Szukam niesfornej Marianny - 4x prababci.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

karolina2s

Sympatyk

Re: Szukam niesfornej Marianny - 4x prababci.

Post autor: karolina2s »

EWAFRA pisze:Jeśli w zbliżonym czasie nie było innych Mariann Siewierskich w tej parafii to masz pewnik. I akt ślubu z Ignacym Wróblem potwierdza, że Jakub byl panieńskim dzieckiem. To teraz pozostaje sięgnąć po akt ślubu Józefa Siewierskiego i Tekli Wąsal.

Cały czas wertuje i sprawdzam. Przerabiałam akty zgonów, urodzeń, ślubów. Gdzieś pod skórą czuję, ze to ta Marianka ;) Józefa i Teklę muszę już szukać w innej parafii. Poszukam tam też aktu urodzenia Marianny. Także w tej całej sytuacji ratuje mnie moje nazwisko, bo patrząc na inne popularne w tamtych czasach i miejscu - podziwiam szukających :)
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

karolina2s pisze:Poszukam tam też aktu urodzenia Marianny.
To akt nr 33 z mojego postu, z dn. 01-03-2020 - 15:44.
Elża
karolina2s

Sympatyk

Post autor: karolina2s »

Officinalis_Paeonia pisze:
karolina2s pisze:Poszukam tam też aktu urodzenia Marianny.
To akt nr 33 z mojego postu, z dn. 01-03-2020 - 15:44.
Faktycznie, zapomniałam o tych aktach z parafii Włodowice. Szczerze mówiąc, myślałam, że Zdów będzie wówczas w parafii Niegowa, bo tak by wynikało: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zd%C3%B3w "Po rozbiorach Polski miejscowość znalazła się w zaborze rosyjskim i leżała w Królestwie Polskim. W XIX-wiecznym Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego wymieniona jest jako wieś i folwark leżące w powiecie będzińskim w gminie i parafii Niegowa w guberni piotrkowskiej. "
Wtedy jeszcze ostatecznie nie brałam pod uwagę jej narodzin w innej parafii, o czym pisałam. Ale w tym momencie ma to już sens. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”