Akta zgonów powstańców styczniowych z AP w Siedlcach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
-
Janina_Cichosz

-
Monika_Gierczak

Zaraz odpowiem wszystkim ale chciałam tylko zwrócić uwagę, że omawiana publikacja zawiera wyłącznie akty zgonu osób związanych z powstaniem. Na dodatek jest ich niewiele gdyż większość metryk była wystawiana np. na 66 anonimowych zmarłych w bitwie powstańców bez podawania imion i nazwisk. nie tyle z tego powodu, że faktycznie nikt ich nie znał ile ze względu na to żeby zaborcy nie było łatwo dotrzeć do rodziny.
Mam w planach umieścić tutaj te nazwiska, które występują w tej publikacji i wtedy każdy będzie mógł sobie sprawdzić samodzielnie a ja tylko doślę skan metryki.
Pozdrawiam,
Monika
Mam w planach umieścić tutaj te nazwiska, które występują w tej publikacji i wtedy każdy będzie mógł sobie sprawdzić samodzielnie a ja tylko doślę skan metryki.
Pozdrawiam,
Monika
-
Szymański_Wojciech

Witam, mam pytanie ogólne: czy są tam również osoby stracone za udział w powstaniu? A szczegóły - w tradycji rodzinnej mam przekaz (którego dotychczas nie udało mi się potwierdzić) o 2 braciach mojej prababki Teofili z ROGUSKICH, powieszonych na rynku w Siedlcach lub Sokołowie Podlaskim. Przed laty znalazłem informację o nich w jakimś dawnym opracowaniu dot. powstania 1863 (W. Przyborowskiego?), ale wówczas daleki byłem od zainteresowania genealogią.Monika_Gierczak pisze:Zaraz odpowiem wszystkim ale chciałam tylko zwrócić uwagę, że omawiana publikacja zawiera wyłącznie akty zgonu osób związanych z powstaniem. Na dodatek jest ich niewiele gdyż większość metryk była wystawiana np. na 66 anonimowych zmarłych w bitwie powstańców bez podawania imion i nazwisk. nie tyle z tego powodu, że faktycznie nikt ich nie znał ile ze względu na to żeby zaborcy nie było łatwo dotrzeć do rodziny.
Pozdrawiam,
Monika
Wdzięczny z góry za każdą podpowiedź
Wojciech Szymański
-
Monika_Gierczak

-
Szymański_Wojciech

-
Monika_Gierczak

Panie Bogusławie,
Wśród aktów zgonu nie ma A. Stankiewicza ale w innej publikacji nt. Powstania "Powstanie Styczniowe i zesłańcy syberyjscy' mam dużą notkę o Aleksandrze Stankiewiczu z Podola i nawet jest jego zdjęcie. Poniżej notki jest uwaga, że autor ma wątpliwości czy dane biograficzne nie dotyczą dwóch osób o tym samym imieniu i nazwisku bo sa sprzeczne wpisy - jeden pojawia się jako szlachcic z guberni warsz. a drugi jako uczeń. gimn. z Podola.
Jeśli Pan sobie życzy poczytać i obejrzeć notkę i zdjęcie to poproszę o wiadomość z pryw. mailem na który prześlę w wolnej chwili skan.
Pozdrawiam,
Monika
Wśród aktów zgonu nie ma A. Stankiewicza ale w innej publikacji nt. Powstania "Powstanie Styczniowe i zesłańcy syberyjscy' mam dużą notkę o Aleksandrze Stankiewiczu z Podola i nawet jest jego zdjęcie. Poniżej notki jest uwaga, że autor ma wątpliwości czy dane biograficzne nie dotyczą dwóch osób o tym samym imieniu i nazwisku bo sa sprzeczne wpisy - jeden pojawia się jako szlachcic z guberni warsz. a drugi jako uczeń. gimn. z Podola.
Jeśli Pan sobie życzy poczytać i obejrzeć notkę i zdjęcie to poproszę o wiadomość z pryw. mailem na który prześlę w wolnej chwili skan.
Pozdrawiam,
Monika
-
Ewa_Migdalska

-
Monika_Gierczak

-
Piotr_M_Pytel

-
Monika_Gierczak

-
agnieszka_margas