Co wolno, a czego nie.. archiwum? Jak szukać? Mejle?

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Wypozyczanie mikrofilmów

Post autor: eljotnes »

podobnie za 2 szt zapłaciłem ok 22 zł a jakość zdjęć z rzutnika słabiutka ale czytelna

Grzegorz
Awatar użytkownika
malgorzata.kubis

Sympatyk

Wypozyczanie mikrofilmów

Post autor: malgorzata.kubis »

Dzieuje za informacje
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Wypozyczanie mikrofilmów

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Każde archiwum rządzi się widocznie własnymi regułami.
We Wrocławiu zdjęć mogę robić ile chcę, a termin zwrotu zwyczajowo jest 2 tygodnie, ale miałam filmy i miesiąc
opłata za przesyłkę do 10-ciu filmów - 9.50

pozdrawiam
M.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Wypozyczanie mikrofilmów

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Na skutek kilku maili plus wątek (niestety bez kontynuacji) założony przez Andrzeja Nowika dot. udostępniania po wejściu ustawy o re-use. Informacyjnie, linkiem:
http://www.gdansk.ap.gov.pl/pl/top/cennik
i cytatem fragmentu:
"Zasób archiwalny Archiwum Państwowego w Gdańsku dostępny jest do ponownego wykorzystywania w rozumieniu ustawy z 25 lutego 2016 r. o ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego (Dz. U. poz. 352). Wyjątki w tym zakresie dopuszczalne są ze względu na ustawowe ograniczenia dostępności materiałów archiwalnych, wynikające w szczególności z art. 6 powołanej ustawy albo z art. 16b ust. 1 i 2 ustawy z 14 lipca 1984 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach [Dz. U. z 2015 r. poz. 1446].
Zasób archiwalny dostępny jest bez warunków w rozumieniu ustawy o ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego, z zastrzeżeniem obowiązku wskazania twórcy utworu będącego materiałem archiwalnym poddanym ponownemu wykorzystywaniu, do którego to utworu Skarbowi Państwa – Archiwum Państwowemu w Gdańsku przysługują autorskie prawa majątkowe albo prawa pokrewne. O zaistnieniu powyższych okoliczności zainteresowany użytkownik zostanie przez Archiwum powiadomiony.
Zasób archiwalny Archiwum Państwowego w Gdańsku dostępny jest w trybie bezwnioskowym, chyba że za złożeniem wniosku przemawiają interesy użytkownika, zgodnie z ustawą o ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego.
Udostępnianie materiałów archiwalnych z zasobu archiwalnego Archiwum Państwowego w Gdańsku, także w celu ponownego wykorzystywania, jest bezpłatne – w zakresie samodzielnego pozyskiwania informacji przez zainteresowanych użytkowników, zarówno tych, które są dostępne w formach tradycyjnych, jak i w systemach teleinformatycznych. Opłaty są natomiast pobierane w przypadku zlecenia przez użytkownika dostarczenia mu informacji w szczególny sposób albo w szczególnej formie, wykraczających poza standardową ofertę informacyjną Archiwum i pociągających za sobą dodatkowe koszty. Zlecenia podlegające standardowym opłatom realizowane są w archiwach państwowych w trybie usług, na podstawie upoważnienia z art. 16 ust. 2a ustawy o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach – z tym jednak, że kalkulacja należności ogranicza się do ponoszonych kosztów, nie obejmując zysku."
to tylko przykład (całkiem sensowny tryb bezwnioskowy decyzją Dyrektora AP), ale rozwiązanie (poza wspomnianym trybem) "w zasadzie" obowiązuje w całej sieci APowskiej

a przy okazji: nowy cennik w warszawskim AP. Kwerenda bez zmian 24z ł, w dalszym ciągu chyba najtaniej w kraju.
https://www.warszawa.ap.gov.pl/containe ... 2016-r.doc
zmian chyba dot. rozliczeń pomiędzy administracją publiczną (limit bezpłatnych)..i słusznie!:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

AP w Warszawie

Post autor: Marek.Podolski »

Mam problem związany z komunikacją z AP w Warszawie.

Napisałem do nich maila we wrześniu ponowiłem w listopadzie i cisza.

Czy w AP Warszawa nasze maile wyrzucają do spamu?

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

AP w Warszawie

Post autor: Michał_Fronczak »

Nigdy nie miałem takiego problemu. Proszę po prostu spróbować zadzwonić.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Kazimierz »

Wszystko zależy od tematu korespondencji...
Czas oczekiwania na odpowiedź - według regulaminu: 3 miesiące.
Najlepszym sposobem komunikacji jest telefon, można pominąć drogę via PN i zgłosić problem Dyrekcji.
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Dzięki za podpowiedzi.

Wczoraj AP Warszawa się odezwała mailem sama. Mam pozytywnie załatwiony temat poszukiwania jednej metryki - podałem dokładny namiar.

Po opłaceniu prac teraz oczekuję na przesłanie mi skanu.

Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”