O metrykę zawsze można wystąpić ale ze będzie tam dopisek o zgonie czy ślubie to raczej marne szanse. Ciesz się że znasz nazwisko po ślubie. Bez tego nie ma co szukać za granicami.gkalwak pisze:Ehhhh jakbym wiedział gdzie się urodziła to i owszem. Tylko, że nie wiem nawet czy urodziła się w kongresówce czy w już Niemczech gdzie rodzina za chlebem pojechała.
Jak szukać akt .. (metrykę).. Francja?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Kucharczyk_rajmund

Pozdrawiam Rajmund Kucharczyk
Rajmundzie, akt urodzenia lub chrztu to nie marna szansa a podstawowa informacja zanim zacznie się szukać za granicą.
Nawet jeśli nie będzie dopisku o ślubie lub zgonie, to będzie dokładna data urodzenia oraz miejsce. To jednak podstawowe dane dla genealoga!
Nie rzadko się zdarza, ze dopisek jest na akcie urodzenia lub na akcie chrztu. Stwierdzam to na podstawie mojego kilkuletniego doświadczenia.
Nawet jeśli nie będzie dopisku o ślubie lub zgonie, to będzie dokładna data urodzenia oraz miejsce. To jednak podstawowe dane dla genealoga!
Nie rzadko się zdarza, ze dopisek jest na akcie urodzenia lub na akcie chrztu. Stwierdzam to na podstawie mojego kilkuletniego doświadczenia.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Patrick_Chłąd

Akta stanu cywilnego - Paryż
Cześć, do tego adresu stanu cywilnego Paryża: Akta o przywróceniu stanu cywilnego
Istotne rekordy
Tabele roczne
Tabele dekadowe
Akt urodzenia (1860-1924), małżeństwo (1860-1943) i śmierć (1860-1986)
Zapisy aktów są przechowywane chronologicznie dla każdej z 20 dzielnic i według rodzaju czynu (narodziny, małżeństwo, śmierć).
Zawierają w całości zapisy stanu cywilnego, w tym wpisy marginalne, ponieważ stały się obowiązkowe.
Należy pamiętać, że data aktu może się różnić od kilku dni od daty wydarzenia (odpowiadającego okresowi sprawozdawczemu).
Ostrzeżenie: akty urodzenia 12. dzielnicy zostały również zniszczone w okresie od 1 stycznia 1870 r. Do 25 maja 1871 r. I znajdują się w odtworzonych dokumentach.
W przypadku śmierci osób powyżej 100 roku życia, których marginalna wzmianka została umieszczona po digitalizacji rejestrów, można zajrzeć do pliku „stulatków” w czytelni.
Aby uniknąć zbyt wielu odpowiedzi, podaj przynajmniej rodzaj aktu, zaokrąglenie i rok.
Następnie możesz określić wyszukiwanie według dokładnej daty aktu lub jego numeru (które można znaleźć w razie potrzeby w tabelach rocznych).
http://archives.paris.fr/s/4/etat-civil-actes/?
Istotne rekordy
Tabele roczne
Tabele dekadowe
Akt urodzenia (1860-1924), małżeństwo (1860-1943) i śmierć (1860-1986)
Zapisy aktów są przechowywane chronologicznie dla każdej z 20 dzielnic i według rodzaju czynu (narodziny, małżeństwo, śmierć).
Zawierają w całości zapisy stanu cywilnego, w tym wpisy marginalne, ponieważ stały się obowiązkowe.
Należy pamiętać, że data aktu może się różnić od kilku dni od daty wydarzenia (odpowiadającego okresowi sprawozdawczemu).
Ostrzeżenie: akty urodzenia 12. dzielnicy zostały również zniszczone w okresie od 1 stycznia 1870 r. Do 25 maja 1871 r. I znajdują się w odtworzonych dokumentach.
W przypadku śmierci osób powyżej 100 roku życia, których marginalna wzmianka została umieszczona po digitalizacji rejestrów, można zajrzeć do pliku „stulatków” w czytelni.
Aby uniknąć zbyt wielu odpowiedzi, podaj przynajmniej rodzaj aktu, zaokrąglenie i rok.
Następnie możesz określić wyszukiwanie według dokładnej daty aktu lub jego numeru (które można znaleźć w razie potrzeby w tabelach rocznych).
http://archives.paris.fr/s/4/etat-civil-actes/?
- Kucharczyk_rajmund

Niestety w mojej sprawie nie pomogło odszukanie aktu urodzenia. Żadnego dopisku tam nie było a i dokładna data urodzenia nic nie pomogła jak na razie. Bez nazwiska po mężu nie mam czego szukać .elgra pisze:Rajmundzie, akt urodzenia lub chrztu to nie marna szansa a podstawowa informacja zanim zacznie się szukać za granicą.
-
Sroczyński_Włodzimierz

akty zgonu -Francja - wg rodowych (w treści znajdziesz męża...albo nie, ale szansa duża:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kucharczyk_rajmund

Nie, nie wystarczy. Trzeba znać miejscowość i czas zdarzenia. Przynajmniej w przybliżeniu.Tak jak w Polsce.
Tym bardziej, ze we Francji nie ma Geneteki.
Tym bardziej, ze we Francji nie ma Geneteki.
- Kucharczyk_rajmund

Re: Akt urodzenia we Francji
Witam
Wystąpiłem do merostwa ST REMY LE PETIT z prośbą o akt zgonu. Podałem Imie i nazwisko date urodzenia i śmierci osoby której ten akt dotyczy. Podałem swoje dane i ku mojemu zdziwieniu dostałem odpowiedz z żądaniem przesłania skanu mojego dowodu tożsamości. Wysłać im ten skan czy nie, mam obawy . To normalna praktyka? Pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem. Proszę o rade.
Pozdrawiam
Wystąpiłem do merostwa ST REMY LE PETIT z prośbą o akt zgonu. Podałem Imie i nazwisko date urodzenia i śmierci osoby której ten akt dotyczy. Podałem swoje dane i ku mojemu zdziwieniu dostałem odpowiedz z żądaniem przesłania skanu mojego dowodu tożsamości. Wysłać im ten skan czy nie, mam obawy . To normalna praktyka? Pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem. Proszę o rade.
Pozdrawiam
Dobry wieczor,
Akty zgonow nie sa objete ochrona danych osobowych, ale moze wlasnie w tym merostwie jakis pracownik mial przykre doswiadczenie, na przyklad prosba o akt zgonu, a potem okazalo sie, ze jakis czlowiek handluje metrykami. Wszystko jest mozliwe. Nie ma problemu z wyslaniem skanu dowodu osobistego. Jesli pytaja o ten skan, poprostu wyslij, a dostaniesz kopie aktu zgonu.
Serdecznosci,
Bozenna
Akty zgonow nie sa objete ochrona danych osobowych, ale moze wlasnie w tym merostwie jakis pracownik mial przykre doswiadczenie, na przyklad prosba o akt zgonu, a potem okazalo sie, ze jakis czlowiek handluje metrykami. Wszystko jest mozliwe. Nie ma problemu z wyslaniem skanu dowodu osobistego. Jesli pytaja o ten skan, poprostu wyslij, a dostaniesz kopie aktu zgonu.
Serdecznosci,
Bozenna
A jak to napisane po francusku?Kucharczyk_rajmund pisze:Witam
Pozdrawiam
A co o tym myślą francuscy genealodzy?
-
Patrick_Chłąd

RE: Re: Akt urodzenia we Francji
Witam, kilkakrotnie służyłem jako pośrednik między Polakami a urzędami miejskimi we Francji. Gdyby poprosił o to ratusz, nawet jeśli nie było to obowiązkowe w przypadku aktu zgonu, moi polscy korespondenci wysłali kopię dokumentu tożsamości. I tak jak mówię Francuzom, którzy czasem narzekają na polski stan cywilny, człowiek nie jest doskonały. 
- Kucharczyk_rajmund

Dziękuję za radę.Bozenna pisze:Dobry wieczor,
Serdecznosci,
Bozenna
Pozdrawiam
Tak, po francuskuelgra pisze:A jak to napisane po francusku?Kucharczyk_rajmund pisze:Witam
Pozdrawiam
A co o tym myślą francuscy genealodzy?
" Bonjour
Merci de me faire parvenir votre copie de carte d'identité ou autre et me faire savoir quel est votre lien de parenté et
m'en fournir la preuve.
Cordialement
Nelly Mulpas"
Pozdrawiam
Dobry wieczor,
tlumaczenie:
"Prosze o kopie Pana dowodu osobistego, lub kopie innego zaswiadczenia tozsamosci i o udowodnienie pokrewienstwa z osoba, o ktorej akt Pan prosi."
Pozdrawiam,
Bozenna
tlumaczenie:
"Prosze o kopie Pana dowodu osobistego, lub kopie innego zaswiadczenia tozsamosci i o udowodnienie pokrewienstwa z osoba, o ktorej akt Pan prosi."
Pozdrawiam,
Bozenna
- Kucharczyk_rajmund

Dziękuję, tak też zrozumiałem.Bozenna pisze:Dobry wieczor,
tlumaczenie:
Pozdrawiam,
Bozenna