Dziadek - szukam rodziny o takim nazwisku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mdziadek78

Dziadek - szukam rodziny o takim nazwisku

Post autor: mdziadek78 »

T:"rodzina Dziadek"

szukam osób o nazwisku Dziadek z miejscowości Złoczew, Wojków, Klonowa, Godynice
kotik7

Sympatyk
Mistrz

rodzina Dziadek

Post autor: kotik7 »

Franciszka Dziadek, ur. 1843 w Brąszewicach, synowa mojego praprapra....Ślub 5 luty 1871 w Wojkowie. W tej parafii to powszechne nazwisko.

Kuba
mdziadek78

rodzina Dziadek

Dane do zaczepienia są takie: mój dziadek Michał Dziadek urodził się w Złoczewie 29 września 1922 roku. Jego ojciec (mój pra dziadek) Jan miał żonę o imieniu Ernestyna . Jego ojciec (mój pra pra dziadek) miał na imię Wawrzyniec. Rodzeństwo Michała (mojego dziadka) to: Jan, Marianna, Józef, Wanda, Helena, Adela i Anna. I tyle wiem. W rodzinie już nie ma kogo się spytać...
kotik7

Sympatyk
Mistrz

rodzina Dziadek

Nie ma dat? Proszę szukać w Złoczewie ślubu Jana i Ernestyny, albo lepiej dzieci Wawrzyńca, jako że księgi są dostępne tylko do 1902 roku. Ksiągi są w Internecie, w Genbazie lub Metrykach.

Kuba
mdziadek78

rodzina Dziadek

internet przeszukałem, metryki również. nie wiedziałem o genbazie. już zaglądam...
w genbazie są te same dokumenty co w metrykach.... czy mylę się może?
kotik7

Sympatyk
Mistrz

rodzina Dziadek

To zależy od momentu, w którym się zagląda. Docelowe miejsce ksiąg jest w Metrykach, ale nie wszystkie tam już dotarły.

Kuba
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Wtrącę się w tą dyskusję.

Ponad 30 lat temu znałem pana o nazwisku Dziadek.
Mieszkał chyba w Jasionnej lub Niedoniu, w parafii Wojków. Dokładnie nie pamiętam. Pracował w Nadleśnictwie Brąszewice, był wozakiem, zrywkarzem.
Mogę popytać znajomych czy mieszka tam ktoś o tym nazwisku.
Ale dopiero w czerwcu.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
mdziadek78

rodzina Dziadek

jeżeli nie będzie to problem to proszę popytać. Z góry bardzo dziękuję.
Niktoris

Post autor: Niktoris »

Witam!!

Mogę mieć istotne informacje na temat tej rodziny, ponieważ jestem potomkinią siostry Michała - Adeli.

Proszę o kontakt w prywatnej wiadomości.
Szwagrzak_Małgorzata

Sympatyk

Post autor: Szwagrzak_Małgorzata »

Witam,
popatrzyłam na szybko w genetece na małżeństwo Wawrzyńca Dziadka i znalazłam w Klonowej akt ślubu w 1876 z Antoniną Nowak http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1448&y=274
Byli często zmieniającą miejsca zamieszkania parą, bo ich dzieci rodziły się odpowiednio:
Grzegorz 1885 Starce par. Godynice zm. 1892 Zd. Wola
Łucja 1882 Górka Klonowska
Marianna 1880 Błota zm. 1888 Złoczew
Michał 1893 Zd. Wola
Stanisława 1876 Pustkowie Świętki par. Klonowa
Władysława 1888 Złoczew zm. 1894 Zd. Wola

Stanisława zawarła w 1899 w Zd. Woli związek małżeński z Janem Jachimiak.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Niktoris

Witam.
Nie jestem pewna czy to jest moja rodzina. Chociaż ja również znalazłam te dane.
mdziadek78

Będę w domu to pooglądam. Dzięki wielkie. Jak macie swoje drzewa to podeślijcie. Może jakoś powiążę ze swoim
Szwagrzak_Małgorzata

Sympatyk

Niktoris pisze:Witam.
Nie jestem pewna czy to jest moja rodzina. Chociaż ja również znalazłam te dane.

W genetece jest jeszcze akt ślubu Wawrzyńca Dziadka z Marianna Drzazgą w Wojkowie z roku 1892.
Myślę, że wszelkie wątpliwości rozwiązałby akt zgonu Wawrzyńca, co do którego macie pewność jako Waszego przodka. Ewentualnie potem trzeba by było sprawdzić aktu zgonu Antoniny Nowak i Marianny Drzazga.

Pozdrawiam,
Małgorzata

Choć teraz przeczytałam akt ślubu z Marianną Drzazga i jest wpisane w indeksie złe imię Pana młodego - prawidłowo Kazimierz.
Niktoris

Właśnie nie mam aktu zgonu Wawrzyńca. Jednak ślub z Antoniną Nowak nie jest pewny. Chociaż we wcześniejszych komentarzach Pani podała dzieci, ale Wawrzyniec jak mi wiadomo miał tylko jednego syna.
Szwagrzak_Małgorzata

Sympatyk

Niktoris pisze:Właśnie nie mam aktu zgonu Wawrzyńca. Jednak ślub z Antoniną Nowak nie jest pewny. Chociaż we wcześniejszych komentarzach Pani podała dzieci, ale Wawrzyniec jak mi wiadomo miał tylko jednego syna.
To zostaje poszukać aktu urodzenia Jana Dziadka lub aktu jego ślubu z Ernestyną, aby mieć pewność jak miała na imię i nazwisko jego matka, a żona Wawrzyńca i wtedy będzie wiadomo czy to rodzina czy też nie :)

Pozdrawiam,
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”