Nazwisko: Boimski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=25084&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Boimski_Piotr

Sympatyk

Post autor: Boimski_Piotr »

Michał ur. w 1881 Lasomin, par. Siennicka
Boimski_Piotr

Sympatyk

Rodzice - Jan i Józefa z Kowalików
Metalloviec

Sympatyk
Legenda

Post autor: Metalloviec »

Witam
Czy mógłby Pan zdradzić, jak udało się Panu połączyć chłopską rodzinę z Siennicy, z podczaszym latyczowskim - Wojciechem Bojemskim? Jeżeli przypadek jest udokumentowany, to bardzo ciekawa sprawa.
Pozdrawiam,
Jan
Boimski_Piotr

Sympatyk

Dobry wieczór,

Rozumiem, że nawiązuje Pan do mojego postu z prośbą o przetłumaczenie metryki "po łacinie' gdzie znalazły się informacje o Wojciechu Bojemskim u. 1680-podczaszym latyczowskim. Był bratem Michała, który miał syna Stanisława, którego córka Konstancya wyszła za Wojciecha -Szlachcic, posiadający prawem dziedziczonym sołtystwo Żelazna. Mieli 3 dzieci: Ewę, Alojzego (gospodarza rolnego w Jaźwinach) i Antoniego związanych z Kuflewem, Parysowem a dokładniej z Żelazna. W tych okolicach znajduje się jak wiadomo miejscowość Grzebowilk gdzie gospodarzem był Kazimierz Boimski ur. ok 1770- w 100% mój przodek. Ze względu na brak dokumentów z Siennicy przed 1810 (spalony kościół) muszę szukać w ościennych parafiach przy założeniu (być może błędnym), że Kazimierz mógłby być pierwszym dzieckiem Wojciecha i Konstancyi. Reszta jego bardzo licznej rodziny faktycznie była chłopska. Sprawa jak dla mnie wydaje się mega ciekawa nawet, jak znajdę dowody na błędy w moim przypuszczeniu. Czeka mnie "przekopanie w ADWP metryk z Kuflewa. Chętnie się podzielę informacjami potwierdzającymi moje założenia lub je obalające.

Pozdrawiam
Piotr

P.S. bardzo ciekawe jest też co skłoniło Pana do takiej analizy dwóch oddzielnych postów.
Metalloviec

Sympatyk
Legenda

Witam

W takim razie dzieci Wojciecha i Konstancji miałyby nazwisko takie jak ich matka? Jeżeli udałoby się potwierdzić, że Wojciech i Michał Bojemscy byli rodziną z XIX- wiecznymi Bojemskimi z Siennicy, byłby to ciekawy przypadek zubożenia szlachty. Z rodziny podczaszego latyczowskiego, posiadającej zapewne kilka wiosek, w circa 80 lat do gospodarza rolnego. Spytałem dlatego, bo moja praprababcia Marianna Bojemska urodziła się w okolicach Parysowa, około 1875 roku.
Pozdrawiam,
Jan
Boimski_Piotr

Sympatyk

Mają takie samo jak ich ojciec. Konstancya jak się okazalo też miała na nazwisko Bojemska/Boimska. Wojciech był jej dalekim ale jedkak krewny stąd takie samo nazwisko. Jak wrócę wieczorem postaram się sprawdzić co wiem nt. Marinny

Pozdrawiam
Piotr
Boimski_Piotr

Sympatyk

W sprawie Parysowa i Marianny polecam świetnie przygotowane przez Garwolińską Grupę Indeksującą
http://garwolin.org/parysow-metryki. Czy Marianna była z domu Bojemska czy po mężu?
Właśnie z tego opracowania dowiedziałem się bardzo dużo o "kolejnej linii" rodziny Boimskich/Bojemskich. Tak jak pisałem, nie wiem czy Kazimierz Boimski (gospodarz z Grzebowilk), mój przodek był synem Wojciecha i Konstancji. Wiem już teraz, że Alojzy był ich synem i był gospodarzem (a w akcie ślubu wręcz rolnik) a Antoni (ich kolejny syn) - był włościaninem. Z tych informacji i z informacji o ich dzieciach (np. Tomasz, syn Alojzego -młodzian ze służby utrzymujący się) można wyciągnąć wniosek, że z jakiś powodów (może historycznych) zubożeli.
Wydaje mi się mało prawdopodobne, że w tym samym czasie (1797), w tej samej miejscowości (Kuflew), z rodziców o tych samych imionach (Wojciech, Konstancja) rodzi się szlachcic Alojzy i gospodarz Alojzy - jak Pan sądzi?

Pozdrawiam
Piotr
Metalloviec

Sympatyk
Legenda

Szukałem w metrykach od GGI i niestety nic nie znalazłem. Marianna była Bojemska z domu. Ma Pan zdjęcie metryki chrztu Alojzego? Słowo przed imieniem ojca oznacza jego status społeczny. Informacje o Wojciechu i Konstancji oraz poprzednich pokoleniach są z herbarzy czy z dokumentów?

Pozdrawiam
Jan
Ostatnio zmieniony sob 25 lis 2017, 14:37 przez Metalloviec, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Jan
Boimski_Piotr

Sympatyk

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/11/2 ... Kuflew.jpg

Z tego co pamiętam (było to kilka lat temu) info o Wojciechu i Konstancji i poprzednich pokoleniach wziąłem z rodowodów polskiej szlachty oraz dodatkowo właśnie z par. Parysów.
SztylerE

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: SztylerE »

Witaj
Moją praprababcią była Ludwika z d. Bojemska Pazio ur 1862 w Lasominie parafia Siennica. Rodzicami jej byli Jan i Marianna z d. Kołodziejczyk Bojemscy. Jan urodzil sie 1830 w Grzebowilk parafii Kolbiel. Mial 2 zony pierwsza moja prapraprababka zm 1871 Lasomin P. Siennica a druga twoja przodkini Jozefa z Kowalikow Bojemska. Tylko nie wiem kiedy nasz wspolny przodek zmarl oraz informacje o Kazimierzu i Malgorzacie Boimskich. Byłabym wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam Ewa
Boimski_Piotr

Sympatyk

Witaj
Jan urodził się dokładnie 26 maja 1830 i faktycznie był (jak widzę) naszym wspólnym przodkiem. Niestety jeszcze nie znalazłem info o jego śmierci. Żył jeszcze w 1881 bo wtedy urodził się mój pradziadek. Jego ojcem był Mateusz ur. ok 1804 lub 1807 a mamą Ludwika Zając. Jego dziadkami byli faktycznie Kazimierz i Małgorzata (nieznanego nazwiska). Dokumenty z par. w Siennicy spaliły się wraz z kościołem dlatego nie udało mi się dotąd potwierdzić niczego więcej ponad to, że nie żył już w 1816, czyli na ślubie córki Magdy a to oznacza, że zmarł w Pogorzeli pomiędzy 1807 a 1816. Był gospodarzem w Grzebowilku. Na wszelki wypadek musze jeszcze raz dokładnie przeszukać Kołbiel, Karczew, Kuflew. Mam nadzieję, że jak obydwoje dowiemy się więcej damy sobie znać.

Pozdrawiam
Piotr
SztylerE

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: SztylerE »

Jan żył jeszcze na pewno w 1889 ponieważ moja 2*prababka brała ślub w Siennicy z Franciszkiem Pazio. Według mnie zmarł po 1909 bo nie widnieje spisach zgonu w parafii Siennica.
Mateusz zm w 1861 Kołbiel w wsi Stara wieś a żona Ludwika
z d. Siwek Zajac zm 1892 w Mińsku Mazowieckim.
Paweł Zając zm 1817 akt 9 Siennica a Dominika zm.1847?akt 122 Mińsk Mazowiecki.
Pozdrawiam Ewa
Boimski_Piotr

Sympatyk

Widzę, że mamy te same źródła informacji (co nie dziwi) i te same dane o Mateuszu i Ludwice. Gratuluję skuteczności w zbieraniu informacji przy dość dużej rozpiętości nazwisk :)

Pozdrawiam
Piotr
Boimski_Piotr

Sympatyk

Witam, właśnie zauważyłem, że w Genetece zostały dodane (dzięki Pani Marcie Walczak-bardzo, bardzo dziękuję) nowe informacje z Siennicy. Jest tam informacja o Małgorzacie-żonie Kazimierza Bojmskiego. Małgorzata Bojmska zd. Murawska, po śmierci Kazimierza wyszła za mąż za Urbana Niemca.

Pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”