Nazwiska i miejscowości w moim drzewie po mieczu - Kulwiec

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

agac pisze:Czy można prosić o więcej informacji na temat nazwisk Dolinska, Gutowska i Knap występujących w Pani drzewku?
Pozdrawiam
Aga Ch.
Gutowska - Aleksandra Kulwieć z d. Gutowska córka Stanisława Gutowskiego i Justyny urodzona ok. 1823r w Deguciach w okr. mariampolskim. Zmarła w Pułtusku 13-01-1902 r. - żona Feliksa Kulwiecia właściciela dóbr Dudelańce i Ołoneta. Matka Tomasza, Marii Antoniny Michler, Józefy Anny Chrzanowskiej i Stanisława Hieronima Konrada.

Dolińska - żona Andrzeja Kulwiecia, matka Adama - około 1720-1740 (Litwa okolice Kowna).

Knap - nazwisko panieńskie mojej Mamy, córki Władysława Knapa i Franciszki z d. Sadoch (ślub w 1909r w kościele mariawickim w Wiśniewie). Rodzina mieszkała i mieszka w Mlęcinie.

Pozdrawiam
Małgorzata
Maneiro

Sympatyk

Post autor: Maneiro »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Witam serdecznie,
Helena Frołow była pierwszą żoną Witolda Kulwiecia, pracownika kolei, zamieszkałego w 1923 w Warszawie na ulicy Skierniewickiej. Mam o niej wiadomość z aktu drugiego ślubu Witolda w 1923r z Haliną Bajkowską. Helena zmarła w Warszawie w parafii Św. Barbary w 1922r. Teraz wczytując się w ten akt stwierdziłam, że być może, nazwisko to brzmiało inaczej, ale nie wiem jak. Wpisane jest jako: Helena z Frołów, więc byc może było to nazwisko Froła, a nie Frołow.
Tutaj jest link do aktu: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... an=345.jpg
Pozdrawiam
Małgorzata
Dziękuję serdecznie!
Tomasz_Aleks

Post autor: Tomasz_Aleks »

Dzień dobry
W Pani drzewie po mieczu - Kulwiec występuje nazwisko Kronenberg, czy jest to pierwsza żona Władysława Michlera - Helena Albina Antonina Kronenberg córka Juliusza i Wiktorii zd. Roguskiej? Czy posiada Pani jeszcze jakieś inne informacje dotyczace tej rodziny Kronenbergów?
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witam,
Występuje u mnie jeszcze Aleksander Kronenberg, który jest świadkiem ślubu Marii Antoniny Michler w 1879r oraz zupełnie "osobno" Maud Kronenberg ur. ok. 1900r w Wisconsin, która poślubiła Józefa Jana Kulwiecia 20-06-1923 w Thorp w USA (dane z Ancestry.com). Ale niestety żadnych innych informacji nie mam.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Tomasz_Aleks

Dziękuję za informację, według mego rozeznania Aleksander Kronenberg był rodzonym bratem Heleny Albiny Antoniny Kronenberg.
Czy Helena Albina Antonina i Władysław Michler mieli dzieci?
Również nie posiadam żadnych informacji o Maud Kronenberg.
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witam,
Nie znalazłam żadnej informacji o dzieciach Heleny Albiny Antoniny i Władysława Michlera. W ogóle chyba nie miał on szczęścia. Żony mu marły zaraz po ślubie (z tego co odkryłam to miał ich trzy) i dziecko odnalazłam też dopiero z trzeciej żony Chlewickiej Barbary Stanisławy. Mieli córkę Marię Czesławę, która zmarła po urodzeniu.
I nic więcej niestety nie wiem o tej rodzinie.
Małgorzata
Tomasz_Aleks

Dziękuję
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

NIEKRASZ

Znalazłam Karola Florian Niekrasza syna Wincentego i Antoniny Smotrockiej, ożenionego z Władysławą Fiksińską, wdową po Janie z domu Czerkawską w Sieradzu. Ich syn Jan zginął w Katyniu.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: Nazwiska i miejscowości w moim drzewie po mieczu - Kulwi

Post autor: Marynicz_Marcin »

Małgorzata_Kulwieć pisze:W moim drzewie po mieczu, czyli w drzewie KULWIEC (i) ów pojawia sie coraz więcej nazwisk (śluby) oraz miejscowości.

[...] Szadzewicz [...]
Czy mogę prosić o informacje nt. krewnych o tym nazwisku ?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Re: Nazwiska i miejscowości w moim drzewie po mieczu - Kulwi

Przepraszam Marcinie, że tak późno odpowiadam, ale mam kiepski dostęp do internetu i dopiero dziś sie doczytałam Twego pytania.

U mnie występuje:

Scholastyka Szadzewicz, córka urodzonych Antoniego i Elżbiety z Kotnowskich małżonków Szadzewicz, która 28-01-1879 w Kiejdanach poślubiła Nikodema Kulwieć. Miała wówczas 26 lat i pochodziła ze wsi Godkiszki w parafii Kiejdany.

Więcej nic nie mam.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Lademann_Lucyna

Post autor: Lademann_Lucyna »

Interesuje mnie nazwisko Puciłowska, Jakubowski które występuje w Pani drzewie. Poszukuję Karoliny Puciłowskiej córka Wincentego i Eleonory

pozdrawiam
Lucyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Ja mam w drzewie Klarę Puciłowska niewiadomych rodziców, żonę Tomasza Kulwiecia, matkę Józefa, Kazimierza, Konstantego, Wincentego, Teresy?, Wiktorii i Piotra. Żyła na przełomie XVIII i XIX w na Litwie, w powiecie Wiłkomirskim.

Jakubowskich mam:

Andrzeja syna Ignacego i Marianny z Jagintowiczów (?) i jego żonę Petronelę z Kulwieciów (ślub w 1862r w Wędziagole) oraz
Jana Kulwiecia oraz jego żone Petronelę z Jakubowskich córkę Kazimierza i Anny z Bejnarów (ślub 1872 Wędziagoła).
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Lademann_Lucyna

Post autor: Lademann_Lucyna »

dziękuję za odpowiedź :-)
Awatar użytkownika
Heleonora

Sympatyk

Zdanowicz

Post autor: Heleonora »

W moim drzewie mam troje Zdanowicz ów
Stefania Więckowska z domu Zdanowicz (1880-1954), zamieszkała w Kozińcach z mężem Aleksandrem. Mieli ośmioro dzieci.
oraz jej rodzice
Józef Zdanowicz i Teofila Zdanowicz z domu Marchlewska (niestety bez dat).

Ewa
zuzanna20

Post autor: zuzanna20 »

Czy mogłaby Pani napisać coś więcej o nazwisku Stankonowicz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”