Kto powinien znaleźć się w naszym drzewie genealogicznym?

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

U mnie w drzewie jest taka historia - zostaje wdowa z trzema córkami i dość szybko wychodzi ponownie za mąż. Z drugiego małżeństwa rodzą się sami synowie , matka przy którymś kolejnym porodzie umiera gdy córki mają 15, 13 i 12 lat. Ojczym nie żeni się drugi raz , za to pasierbice zaczynają kolejno rodzić nieślubne dzieci - najstarsza już rok po śmierci matki , średnia dwa lata później a najmłodsza trzy lata później. Co o tym sądzić ??? Dzieci zgłasza zawsze ojczym i dodam jeszcze ,że dziewczyny wychodzą za mąż dopiero po jego śmierci.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 14:38 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
MaciejW

Sympatyk

Post autor: MaciejW »

Witam,

Chciałbym rozwinąć tytuł i dopisać do "kto" to również "co" powinno się znaleźć w naszym drzewie. Nie mam jeszcze dużego doświadczenia w genealogii jak duża część z was ale nauczyłem się już poruszać w tym temacie, tzn. w jakiś sposób poznałem metodykę poszukiwań. Jednakże dotyczy to "suchych danych" - kto był ojcem, matką, daty etc. Co jednak jeżeli chciałbym rozwinąć te dane i poznać bliżej moich przodków? W metrykach w moim przypadku, znakomita większość po mieczu i kądzieli ma pochodzenie chłopskie - rolnicy (wg. metryk). W sytuacji jeżeli mamy pochodzenie szlacheckie lub ziemskie możliwości jest sporo aby odtworzyć życie takiej osoby ale co w przypadku zwykłych chłopów? O nich się nie pisało.

Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: Urbańska_Katarzyna »

To nie do końca tak, że o chłopach się nie pisało ... wielu z nas próbuje odtwarzać dzieje naszych przodków, w tym także i ja. W większości nie znajdziemy gotowych opracowań odnośnie poszczególnych antenatów, ale znajdziemy mnóstwo źródeł regionalnych, z których możemy wyciągać wnioski i próbować wyobrazić sobie życie naszych pra, a na tej podstawie i w oparciu o zapisy metrykalne całych rodzin naszych przodków możemy próbować właśnie odtwarzać dzieje poszczególnych osób. To się czasami udaje, choć w takim podejściu do tematu wciąż więcej hipotez, niźli jednoznacznych odpowiedzi. Ale to zawsze lepsze, niż kompletna niewiedza.
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 14:37 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
MaciejW

Sympatyk

Post autor: MaciejW »

Mój problem został powyżej w bardzo ładny sposób wyjaśniony. Uważam, ze to co Panie powyżej napisały dają bardzo pozytywnego kopa do poszukiwań i pozwalają spojrzeć na to wszystko z szerszej perspektywy.^

pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”