywiście kurs przygotowawczy do nowo wykonywanego zawodu? Czy też wystarczyło ukończyć szkołę powszechną plus wspomniany wyżej kurs?
Jak to było? Może Państwo wiedzą coś na ten temat? Proszę o sugestie".

Jarku na początku zawody były pisane po łacinie, później po polsku, krewnych "wyłapywałem" w metrykach, nie tylko jako rodziców czy osoby zmarłe,
ale również jako rodzicowi chrzestnych i stąd moje zdziwienie tymi "zawodowymi metamorfozami". W 80% ich status zawodowy został potwierdzony w przekazach rodzinnych.

Wracając do Twojego wcześniejszego postu:
"ale jeśli znasz inne zainteresowanie osoby". Nie, nie znam. Ja już w 'Wujku" znalazłem, co maiłem znaleźć, ale temat Stryja jest dla mnie jak najbardziej aktualny.
Będzie ze dwa lata temu jak na podstawie metryk i informacji z różnych źródeł zrobiłem taki wykaz (można by napisać w brudnopisie) ulic - może się komuś przyda. Jedyna zmiana to dopisek przy ulicy Długiej. Proszę innych o sugestie, poprawki, byle by było dobrze i trzymało się prawdy historycznej.

Batorego Stefana gmach własny powstał w 1873 roku Towarzystwa mieszczan stryjskich „Gwiazda”
Bednarska
Berka Joselowicza
Cerkiewna D6
Ciężarowa odchodziła od 3 Maja
Cmentarna
Czarnieckiego Stefana po 1945 Suworowa obecnie Sahajdacznego
Dobrowlańska B5, W5
Dojazdowa
Drohobycka
Długa po 1918 roku Unii Lubelskiej
Domki Kolejowe
Dworzec Kolejowy
Ewangelicka
Fabryczna
Frachtmana
Garbarska
Głęboka
Głowackiego Bartosza
Gminna
Gołuchowskiego Adenora Romualda
Grottgera Artura
Grunwaldzka
Horza, Hosza
Jagiellońska
Jezuicka
Kazimierza Jana, Kazimierzowska, Kazimierska
Kąpielowa
Kilińskiego Jana
Kochanowskiego Jana obecnie Kruszelnickiej gmach Sokoła otwarcie 14 października 1906 roku, dawny kościół św. Józefa, teraz cerkiew św. Michała Archanioła
Kolejowa obecnie Wogzałowa D4, G5, W5
Kopernika Mikołaj boczna Jana Kochanowskiego G4, G5
Kościelna
Kościuszki Tadeusza
Kraszewskiego Józefa Ignacego na Szumlańszczyźnie nowe koszary 33 pp. Obrony krajowej powstały w 1902 roku.
Krzywa D5, D6 Szpital
Lelewela Joachim
Lwowska do 1912 przez ponad 100 lat były tam koszary wojskowe, znane powszechnie jako Transport haus- dom transportu. Budynek zburzono.Lwowska 167 w ogłoszeniu o licytacji z 17 stycznia 1872 roku, podano Kruczajówka 167. B7, W7 1867 rok
Łany B7 Cerkiew świętego Włodzimierza i Olgi 1867 rok.
Łany Dolne, Górne często pisane Niżne 1867 rok
Magazynowa
Marcinówka E7 1867 rok
Matejki Jana G5
Mickiewicza zwana „Kolijówką” środkiem ulicy biegnie do dworca Aleja zwana Kolejową.
Młynarska G6
Mondscheina, Mondscheinowska, Mondscheinówka
Nadbrzeżna W7
Niecała
Nowa
Nowy Świat
Olszynowa 1867 rok.
Pańska 1867 rok, po 1891 ulica 3 Maja ciągnie się od Kawiarni Europejskiej do gmachu Poczty. Przy niej mieści się też dwupiętrowy gmach Sądu Obwodowego.
Parafialna
Pasaż Szechera, Schechera, Szecherówka
Plac Bożniczy, Kościelny
Plac Targowy
Podzamcze D5 1867 rok.
Polna
Prywatna
Rejtana
Ruska D4
Rynek D6, G6
Rysia
Szewska 1867 rok
Sienkiewicza Henryka
Skolska E4, E5
Słowackiego Juliusza
Sobieskiego Jana
Szecherówka
Szumlańszczyzna D4, D5 1867 rok
Wałowa po 1908 roku ulica Andrzeja hr. Potockiego Wałowa G5
Wąska
Wójtostwo 1867 rok
Targowa, Bazarna G6
Targowica, Targowicy D6
Trybunalska
Zamknięta D5
Zapłatyń 1867 rok
Zbożowa G5
Zielona
Zwarycze W7, B8?

Dodatkowo:

Krawiecka G6
Olechowska D5
Pocztowa G6
Przemysłowa W3

Miłego dnia,

Bogdan

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Najbliższa mi jest prawda, że póki nas ktoś pamięta, wciąż żyjemy" - Carlos Ruiz Zafon "Cień wiatru".
Ostatnio zmieniony śr 17 gru 2014, 15:56 przez Bodek, łącznie zmieniany 2 razy.
JW2014

Z ulica Dluga sprawa jest chyba troche bardziej zlozona, bo przy Unii Lubelskiej numery bylo chyba do ok. 80. A Dluga miala numery do ok 300, czyli w istocie byla dluga. Zgaduje ze odcinej ulicy Dlugiej z numerami powyzej 80 po 1918 roku nazwano ulica Grabowiecka, choc z plany nie wyglada ona na przedluzenie w linii prostej po przecieciu z ul. Drohobycka. Za teoria ze Dluga = Grabowiecka + Unii Lubelsiej przemawia brak Grabowieciej w Twoim wykazie.

Pozdrawiam,
Jarek
IwonaZborowska

Post autor: IwonaZborowska »

Witam wszystkich. Nazywam się Iwona Zborowska. Plączę się po internecie w daremnym do tej pory poszukiwaniu moich przodków. Niestety nie mam już kogo spytać z rodziny.... Znalazłam tylko dokumenty n/t mojego dziadka Jana Zborowskiego ur.08.08.1905 w Stryju - zmarłego w Buchenwaldzie przy budowie tuneli Mittelbau Dora 29.02.1944r.Ożenił się z Bronisławą Wołoszczuk z Kosowa.
Cała rodzina rozpierzchła się po świecie a nazwisko jest dość popularne.
Bardzo proszę o podpowiedź - jak szukać, jakie zasoby przejrzeć?
Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Kresowian. Iwona
DziadekzPszczyny

Sympatyk

Post autor: DziadekzPszczyny »

Witam Panią,

W Styju było kilka rodzin Zborowskich i tak się składa że jedna z nich była skoligacona również z moją rodziną przez Joanne Zborowską.

Jeśli Pani dziadek na pewno urodził się w 1905, a nie np w 1904, to jego rdzicami byli Leon (ur 1880) i Franciszka (ur 1884), a rodzeństwem Kazimierz (1906) i Maria (1909). Dane te pochodzą ze spisu parafian z 1910 i jest możliwe że mieli jeszcze inne rodzeństwo.

Ja niedługo dostanę mikrofilmy z indeksami urodzeń i sprawdzę również Zborowskich, szukając Joanny. Mogę też poszukać metryki ślubu Leona i Franciszki. Nie jestem pewien jednak czy metryka urodzenia z 1905 się zachowała, bo o ile mi wiadomo na miklrofilmie jest tylko częśc 1905 roku, a dalej już tylko indeksy - chyba że się mylę (właściwie to zapytam o to na forum oddzielnie).

Jeśli poda Pani adres emailowy to mogę przesłać to co mam.

Pozdrawiam serdecznie,
Dziadek z Pszczyny
IwonaZborowska pisze:Witam wszystkich. Nazywam się Iwona Zborowska. Plączę się po internecie w daremnym do tej pory poszukiwaniu moich przodków. Niestety nie mam już kogo spytać z rodziny.... Znalazłam tylko dokumenty n/t mojego dziadka Jana Zborowskiego ur.08.08.1905 w Stryju - zmarłego w Buchenwaldzie przy budowie tuneli Mittelbau Dora 29.02.1944r.Ożenił się z Bronisławą Wołoszczuk z Kosowa.
Cała rodzina rozpierzchła się po świecie a nazwisko jest dość popularne.
Bardzo proszę o podpowiedź - jak szukać, jakie zasoby przejrzeć?
Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Kresowian. Iwona
Wygląda na to że nie mogę założyć nowego wątku więc wklejam swoje pytanie tu:

Dzień dobry,

Mam pytanie o księgi metrykalne ze Stryja. Wydaje mi się że zidentyfikowałem już wszystkie księgi i miałem nadzieję że film mormonów nr 2398548 (Stryj Births 1898-1944, Marriages 1900-1944, Marriages 1862-1890) zawiera metryki chrztów od roku 1905, ale okazuje się że na tym filmie są tylko przedmieścia i miejscowości podległe parafii (np. Lisiatycze), ale nie sam Stryj. Czy to oznacza, że metryki chrztów za te lata zagnięły, czy też są w Archiwum Akt Dawnych i po prostu mormoni ich nie sfilmowali?

Jest jeszcze jeden film z lat póżniejczych (2039890), ale obejmuje tylko kilka lat:
Stryj, Births 1936-1941 (draft) -- Births, marriages, deaths 1937 -- Births 1941-1945 (draft) -- Marriage banns 1948-1954 -- Confirmations 1950, 1953 -- Marriage banns 1954-1967 -- Births 1944-1945 -- Marriages 1944-1945 -- Deaths 1945 -- Deaths 1944-1945 -- Births 1946

Bardzo będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam,
Dziadek z Pszczyny
IwonaZborowska

Panie Dziadku z Pszczyny, serdecznie dziękuję! Daty urodzenia 08.08.1905 jestem pewna - mam dokument z Buchenwaldu podpisany własnoręcznie przez mojego Dziadka. Wiem też, że był policjantem w Stryju a w czasie wojny wzięto go do pracy w Arbeitsamtcie, gdzie (podobno) miał okazję ratować zagrożonych mieszkańców Stryja. Szukałam rodzeństwa Heleny i Tadeusza ale wiem, też, że było inne rodzeństwo - możliwe, że właśnie Kazimierz i Maria. Ktoś z przodków tej gałęzi rodziny pieczętował się herbem Korczak (zanim zastawił go w jakimś kasynie).
Mój adres mailowy to:

serdecznie pozdrawiam - Iwona Zborowska
Awatar użytkownika
Effyka

Post autor: Effyka »

Witam,
Poszukuję informacji o mojej babci Julii Szwed urodzonej w roku 1919 w Stryju. Julia była córką Anny Szwed (ur. 1890r.), niestety nie znam imienia jej męża.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Ewa z Nysy
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Post autor: MP1982 »

Effyka pisze:Witam,
Poszukuję informacji o mojej babci Julii Szwed urodzonej w roku 1919 w Stryju. Julia była córką Anny Szwed (ur. 1890r.), niestety nie znam imienia jej męża.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Ewa z Nysy
Proszę Pani,

czy Pani babcia zmarła już na Ziemiach Zachodnich? (w Nysie?) Jeśli tak, to w treści aktu zgonu p. Julii Szwed powinny być zamieszczone dane dot. jej ojca (imię i nazwisko). Proszę więc skontaktować się z USC, w którym zarejestrowano akt zgonu Pani babci (czyt.: w miejscowości, gdzie zmarła), tam otrzyma Pani stosowne informacje. Proszę pamiętać, iż w w tym celu musi Pani udowodnić, iż jest zstępną w/w osoby.

Pozdrawiam, życząc powodzenia,
Michał P.

P.S.: W razie "W" proszę pisać - wytłumaczę, co dalej czynić.
Pozdrawiam, Michał P.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Łoj! (tak by powiedziała moja kuzynka ze Stryja) Tyle pytań, a mnie nie było.

Pani Iwono. Jeżeli sprawa nadal aktualna, to indeks kościoła katolickiego ze Stryja potwierdza, że 8 sierpnia 1905 roku urodził się Jan Zborowski. Ten rocznik jest nie pełny należy iść tropem "Dziadka z Pszczyny" czyli: "Jeśli Pani dziadek na pewno urodził się w 1905, a nie np w 1904, to jego rodzicami byli Leon (ur 1880) i Franciszka (ur 1884), a rodzeństwem Kazimierz (1906) i Maria (1909). Dane te pochodzą ze spisu parafian z 1910 i jest możliwe że mieli jeszcze inne rodzeństwo".
Leon Zborowski urodził się 24 listopada 1880 roku w Stryju (mam akt urodzenia). Brak zapisu o ślubie, czyli parafia panny młodej (nie Stryj), lub kościół unicki w Stryju. Wspomniany był synem Michała i Katarzyny z domu Mikitka (Pani prapradziadkowie).

Dziadku z Pszczyny sądzę, że te akta zaginęły ale warto sprawdzić w kościele unickim czasami pewne zdarzenie zapisywano i u katolików i unitów. Taki "podwójny" chrzest w Stryju to nie było nic nowego - mieszane małżeństwa.

Pani Ewo w indeksach kościoła katolickiego urodzenia, śluby za lata 1917 - 1922 nie ma zapisu na nazwisko Szwed. Pozdrawiam Nysę i moją Szkołę średnią przy ulicy Rodziewiczównej 1.

Miłego dnia,
Bogdan.
IwonaZborowska

Panie Bogdanie, dziękuję za zainteresowanie. Wygląda na to, że istotnie Leon był moim pra-dziadkiem a Michał (syn Michała) - pra-pra-dziadkiem. Tym tropem będę szukała.
Jeszcze jedno, pewnie ma Pan doświadczenie: Dziad Jan, po ślubie, przeprowadził się do Kosowa Huc. gdzie był policjantem. Pytanie: czy takie zasoby, z jakich Pan i osoby z wątku STRYJ korzystają, są również dostępne dla Kosowa? Będę wdzięczna za podpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam - iwona
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry.

Pani Iwono! Osoby z wątku: "Stryj" i każdego innego, korzystają z mikrofilmów Mormonów lub Archiwum Państwowego. A czy dostepne są dla Kosowa, tego nie wiem.... Należy sprawdzić.

Miłego dnia,
Bogdan.
Awatar użytkownika
Sommerfeld

Post autor: Sommerfeld »

BODEK pisze: Batorego Stefana gmach własny powstał w 1873 roku Towarzystwa mieszczan stryjskich „Gwiazda”
Bednarska
Berka Joselowicza
Cerkiewna D6
Ciężarowa odchodziła od 3 Maja
Cmentarna
Czarnieckiego Stefana po 1945 Suworowa obecnie Sahajdacznego
Dobrowlańska B5, W5
Dojazdowa
Drohobycka
Długa po 1918 roku Unii Lubelskiej
Domki Kolejowe
Dworzec Kolejowy
Ewangelicka
Fabryczna
Frachtmana
Garbarska
Głęboka
Głowackiego Bartosza
Gminna
Gołuchowskiego Adenora Romualda
Grottgera Artura
Grunwaldzka
Horza, Hosza
Jagiellońska
Jezuicka
Kazimierza Jana, Kazimierzowska, Kazimierska
Kąpielowa
Kilińskiego Jana
Kochanowskiego Jana obecnie Kruszelnickiej gmach Sokoła otwarcie 14 października 1906 roku, dawny kościół św. Józefa, teraz cerkiew św. Michała Archanioła
Kolejowa obecnie Wogzałowa D4, G5, W5
Kopernika Mikołaj boczna Jana Kochanowskiego G4, G5
Kościelna
Kościuszki Tadeusza
Kraszewskiego Józefa Ignacego na Szumlańszczyźnie nowe koszary 33 pp. Obrony krajowej powstały w 1902 roku.
Krzywa D5, D6 Szpital
Lelewela Joachim
Lwowska do 1912 przez ponad 100 lat były tam koszary wojskowe, znane powszechnie jako Transport haus- dom transportu. Budynek zburzono.Lwowska 167 w ogłoszeniu o licytacji z 17 stycznia 1872 roku, podano Kruczajówka 167. B7, W7 1867 rok
Łany B7 Cerkiew świętego Włodzimierza i Olgi 1867 rok.
Łany Dolne, Górne często pisane Niżne 1867 rok
Magazynowa
Marcinówka E7 1867 rok
Matejki Jana G5
Mickiewicza zwana „Kolijówką” środkiem ulicy biegnie do dworca Aleja zwana Kolejową.
Młynarska G6
Mondscheina, Mondscheinowska, Mondscheinówka
Nadbrzeżna W7
Niecała
Nowa
Nowy Świat
Olszynowa 1867 rok.
Pańska 1867 rok, po 1891 ulica 3 Maja ciągnie się od Kawiarni Europejskiej do gmachu Poczty. Przy niej mieści się też dwupiętrowy gmach Sądu Obwodowego.
Parafialna
Pasaż Szechera, Schechera, Szecherówka
Plac Bożniczy, Kościelny
Plac Targowy
Podzamcze D5 1867 rok.
Polna
Prywatna
Rejtana
Ruska D4
Rynek D6, G6
Rysia
Szewska 1867 rok
Sienkiewicza Henryka
Skolska E4, E5
Słowackiego Juliusza
Sobieskiego Jana
Szecherówka
Szumlańszczyzna D4, D5 1867 rok
Wałowa po 1908 roku ulica Andrzeja hr. Potockiego Wałowa G5
Wąska
Wójtostwo 1867 rok
Targowa, Bazarna G6
Targowica, Targowicy D6
Trybunalska
Zamknięta D5
Zapłatyń 1867 rok
Zbożowa G5
Zielona
Zwarycze W7, B8?

Dodatkowo:

Krawiecka G6
Olechowska D5
Pocztowa G6
Przemysłowa W3

Miłego dnia,

Bogdan
http://staryj-stryj.com.ua/knyhy/nova-k ... stryj.html
1. Asnyka Adama (давня Mondscheinowka) – Володарського – Винниченка
2. Basiowka – Ушакова – Данила Нечая
3. Batorego Stefana у березні 1919 році дістала назву короля Данила – Шевченка - частина Незалежності
4. Bazarowa. Сьогодні не існує. На території гуртожитку ВПУ №8. З’єднувала вулицю Львівську і Торговицю.
5. Bednarska – див. Smolki.
6. Blacharska - Бляхарська – Бляхарська
7. Bolechowska - Болехівська – Болехівська
8. Plac Bozniczy – частина сучасних вулиць Міхновського і Липи.
9. Cerkiewna Nizna – Некрасова – з 1990 року Церковна, зараз Іоана Павла ІІ
10. Cerkiewna Wyzna – Гоголя – Гоголя
11. Ciezarowa – Moraczewskiego (1937) - 8 Березня – Олени Степанівни.
12. Czarnieckiego – Суворова – Сагайдачного
13. Cmentarna – частина Кірова – частина Нижанківського
14. Dobrowlanska – Чкалова – Добрівлянська
15. Drohobycka – від вильоту вулиці Тягарової до мосту. У березні 1919 року частину вулиці до рогу Крашевського назвали Богдана Хмельницького.
16. Dojazdowa – Комсомольська – П. Обаля
17. Dluga - див. Unii Lubelskiej
18. Dlugosza – проектована з вулиці Грюнвальдської
19. Ewangeliecka – Верховина – Андрусяка
20. Fabryczna – Фабрична – Лемика
21. Fredry – Кірова – Нижанківського
22. Fruchtmana Filipa – К. Маркса – Драгоманова
23. Garbarska – Кошового – провулок М. Устияновича
24. Gleboka – бічна Болехівської, сьогодні не існує
25. Glowackiego Bartosza – Хрущова – Свердлова – Бобикевича
26. Gminna – Довбуша – Довбуша
27. Goluchowskiego Agenora – у 1919 році отримала назву Івана Мазепи. Частина Калініна – частина Колесси
28. Grabowiecka – Грабовецька / Володимира Комарова – Грабовецька
29. Grottgera – частина Жовтневої – частина 1 Листопада
30. Grunwaldzka від 3 Травня до Ягелонської – частина Жовтневої – частина 1 Листопада
31. Hosza Edwarda – 1 березня 1919 року Михайла Драгоманова - Котовського – Народна
32. Iwaszkiewiecza – Legionow (від Міцкевича до Тягарової) - частина вулиці Леніна – частина Шевченка
33. Jagiellonska – Сталіна / Миру – С. Бандери
34. Joselowicza Berka - 5 Серпня – Торговиця
35. Jezuicka
36. Kazimierza – Невського – Успенська
37. Kapielowa – частина вулиці від Казимира до Лелєвеля отримала назву Шашкевича. У 1919 році ненадовго повернуто назву для цілої ділянки. Галана – Шашкевича.
38. Kilinskiego частина вулиці Колесси. У 1919 році Михайла Коцюбинського
39. Kochanowskiego – 1919 рік Івана Котляревського – Фрунзе – Крушельницької (у 1894 році магістрат вирішив сполучити вулиці Тягарову і Міцкевича. Всі власники ділянок дали згоду, за винятком Петра Сольмана і Розалії Микитки).
40. Konopnickiej – Горького – Б. Лепкого
41. Kolejowa – Вокзальна. Від Фредра до вокзалу
42. Kollataja Hugona - Щорса – Нестора Літописця
43. Kopernika – Коперника – Коперника
44. Koscielna з площі Костельної до Ринку
45. Kosciuszki – березень 1919 року Семена Петлюри – Енгельса – Людкевича
46. Krasinskiego – Поштова - Поштова
47. Kraszewskiego – 1919 рік Петра Дорошенка – Осипенко - Гайдамацька
48. Krawiecka від Кушнірської до Торговиці – Колгоспна – Кравецька
49. Krotka біля хреста на Ланах – Коротка – Йосипа Сліпого
50. Krzywa – Кошового – Крива
51. Kusnierska від Львівської до Йозеловича, сьогодні не існує. На її місці прохід біля кінотеатру
52. Lany Dolne - 1919 рік О. Бобикевича
53. Lelewela Joachima – Островського – Заньковецької
54. Lwowska (Kruczajowka) – Хмельницького – Хмельницького
55. Magazynowa (від вокзалу до Дрогобицького мосту) - Вокзальна.
56. Marcynowka.
57. Matejki Jana – Маяковського – Я. Матейки
58. Mickiewicza – 1919 рік Тараса Шевченка – «Коліївка» - проспект 600-річчя Стрия – В. Чорновола
59. Mlynarska – Млинарська – Млинарська.
60. Moraczewskiego - див.Ciezarowa.
61. Mondscheina – див. Asnyka
62. Nadberezna від Лелєвеля до Болехівської. Сьогодні не існує.
63. Niecala – Матросова – В. Стуса
64. Nowa – Бельцівська – Ст. Дубравського
65. Nowy Swiat – 50-річчя Жовтня – Менделеєва - Довга - С. Петлюри
66. Olszynowa – Крилова – Вільхова
67. Panska у 1867-1892 роках. Далі 3 Maja – у 1919 році названа «22 Січня» – частина Шевченка
68. Parafialna – Кутузова – княгині Ольги
69. Podzamcze див. Szewska – Леваневського – Підзамче
70. Pola Wincentego(давня Szecherowka/Pasaz Szechera) – Ватутіна – М. Тарнавського
71. Polna
72. Potockiego A. - див. Walowa.
73. Popozarowa
74. Przywatna – Кармелюка – Кармелюка
75. Rejtana між Казимира і Замковою
76. Plac Koscielny/br.Romaszkana/площа Пілсудського – 18 Вересня – 22 Січня. Первісна назва на честь мецената Зиґмунда Ромашкана.
77. Ruska - Руська
78. Rynok – площа Перемоги – майдан Ринок
79. Sienkiewicza H - І. Франка
80. Skargi Piotra ks. Відкрита у 1921 році – Ломоносова – І. Мазепи
81. Skolska – Сколівська
82. Slowackiego J.( Konarzewskiego) від рогу Зеленої до Ланівського передмістя -1919 рік Івана Франка – частина Леніна – частина Шевченка
83. Smolki(давня Bednarska) від Гоша до Потоцького. У 1919 році разом із сусідньою вулицею Шевченка названа Шашкевича. Сьогодні частина вулиці Незалежності
84. Sobieskiego від 3 Травня до Замкової. У 1919 році Михайла Грушевського – Міцкевича – Коновальця
85. Skwer Stojalowskiego при вулиці Собеського
86. Starozakonna
87. Stolarska – не існує. У системі дворів між сучасними вулицями Незалежності і Хмельницького
88. Szaszkiewicza – Галана – Шашкевича
89. Szewska – назва вулиці з Йосифінської метрики. Шевська з 1893 року – Підзамче.
90. Szumlanszczyzny - Жуковського – Шумлявщина
91. Torgowica від Львівської до Торговиці
92. Trzybunalska(назва походить від того, що на вулиці знаходився трибунал - суд) – Holuwki – Дзержинського – Олесницького
93. Ujejskiego Kornela – проектована
94. Unii Lubelskiej(колишня Dluga) - Чапаєва – Шептицького
95. Walowa - Potockiego A. (1908 рік) - 1919 рік Адама Коцка – Пушкіна – Валова
96. Wazka – С.Лазо – Вузька
97. Wyspianskiego A. – П. Чайковського – А. Чайковського
98. Zamknieta - пізніше Misinskiego – Достоєвського – Охримовича
99. Zamkowa(давня назва Єврейська) – Примакова – Замкова – Небесної сотні
100. Zbozowa – Пугачова – Збіжева
101. Zielona – Космодем’янської – Зелена – з березня 2014 року частина вулиці Корчака
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”