Anetko,Aneta Kaczmarek napisała / pisze: […] W książce terapeuta wspomina: „Sięgnięcie do prac historycznych pozwoliło mi na znalezienie autentycznych i bardzo interesujących dowodów na potwierdzenie obserwacji Zofii o polskiej kulturze i muzyce w tamtych czasach. Z pracy H.G. Wellsa „The Outline of History” (str. 784-785) wynotowałem podstawowe informacje odnoszące się do polskiej historii […].
„Opis przedstawionego przez Zofię klimatu muzycznego i kulturalnego odnalazłem w książce Stefana Jarocińskiego „Polish Music” (str. 382-385).
odniosłam nieodparte przekonanie, że wiedza o faktach, które podawał autor książki, musiała pochodzić nie z opowieści pacjentki poddawanej hipnozie, lecz doktor zdobył ją z innych źródeł. Natomiast w celu uwiarygodnienia w książce historii Zofii (jednego z poprzednich wcieleń Ivy), jak sądziłam, włączył ją do przekazu z przeprowadzonej z Ivą sesji hipnotycznej. Stąd też mój sceptycyzm, wyrażony wcześniej, wobec autora książki.
Bez Twoich dodatkowych wyjaśnień, moje przypuszczenia nie były takie całkiem bezpodstawne, nie sądzisz?
Dalej śledzę z przyjemnością interesującą dyskusję.
Łączę serdeczne pozdrowienia –
Lidia