Potrzebuje pomocy i rady.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

krolikowski_aleksander

Sympatyk

Re: Potrzebuje pomocy i rady.

Post autor: krolikowski_aleksander »

Potrzebuję pomocy ale nie w tłumaczeniu. Mam wątpliwości.
Moja babcia Michalina Wincentyna Książek zmarła 21.02.1947 w Strzelinie. Z USC otrzymałem alt zgonu z którego wynika, że:
1. w chwili zgonu miała 64 lata -wniosek ur. 1883
2. Ojciec Jan, matka Karolina Elżbieta
3. miejsce urodzenia - Miechów i tu jest problem. w księgach Parafii miechów i okolicach nie ma takiego aktu urodzenia. Nie ma także w AP Kielce. Z pomocą genszukacza znalazłem akt urodzenia w Parafii Tarnawa woj. Świętkorzyskie. Akt urodzenia 1883/44 Link: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,239200,13
Z miechowa do Tarnawy jest ok. 26 km.
Czy to jest akt urodzenia mojej babci? Za przemawia zestaw imion rzadko spotykany, zgodność imion rodziców tylko u matki nie mam drugiego imienia a także rok urodzenia Niestety nie znalazłem akty ślubu moich dziadków - szukałem w Miechowie, Tarnawie i Mołogoszczu. Dziadek Teofil Skrobot ur.1881/130 w Mołogoszczu.
Olek
Tekla

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Tekla »

Olku! Skoro Jan Książek wziął śl. w Miechowie w 1865/72 z Karoliną Elżbietą Kwapińską urodzoną 1845 to akt z tarnawy zawiera niewielki błąd w jej nazwisku Chwapińska - znalazłeś właściwy akt. Pozdrawiam
Tekla
krolikowski_aleksander

Sympatyk

Post autor: krolikowski_aleksander »

Do Tekli.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź potwierdzającą moje przypuszczenia. Przepraszam, ale z wrażenia i emocji zapomniałem zaraz odpisać.
Pozdrawiam
Olek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”