Poszukuję grobu poległych żołnierzy... Wermacht, II woj św.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Grellmann_Robert

Żołnierz niemiecki
Hallo
chodzi tu o Infanterieregiment 233
Aufgestellt am 21. November 1940 als Regiment der 12. Welle auf dem Truppenübungsplatz Groß-Born aus dem Stab des Infanterie-Regiments 28, I. aus III./IR 28, II. aus III./IR 38 und III. aus Abgaben beider Bataillone. Das Regiment unterstand der 102. Infanterie-Division. Nach schweren Verlusten wurde das III. Bataillon am 23. Juli 1942 aufgelöst, die Reste wurden auf die beiden anderen Bataillone verteilt. Am 15. Oktober 1942 wurde das Regiment in Grenadier-Regiment 233 umbenannt.
Regiment nastawione w Groß-Born /Pommern
Während des Russlandfeldzuges stellte die 102. ID im Juni 1941 einen Teil des äußerst linken Nordflügels der Heeresgruppe Mitte[1]. Sie war dem XXXXII. Armeekorps und der 9. Armee unterstellt. Am 28. Juni 1941 bildete sie zusammen mit anderen Verbänden den Kessel von Bialystok. Während der Operation Taifun und der daraus resultierenden Doppelschlacht bei Wjasma und Briansk sicherte sie die nördliche Flanke des Heeresverbandes. Im Dezember 1941 erreichte sie die Seeliger See und stand bis kurz vor Kalinin. Im Januar 1942 befand sich die 102. ID mit Verbänden des XXII. Armeekorps am Wolgastausee, als die sowjetischen 29. und 39. Armeen südwärts in Richtung Rschew rückten. Während der Schlacht von Rschew hatte sie den Auftrag den Frontbogen gegen die sowjetischen Angriffe zu halten und war an der Linie Rschew-Sytschowka in zahlreiche erbitterte Gefechte verwickelt. Im Juli 1942 war die 102. ID im Rahmen der Operation Seydlitz an der Partisanenbekämpfung beteiligt.
Walka byl w tym czasie przed moskwem kolo Rszewa -Sytschowka
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Kar ... Born-R.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Borne_Sulinowo
pozdrawiam Robert
chodzi tu o Infanterieregiment 233
Aufgestellt am 21. November 1940 als Regiment der 12. Welle auf dem Truppenübungsplatz Groß-Born aus dem Stab des Infanterie-Regiments 28, I. aus III./IR 28, II. aus III./IR 38 und III. aus Abgaben beider Bataillone. Das Regiment unterstand der 102. Infanterie-Division. Nach schweren Verlusten wurde das III. Bataillon am 23. Juli 1942 aufgelöst, die Reste wurden auf die beiden anderen Bataillone verteilt. Am 15. Oktober 1942 wurde das Regiment in Grenadier-Regiment 233 umbenannt.
Regiment nastawione w Groß-Born /Pommern
Während des Russlandfeldzuges stellte die 102. ID im Juni 1941 einen Teil des äußerst linken Nordflügels der Heeresgruppe Mitte[1]. Sie war dem XXXXII. Armeekorps und der 9. Armee unterstellt. Am 28. Juni 1941 bildete sie zusammen mit anderen Verbänden den Kessel von Bialystok. Während der Operation Taifun und der daraus resultierenden Doppelschlacht bei Wjasma und Briansk sicherte sie die nördliche Flanke des Heeresverbandes. Im Dezember 1941 erreichte sie die Seeliger See und stand bis kurz vor Kalinin. Im Januar 1942 befand sich die 102. ID mit Verbänden des XXII. Armeekorps am Wolgastausee, als die sowjetischen 29. und 39. Armeen südwärts in Richtung Rschew rückten. Während der Schlacht von Rschew hatte sie den Auftrag den Frontbogen gegen die sowjetischen Angriffe zu halten und war an der Linie Rschew-Sytschowka in zahlreiche erbitterte Gefechte verwickelt. Im Juli 1942 war die 102. ID im Rahmen der Operation Seydlitz an der Partisanenbekämpfung beteiligt.
Walka byl w tym czasie przed moskwem kolo Rszewa -Sytschowka
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Kar ... Born-R.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Borne_Sulinowo
pozdrawiam Robert
-
Doniec_Henry

-
Doniec_Henry

witam,
akurat pod ręką...
informacja zawiera wszystkie wydarzenia od poboru,przydział do formacji wojskowej,przebieg służby,udział w walkach/dokładnie/przebywanie w lazarecie,w niewoli,gdzie ranny,zabity,odznaczenia,książka wojskowa,inne dokumenty wojskowe, zwolnienie z służby/demobilizacja...chyba, że zawodowo.
informacje bardzo obszerne a nieraz tylko 1 strona.
Bezpłatnie - jeżeli płatne to otrzymasz informację w przyjęciu wniosku, dalej decydujesz sam.
Doniec_Henry
akurat pod ręką...
informacja zawiera wszystkie wydarzenia od poboru,przydział do formacji wojskowej,przebieg służby,udział w walkach/dokładnie/przebywanie w lazarecie,w niewoli,gdzie ranny,zabity,odznaczenia,książka wojskowa,inne dokumenty wojskowe, zwolnienie z służby/demobilizacja...chyba, że zawodowo.
informacje bardzo obszerne a nieraz tylko 1 strona.
Bezpłatnie - jeżeli płatne to otrzymasz informację w przyjęciu wniosku, dalej decydujesz sam.
Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Massalski_Marcin

-
Dzbik_Agnieszka

-
Massalski_Marcin

Witam!
Od lat poszukuję informacji o śmierci mojego przodka Franza Mi(e)nkina. Był on Niemcem. Uczestniczył w II wojnie światowej po roku 1940. Do mojej babci nie dotarła informacja o jego zgonie. Nie wrócił do domu po bitwie. Był poszukiwany przez PCK, lecz bez efektów. Prawdopodobnie walczył na terenach Rosji lub Ukrainy. Jeśli przeżył wojnę mógł dostać się do niewoli rosyjskiej.
Proszę o pomoc lub dobre rady w poszukiwaniu jego daty zgonu.
pozdrawiam Marcin Massalski
Od lat poszukuję informacji o śmierci mojego przodka Franza Mi(e)nkina. Był on Niemcem. Uczestniczył w II wojnie światowej po roku 1940. Do mojej babci nie dotarła informacja o jego zgonie. Nie wrócił do domu po bitwie. Był poszukiwany przez PCK, lecz bez efektów. Prawdopodobnie walczył na terenach Rosji lub Ukrainy. Jeśli przeżył wojnę mógł dostać się do niewoli rosyjskiej.
Proszę o pomoc lub dobre rady w poszukiwaniu jego daty zgonu.
pozdrawiam Marcin Massalski
-
Massalski_Marcin

Ostatnio znalazłem zdjęcie zaginionego przodka http://fundacjatalent.pl/wp-content/upl ... inkina.jpg Czy po jego mundurze można określić w jakiej jednostce i gdzie służył? Na ramieniu ma numer 54. Podaje jego dokładne dane:
imię: Franz
nazwisko: Minkina
data urodzenia: 23.01.1918
miejsce urodzenia: Píšť
rodzice: Franciszek i Maria Minkina
Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
pozdrawiam
imię: Franz
nazwisko: Minkina
data urodzenia: 23.01.1918
miejsce urodzenia: Píšť
rodzice: Franciszek i Maria Minkina
Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
pozdrawiam
Reinhold Schmidt - poszukuję niemieckiego żołnierza.
Temat: "Poszukuję niemieckiego żołnierza."*
Witam,
poszukuję informacji na temat Reinholda Schmidta urodzonego 31.05.1908? zmarłego 19.03.194? pochowanego w Dębinie.
Proszę, nie krytykujcie mnie za to
Adam
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Witam,
poszukuję informacji na temat Reinholda Schmidta urodzonego 31.05.1908? zmarłego 19.03.194? pochowanego w Dębinie.
Proszę, nie krytykujcie mnie za to
Adam
* moderacja tematu [Sianin_1948]
"Przedecz historia i ciekawostki"
-
Slawinski_Jerzy

Na stronie VDK jest taki:
Nachname: Schmidt
Vorname: Reinhold
Dienstgrad: Gefreiter
Geburtsdatum: 31.05.1905
Geburtsort: Steffendingen
Todes-/Vermisstendatum: 18.03.1944
Todes-/Vermisstenort: Kiel a. Str. Preetz-Kirchbarkau
Pochowany w Poznaniu. To może być ten sam, ale z uwagi na powszechność nazwiska byłbym ostrożny.
pozdrawiam
Jerzy
Nachname: Schmidt
Vorname: Reinhold
Dienstgrad: Gefreiter
Geburtsdatum: 31.05.1905
Geburtsort: Steffendingen
Todes-/Vermisstendatum: 18.03.1944
Todes-/Vermisstenort: Kiel a. Str. Preetz-Kirchbarkau
Pochowany w Poznaniu. To może być ten sam, ale z uwagi na powszechność nazwiska byłbym ostrożny.
pozdrawiam
Jerzy
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Niby data urodzenia się zgadza lecz może to być zbieżność danych osobowych.
http://scr.hu/17in/sbc92
http://scr.hu/17in/0qvyq
Adam
http://scr.hu/17in/sbc92
http://scr.hu/17in/0qvyq
Adam
Adam,
dieser Text gehört noch zu Jerzys Information:
"Reinhold Schmidt wurde noch nicht auf einen vom Volksbund errichteten Soldatenfriedhof überführt.
Nach den uns vorliegenden Informationen befindet sich sein Grab derzeit noch an folgendem Ort: Klodawa - Polen"
Fragen Sie doch direkt den VDK. Das geht auch in Polnisch.
E-Mail: info(at)volksbund.de
Gruß Ursula
dieser Text gehört noch zu Jerzys Information:
"Reinhold Schmidt wurde noch nicht auf einen vom Volksbund errichteten Soldatenfriedhof überführt.
Nach den uns vorliegenden Informationen befindet sich sein Grab derzeit noch an folgendem Ort: Klodawa - Polen"
Fragen Sie doch direkt den VDK. Das geht auch in Polnisch.
E-Mail: info(at)volksbund.de
Gruß Ursula
Vielen Dank für die Informationen
)
a co to oznacza? "Kiel a. Str. Preetz-Kirchbarkau "
5 to przypadkowa kombinacja liczb a nie zadne ukryte oznaczenie SS. To po pierwsze a po drugie ja nie mam zadnego Vaterlandu tylko Ojczyznę i jest nią Polska. 12 osób z najbliższej mi rodziny walczylo w Wojsku Polskim w 1939 roku tak ze wypraszam sobie jakieś insynuacje na mój temat. Żołnierz to człowiek a po śmierci nie ma podziału tak ze nie widzę nic złego w tym ze chciałem uzyskać jakies informacje o tym żołnierzu. A tak nawiasem mowiąc symbol SS to dwa pioruny tak więc gdybym chciał oddawać im hołd to w nicku bym miał 44.
Adam
5 to przypadkowa kombinacja liczb a nie zadne ukryte oznaczenie SS. To po pierwsze a po drugie ja nie mam zadnego Vaterlandu tylko Ojczyznę i jest nią Polska. 12 osób z najbliższej mi rodziny walczylo w Wojsku Polskim w 1939 roku tak ze wypraszam sobie jakieś insynuacje na mój temat. Żołnierz to człowiek a po śmierci nie ma podziału tak ze nie widzę nic złego w tym ze chciałem uzyskać jakies informacje o tym żołnierzu. A tak nawiasem mowiąc symbol SS to dwa pioruny tak więc gdybym chciał oddawać im hołd to w nicku bym miał 44.
Adam
Adam,Adam.55 pisze:Vielen Dank für die Informationen)
Adam
das sind Ortsnamen in Schleswig-Holstein, Deutschland. Kiel ist die Landeshauptstadt.
Es könnte heißen: an der Straße zwischen Preetz-Kirchbarkau.
Aber bitte fragen Sie den VDK.
Gruß Ursula