Partyzantka polska w II wojnie światowej.

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

teresa_kisztelińska

Sympatyk

Post autor: teresa_kisztelińska »

Witaj:)

Mama też nie wie o co chodziło z tym hasłem. Podobno funkcjonowało ono wówczas wśród ludzi w Sieimieniukach. Początkowo myślałam, że może było ono wymyślone przez Michała i Helenę jako szyfr, aby dzieci nie wiedziały gdy rozmawiają o jego wyjściu do partyzantów. Jednak skoro hasło brzmiało w języku rosyjskim to naprawdę nie wiem o co chodzi. W każdym razie mama pamięta emocje jakie wówczas panowały wśród jej rodziców (oczywiście z opowieści). Gdy padało to hasło chodziło o jakiś udział w walce i najprawdopodobniej nie mogła to być partyzantka, ponieważ ludzie we wsi by tego hasła nie znali.

Pięknie dziękuję za Twoją pomoc! Pozdrawia, Teresa
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Post autor: teresa_kisztelińska »

Witaj,

Chcę zapytać, czy wiesz co Rosjanie robili w tym lesie we wsi Majszynka (blisko wsi Siemieniuki i Rykonty)? Czy znasz jakieś opracowanie na temat takich masowych, tajemniczych pochówków w tamtej okolicy?

Pozdrawiam,Teresa
loreii

Sympatyk

Mój dziadek był w AK,rejon Limanowej-poszukiwania informacji

Post autor: loreii »

Z IPN-owskiej teczki dowiedziałam się że mój dziadek był w AK.
Mieszkał w Skrzydlnej(tej koło Limanowej) i na tym terenie też działał.
Znany jest jego pseudonim i data ujawnienia się.Na tym tropy się kończą...

Czy ktoś wie gdzie można szukać informacji na temat AK z tych rejonów ?
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
marbl

Sympatyk

Mój dziadek był w AK,rejon Limanowej-poszukiwania informacji

Post autor: marbl »

Proponowałbym zwrócić się do ZBOiD-u w Nowym Sączu ewentualnie w Nowym Targu czy Zakopanem tu powinna być zgromadzona informacja o oddziałach partyzanckich na Podhalu.
Przykładowa literatura:
Kasperek J. Podhale w latach wojny i okupacji niemieckiej ... Warszawa , 1990 r.
Mazur g., Rojek W., Zagórniak M. Wojna i okupacja na Podkarpaciu i Podhalu. Kraków 1998
Sierotwiński s. Przyczynek do dziejów okupacji na Podhalu. "Wierchy" XLIV, 1975 s. 71-73
MarczxyńskiA. Organizacja Obwodu ZWZ-AK Nowy targ 1943-1944.Studia Historyczne, R.XIX,1973, z. 3
marek
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Sądzę, że sporo informacji będziesz mogła uzyskać tu.
http://partyzanciakpodhale.pl/batalion- ... ?showall=1
A to do poczytania
https://books.google.pl/books?id=Vl0cva ... na&f=false
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”