Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Jest Passenger Record w Ellis Island dla Aleksandra urodzonego w 1892;
First Name: Alexander
Last Name: Lichadsyewsky
Ethnicity: Russia, Polish
Last Place of Residence: Troki, Russia
Date of Arrival: May 26, 1909
Age at Arrival: 17y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Ryndam
Port of Departure: Rotterdam, Holland
Manifest Line Number: 0001
Aleksander przyplynal do brata Jozefa [=Joe], zostawil w Trokach matke Marie Lichadsyiewska.
Masz dowod, ze przyplyneli do USA, ale ... chyba zmienili nazwisko, ze wzgledu na trudnosci w wymowie nazwiska po angielsku.
Moze kolezanki cos wiecej znajda o Jozefie i Aleksandrze.
Pani pisze inne nazwisko trochę niż pan władysław z tego tekstu który mi napisał
inna dat urodzenia Aleksandra pani pisze około 1893 r a pan władysław 1892 jak by pani dokładną datę mi napisała może to jest róznica miesięcy i dlatego tak wyszło Pozdrawiam i prioszę odpisać i dziękuję za poprzednie wiadomości
First Name: Alexander
Last Name: Lichadsyewsky
Ethnicity: Russia, Polish
Last Place of Residence: Troki, Russia
Date of Arrival: May 26, 1909
Age at Arrival: 17y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Ryndam
Port of Departure: Rotterdam, Holland
Manifest Line Number: 0001
Aleksander przyplynal do brata Jozefa [=Joe], zostawil w Trokach matke Marie Lichadsyiewska.
Masz dowod, ze przyplyneli do USA, ale ... chyba zmienili nazwisko, ze wzgledu na trudnosci w wymowie nazwiska po angielsku.
Moze kolezanki cos wiecej znajda o Jozefie i Aleksandrze.
Pani pisze inne nazwisko trochę niż pan władysław z tego tekstu który mi napisał
inna dat urodzenia Aleksandra pani pisze około 1893 r a pan władysław 1892 jak by pani dokładną datę mi napisała może to jest róznica miesięcy i dlatego tak wyszło Pozdrawiam i prioszę odpisać i dziękuję za poprzednie wiadomości
Panie władysławie
czy jak pani Joanna dotarła do dznych to czenu na metryce ślubu nie jest napisane kiedy te osoby urodziły się zakładam że Aleksander miał żonę a po drugie nie wiedziałem że miał żonę a czy coś wiadomo na temat jego wojska w armii USA
i kiedy był w Armii bo zginął na wojnie jak to było przwed ślubem to takim razie nie mógł mieć żony a czy miał dzieci Pozdrawiam
czy jak pani Joanna dotarła do dznych to czenu na metryce ślubu nie jest napisane kiedy te osoby urodziły się zakładam że Aleksander miał żonę a po drugie nie wiedziałem że miał żonę a czy coś wiadomo na temat jego wojska w armii USA
i kiedy był w Armii bo zginął na wojnie jak to było przwed ślubem to takim razie nie mógł mieć żony a czy miał dzieci Pozdrawiam
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Robercie,może ja odpowiem na te pytania zamiast Władysława.BOB30 pisze:Panie władysławie
Joanna znalazła takie dokumenty i je dla Ciebie skopiowała
które są dostępne w Internecie.Nie ma na to żadnego wpływu,
w jaki sposób jest zapisane nazwisko Twoich krewnych.
Co do dat,nie zawsze one są dokładne i to się zdarza nie tylko
w amerykańskich dokumentach ale w polskich również.
Ja również miałam kłopoty z odszukaniem swoich krewnych w USA
z powodu zmianą nazwiska.
Na początku miałam tylko listę pasażerów i akt zgonu na której
było wpisane prawidłowo nazwisko.
Hamburger Passagierlisten, 1850-1934
Hamburg Passenger Lists, 1850-1934
about Jozef Czerniga
Name: Jozef Czerniga
Departure Date: 15 Jun 1907
Estimated birth year: abt 1890
Age Year: 17
Marital Status: ledig (Single)
Family: Household members
Residence: Olszanica
Ethnicity/Nationality: Galizien (Galician)
Occupation: Landmann, Tagelöhner
Ship Name: Pennsylvania
Shipping Line: Hamburg-Amerika Linie (Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft)
Ship Type: Dampfschiff
Accommodation: Zwischendeck
Ship Flag: Deutschland
Port of Departure: Hamburg
Port of Arrival: Cuxhaven; Boulogne-sur-Mer; Plymouth; New York
Social Security Death Index
about Joseph Czerniga
Name: Joseph Czerniga
SSN: 278-10-1822
Last Residence: 44442 New Middletown, Mahoning, Ohio, United States of America
Born:3 Apr 1891
Died: Dec 1966
State (Year) SSN issued: Ohio (Before 1951)
Długo go szukałam aż natrafiłam na drzewo Czerniga na ancestry.com
Utworzyła go prawnuczka Józefa i wpisała nazwisko prawidłowo.
Poszukiwania teraz poszły jak po "maśle".
W spisie ludności jego rodzina nosi nazwisko"Charniga"
1930 United States Federal Census
about Joseph Czarniga
Name: Joseph Czarniga
Home in 1930: Springfield, Mahoning, Ohio
View Map
Estimated birth year:abt 1891
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's name: Anna
Joseph Czarniga 39
Anna Czarniga 35
Helen Czarniga 11
Joseph Czarniga 9
Andrew Czarniga 8
Julia Czarniga 5 4/12
U.S. World War II Draft Registration Cards, 1942
about Joseph Czerniga
Name: Joseph Czerniga
Birth Date: 3 Apr 1891
Birth Place:
Residence: New Middletown, Ohio
Z kolei jego brat Jan z którym razem wyemigrowali z Olszanicy
zmienił nazwisko na Czernega.
Napisałam te moje perypetie z poszukiwaniami dlatego,że nie
wszystko można łatwo znaleźć w internecie.
Moje poszukiwania zakończyły się sukcesem,bo napisałam do
odnalezionej prawnuczki Józefa a ta z kolei mi odpisała.
Bardzo ucieszyła się z odnalezionej rodziny w Polsce i mam
nadzieję,że to zaowocuje z obopólnymi odwiedzinami.
Robercie,w poszukiwaniach genealogicznych trzeba mieć dużo
cierpliwości.
Życzę powodzenia i pozdrawiam
Krystyna
Pani Krystyno zakładam że nazwisko które w tym dokumencie z metryki widnieje być może zjedli ludzie 2 litery i by się zgadzało że to jest ten krewny ale mam takie pytanie moja siostra napisała do parafii skad ten dokument jest moze odpwoiedzą
zastyanawiam się nad 2 problemami jak miał żonę .według mojej babci był w wojsku i tam zginął nic nie wiedziała o jego żonie ale czy jak np ksiądż by znalazł matrykę czy na tej Metryce by wiadniało dokładna data urodzenia a nie sam rok bo co dostałem to chyba wykaz wszystkich ślubów w tej parafii w tym roku zastanawiam się czy jest metrzyka taka jaką u nas się dostaje tzn imię nazwisko miejsce urodzenia itd....
ale co stało się z jego bratem Józefem
Jak by ście mogli jeszcze odnaleźć Józefa a moze natraficie na dokładne daty urodzenia itd bo rok może być róźnica zależności czy urodził się w grudniu czy po nowym roku np moja kuzynka jest z rocznika 78 a ja 79 tylko żer ona z listopadzie się urodziła czyli róznica jest między nami 3 -2 miesięcy Pozdrawiam
zastyanawiam się nad 2 problemami jak miał żonę .według mojej babci był w wojsku i tam zginął nic nie wiedziała o jego żonie ale czy jak np ksiądż by znalazł matrykę czy na tej Metryce by wiadniało dokładna data urodzenia a nie sam rok bo co dostałem to chyba wykaz wszystkich ślubów w tej parafii w tym roku zastanawiam się czy jest metrzyka taka jaką u nas się dostaje tzn imię nazwisko miejsce urodzenia itd....
Jak by ście mogli jeszcze odnaleźć Józefa a moze natraficie na dokładne daty urodzenia itd bo rok może być róźnica zależności czy urodził się w grudniu czy po nowym roku np moja kuzynka jest z rocznika 78 a ja 79 tylko żer ona z listopadzie się urodziła czyli róznica jest między nami 3 -2 miesięcy Pozdrawiam
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Robercie,niełatwo będzie znaleźć Józefa .BOB30 pisze:Pani Krystyno zakładam że nazwisko które w tym dokumencie z metryki widnieje być może zjedli ludzie 2 litery i by się zgadzało że to jest ten krewny ale mam takie pytanie moja siostra napisała do parafii skad ten dokument jest moze odpwoiedzą
Podam Ci jedyny spis ludności który jest na ancestry.com
zobacz co zrobili z Twoim nazwiskiem.
1910 United States Federal Census
about Valeri Llohkotziejeskj
Name: Valeri Llohkotziejeskj
[Valen Lichodziejewski]
Age in 1910: 20
Estimated birth year: abt 1890
Birthplace: Russia
Relation to Head of House:Brother
Father's Birth Place: Russia
Mother's Birth Place: Russia
Home in 1910: Manhattan Ward 17, New York, New York
Marital Status: Single
Year of Immigration: 1909
Adam Lichodzejeswki 41
Apolonio Lichodzejeswki 31
Manda Lichodzejeswki 12
Stanly Lichodzejeswki 11
Helen Lichodzejeswki 4
Frank Koafschen 29
Victor Genenovetch 29
Bennie Kusmenzki 35
Valeri Llohkotziejeskj 20
Pozdrawiam
Krystyna
Witaj Robercie!BOB30 pisze:Pani Krystyno zakładam że nazwisko które w tym dokumencie z metryki widnieje być może zjedli ludzie 2 litery i by się zgadzało że to jest ten krewny ale mam takie pytanie moja siostra napisała do parafii skad ten dokument jest moze odpwoiedzą
Jak już pisała Krystyna..w tego typu poszukiwaniach
trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Jestem w trakcie poszukiwań danych o Aleksandrze,bo to z pewnością
ten,którego szukałeś.Czekaj cierpliwie na nowości..
Pozdrawiam!
Joanna
Krysiu odczytaj,poproszę poniższe.Dziękuję! Joanna
Joe Lichodziewski
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 0=joe&ne=2
Joe Lachowitzer
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... n_x=1&ne=2
Joe Lichodziewski
Joe Lachowitzer
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... s-g&ghc=50
witam jeszcze top znalazłem ale moje pytanie jest takie czy te daty opbok miast w tym przypadku 1820-1957 przedział w których latach ten statek przypływal czy data niby Joe wtedy to odpada bo powinien się urodził około 1892-1890 bo są starsi od mojej prababci ich siostrzy nieznacznie
witam jeszcze top znalazłem ale moje pytanie jest takie czy te daty opbok miast w tym przypadku 1820-1957 przedział w których latach ten statek przypływal czy data niby Joe wtedy to odpada bo powinien się urodził około 1892-1890 bo są starsi od mojej prababci ich siostrzy nieznacznie
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Joasiu!Joanna71 pisze:Krysiu odczytaj,poproszę poniższe.Dziękuję! Joanna
Joe Lichodziewski
Joe Lachowitzer
about Joe Lichodziewski
Name: Joe Lichodziewski
Home in 1930: San Antonio, Bexar, Texas
View Map
Estimated birth year: abt 1891
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Member
Lige M Balcerzak 30
Stephanie E Balcerzak 22
Lige E Balcerzak 1
Tommie S Aird 25
Jim Settles 29
Joe Lichodziewski 39
Frank Ostapowicz 35
William McCartney 47
Luther E Hoggard 34
Walter O Gipson 32
John A McLendon 50
Lee Fleming 49
Jamie G Dale 42
Steve Neubert 20
Peter Kries 23
William F Carroll 28
Otto Strole 21
Edwin J Starr 20
Herman C Sporven 22
Glen D Shaffer 23
Lester A Neely 21
Denver L Karn 19
Arthur F Kaiser 22
Robert F Jarvis 25
Maurice H Hollister 22
Frank M Hartnett 24
Eugene G Goyette 19
George P Gaudette 22
Leonard L Freeman 20
Gordon Fromer 19
William E Dardeen 21
Charles G Caperton 22
Ubrich Burgess 20
Omer Boulais 23
Irving F Bland 18
Roy E Belcher 22
James A Adams 23
Walter Zwcarcan 20
Lawrence M Long 19
James J Lewis 24
Herman L Kirkbride 22
William J Hunt 20
Fate Guthrie 25
Silas J Allen 23
Earl Sonnier 22
Frederick A Hulverson 24
William A Barnett 29
http://img94.imageshack.us/img94/7230/lichodziewski.jpg
about Joe Lachowitzer
Name: Joe Lachowitzer
Home in 1930: Perham, Otter Tail, Minnesota
View Map
Estimated birth year: abt 1893
Birthplace: Minnesota
Relation to Head of House: Head
Spouse's name: Elizabeth D
Joe Lachowitzer 37
Elizabeth D Lachowitzer 36
Elma A Lachowitzer 7
Arnold J Lachowitzer 5
Frank A Lachowitzer 3
Alvina D Lachowitzer 1
http://img705.imageshack.us/img705/567/lachtowiter.jpg
Social Security Death Index
about Joe Lachowitzer
Name: Joe Lachowitzer
SSN: 468-34-3772
Last Residence: 56573 Perham, Otter Tail, Minnesota, United States of America
Born: 28 Mar 1893
Last Benefit: 56573 Perham, Otter Tail, Minnesota, United States of America
Died: Apr 1979
State (Year) SSN issued: Minnesota (Before 1951)
Serdecznie pozdrawiam
Krystyna
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Robercie,to jest ta sama lista pasażerów którą Ci podał Władysław.BOB30 pisze:http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... s-g&ghc=50
New York Passenger Lists, 1820-1957
about Alexander Lichadsyewsky
Name: Alexander Lichadsyewsky
Arrival Date: 26 May 1909
Estimated birth year: abt 1892
Port of Departure: Rotterdam
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: Rijndam
Search Ship Database: View the Rijndam in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
NATIVITY: Russia
Line: 1
Birth Location: Russia
Birth Location Other: troke
http://img69.imageshack.us/img69/5910/l ... jewski.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/4237/l ... ewski1.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
Mam nadzieję ze uda sie dotrzeć do urzędasów którzy szukali Józefa musi być ślad że tam był i zmarł na raka żołądka a Aleksander musi być ślad bo jak zmarł a raczej był zastrzelony podobno na wojnie jaką USA toczyła w tamtych czasach może to było po ślubie po roku 1914 rok i pytanie jest czy miał dzieci bo w sumie żony nie są tak bardzo członkami rodzin mówi się do nich ciociu itd... al;e chyba raczej w formie grzecznościowej bo jak do wujka się mówi wujku to do niej się mówi ciociu.
a dziecko wujka łączy w sumie rodziny i nawet grzecznościowo chciałbym dla krewnego Aleksandra dopisać i znaleść daty jego żony Aleksandra
a dziecko wujka łączy w sumie rodziny i nawet grzecznościowo chciałbym dla krewnego Aleksandra dopisać i znaleść daty jego żony Aleksandra
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Robercie,na http://www.ellisisland.org/membership/w ... ogin_targ=BOB30 pisze:Mam pytanie czy mi zsię wydaje czy ta strona którą państwo podajecie jest dla osób zarejestrowanych
Pozdrawiam
trzeba się zalogować ale to nic nie kosztuje
ale na http://search.ancestry.com/search/
dostęp do wszystkich informacji jest płatny.
Pozdrawiam
Krystyna
Mam jeszcze taką wątpliwość jak dobrze zrozumiałem to mieszkał w San Antonio 1930 r dobrze zrozumiałem a kiedy przyby ł bo suiał by6ć w USA przed 26 maja 1909 r bo wtedy Aleksander przypłynął do USA.
to takim razie musiał być o rokmax 3 lata starszy czyli jak miał Aleksander 17 lat jak był w USA raczej Joe mógł mieć około 20 lat może rok mnmioje lub 2-3 lata więcej musiał się urodziło około 1888- 1890 roku tak mi się wydaje bo raczej starszy od niego powinien być
to takim razie musiał być o rokmax 3 lata starszy czyli jak miał Aleksander 17 lat jak był w USA raczej Joe mógł mieć około 20 lat może rok mnmioje lub 2-3 lata więcej musiał się urodziło około 1888- 1890 roku tak mi się wydaje bo raczej starszy od niego powinien być