Spis poległych w I Wojnie Światowej

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

RobertK

Sympatyk
Adept

Post autor: RobertK »

Witam.
Temat poruszyłem, ponieważ zawsze podkreślał Pan że strona polegli to wyłącznie spisy z zachowanych tabliczek i inskrypcji i "jeśli tych nazwisk nie ma odzwierciedlonych na zachowanych zabytkach, to ich na razie nie publikujemy".
Ponieważ ostatni pojawiło się wiele nazwisk z cmentarzy, na których nie ma tabliczek ( na niektórych nie ma nawet mogił) zapytałem o zmianę zasad.
Teraz w bazie mamy dziwną sytuację, niektóre cmentarze posiadają listę poległych mimo że nie ma po tabliczkach śladu a w wielu innych "opracowanych cmentarzach" z sąsiedztwa nazwisk nie ma, choć znane są ich tysiące ( chodzi przede wszystkim o zachodnią Galicję i Jurę).
Ja traktuję to jako pewną niekonsekwencję w tworzeniu bazy.
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Jeszcze się nie zdarzyło, aby jakiś projekt zadowolił wszystkich :)
Zawsze znajdzie się ktoś, kto widzi sprawę inaczej, lepiej, dokładniej.
Nasz projekt realizujemy konsekwentnie od samego początku. Jeśli pojawiają się dane dotyczące inskrypcji, które jeszcze niedawno można było zobaczyć, a dzisiaj nie ma po nich śladu, to tylko dlatego, ze mieści się w ogólnym założeniu inwentaryzacyjnym - fotografii aktualnego stanu.
Problem sprowadza się do ustalenia co uznajemy za stan aktualny?
My przyjęliśmy założenie, że jest to stan objęty pamięcią żyjącego pokolenia.
Jeszcze raz podkreślam, że projekt dotyczy inskrypcji.
Spisujemy bowiem nie tylko nazwiska z kwater na cmentarzach, ale także tablic memoratywnych i pomników. Nie z list poległych znajdujących się w gminach czy archiwach polskich i zagranicznych.
Taka praca przerasta możliwości całego dzisiejszego IPN, a my jesteśmy garstką amatorów.
Niektóre nazwiska na pomnikach w okresie PRL-u były zamalowane i tylko dzięki zachowanym zdjęciom można je było umieścić.
Dzisiaj dzięki pieczołowitej konserwacji nazwiska te ujrzały światło dzienne.
Inne, dalej schowane są pod grubą warstwą farby lub tynku i czekają na rękę konserwatora.
W Galicji trwa akcja organizacji austriackiej, przywracająca dawne oznaczenia na mogiłach.
Niekiedy więc nasze wpisy antycypują, to co pojawi się niebawem.
Bywają też sytuacje odwrotne.
Sam gdy ponownie pojechałem na jeden z cmentarzy pierwszowojennych, aby spróbować jeszcze raz podejść do odczytania mniej wyraźnych napisów, z przerażeniem stwierdziłem, że nie tylko nie ma już czego odczytywać, ale także nie ma nagrobków, które dwa lata wcześniej spisywałem.
Tak więc pojęcie "stan obecny" jest tu dość nieostre.
Jeśli jednak widzi Pan niedomogi naszego projektu, który opiera się na założeniu, że spisujemy inskrypcje, a nie listy poległych, to przecież zawsze może Pan uruchomić własny, bardziej rozbudowany projekt, z pożytkiem dla tysięcy poszukiwaczy.
My nie czujemy się na siłach, aby to zrobić.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

W naszej bazie przybył kolejny tysiąc nazwisk.

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

chciałabym poinformować, że cmentarz w Żabieńcu został zrównany z ziemią.
Szczątki niemieckiego oficera Augusta Nelke z I kompanii 141 Pułkt Piechoty i innych żołnierzy mają zostać ekshumowane i przeniesione na cmentarz armii niemieckiej w Polesiu Dużym.

Pozdrawiam
AK
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

A oto link do artykułu o Żabieńcu - wcześniej z przyczyn technicznych nie mogłam załączyć ;)
http://www.kurierpoludniowy.pl/index.ph ... ul&id=5460

Pozdrawiam,
AK
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witam.
Właśnie przesłałam Waldkowi informacje oraz zdjęcia dotyczące Legionistów poległych w Krzywopłotach, a pochowanych w Bydlinie.
Sądzę, że będą przydatne i wykorzystane w bazie.

Pozdrawiam serdecznie,
Basia.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Znalazłam na cmentarzu w Żyrzynie koło Puław 3 nagrobki (było ich podobno o wiele więcej) poległych w I WŚ:
Christian Rochfling, Eugen Haupt, Otto Schnelle. Dat nie ma.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Baza "Poległych" powiększyła się o kolejny tysiąc. Mamy więc już ponad 49 tysięcy nazwisk
Są tereny w Polsce, gdzie mamy spisane niemal 100% cmentarzy, pomników i tablic. Są jednak i takie, które stanowią "białą plamę" i czekają na swoich odkrywców.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak i Witold Mazuchowski
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Mapa na stronie "Polegli w Pierwszej Wojnie Światowej.&

Post autor: donata »

Nie mogę wejść na mapę na stronie Polegli w Pierwszej Wojnie Światowej .
Od jakiegoś czasu wyskakuje mi error. Czy to chwilowe?

Pozdrawiam serdecznie.
Donata Pająk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”