Propozycja logotypu dla PTG

Misja Polskiego Towarzystwa Genealogicznego, opinie, pomysły, kierunki działań

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Agnieszka_K

Członek PTG
Adept

Post autor: Agnieszka_K »

Dławichowski pisze:Tymczasem apeluję do "diabolito"; do "Agnieszki" i do wszystkich, którym na sercu leży dobro polskiej genealogii. Wstępujcie w szeregi towarzystw, do których Wam najbliżej terytorialnie lub emocjonalnie. Także do PTG.
Z przyjemnością, mam doświadczenie w działalnościach NGO, od strony członkostwa, od strony księgowości... Jednak nie ma podstaw, nie jestem już administratorem geneteki.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Odwrotnie Agnieszko (nie przeciwnie - odwrotnie:)
członkostwo daje podstawy do bycie administratorem, nie administrowanie do bycia członkiem

"podstawy" masz: chęć i wręcz udokumentowane doświadczeniem deklarację aktywności

No i wtedy - pełne podstawy do jeżdżenia po Zarządzie (czy tego czy jakiegolwiek innego), że Tobie (członkowi!) nie odpowiada na pytania.
wiele to nie kosztuje, a zyskujesz możliwość wpływu
w tym roku niebagatelną:)

Wbijaj:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Odwrotnie Agnieszko (nie przeciwnie - odwrotnie:)
członkostwo daje podstawy do bycie administratorem, nie administrowanie do bycia członkiem
Jeśli jest tak jak piszesz, to jakim cudem Agnieszka została adminem????
Niezły bu***l gdzieś panuje!

Ale odbiegłem od tematu.
Czy jakiś admin :-) może usunąć posty niezwiązane z wątkiem logo?
Ostatnio zmieniony pn 25 sty 2021, 19:16 przez diabolito, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

No w tym archeo niezły niezły
wysłałeś? to się dowiesz:) jeśli liczysz na taki karnet na standup po taniości...a zresztą..wysyłaj:)
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Post autor: Jarosław_Młynik »

Tu jest lista adminów geneteki:
https://geneteka.genealodzy.pl/jak-inde ... p?lang=pol

Tu jest lista członków PTG:
https://genealodzy.pl/skarbnik.phtml

Polecam porównać :)

jm
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a pewny Jarku jesteś, że nieczłonkowie PTG mogą moduł skarbnik obejrzeć
no w tym archeo..jest jak jest, skoro Ty nie wiesz o uprawnieniach, to...?:)
Awatar użytkownika
Agnieszka_K

Członek PTG
Adept

Post autor: Agnieszka_K »

Włodku, po tym co o mnie napisałeś? I o co mnie oskarżyłeś?
większość adminów geneteki powinieneś wywalić, skoro każdy z nich musi być członkiem PTG po to, by uwiarygodnić ich uczciwość.
Z poważaniem
Agniecha
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Ja Cię o nic nie oskarżałem./ Oskarżam swoją organizację, że dała Ci uprawnienia, kórych nie powinnaś dostać.
I pisałem to już dwukrotnie

Tak, oczywiście, że tak
Mogę zadeklarować, że gdybym decydował (jeśli będę decydował)
- jeśli model "do geneteki można przysyłać dane U młodsze niż 100 lat" ma być utrzymany
to nie będzie adminów geneteki nieczłonków PTG
- nie będę (tak jak to jest do tej pory, tzn podtrzymam to co się dzieje) lansował umów wolontariackich, a (zgodnie z ustawą) opierał współpracę na członkach PTG lub na umowach przeniesienia praw (bezpłatnych najchętniej)

Czyli tak samo - jeśli zdecydowałabyś się np prowadzić księgowość nie adminować, to będzie miało podstawy prawne:)

Nie kurde uwiarygodnić uczciwość, a spełnić wymogi ochrony danych oraz ustawy o stowarzyszeniach i wolontariacie.
Ustawy, która mi się nie podoba, ale nie ma to kompletnie żadnego znaczenia czy mi się podoba czy nie.
Szablewski_P

Sympatyk

Post autor: Szablewski_P »

Propozycja Maćka jest świetna i nie powinien się spotkać aż z takim hejtem, ale poniekąd sam Maciek ten hejt sprowokował obchodząc się niedelikatnie z obecną stylistyką. Powinniśmy jednak założyć (czy powinniście członkowie PTG), ze Maciek miał dobre intencje i powinniście faktycznie się skupić bardziej na tym, czy faktycznie tego loga nie zmienić miast rozdrapywać zadraśnięcie nieintencjonalnie (jak zakładamy w dobrej wierze) spowodowane przez samego autora.

Maciej skrytykował również stylistykę witryny. Tutaj jako człowiek jak na "genealoga amatora" dosyć młody i lubiący świeże nowoczesne strony obronię stylistykę, która w tym roku stanie się pełnoletnia :D.
Na samym początku genealodzy.pl to jeden wielki chaos, wszystko na wierzchu, dziwacznie, archaicznie- ALE z czasem, kiedy po prostu skupiamy się na konkretnej pracy (poszukiwaniach w różnych działach) baaaardzo się docenia to, ze wszystko jest "pod ręką", że nie trzeba szukać np. metryk klikając 4x w poszczególne podstrony, tylko mamy wszystko na głównej. Z witryny genealodzy.pl korzystają (nie mam badań, ale odważnie zakładam) ludzie zazwyczaj +60 czy często +70 (tak widzę po wpisach, gdzie piszą "mój tato" a mówimy o roczniku np. 1920) a mając do czynienia często ze starszymi osobami, którym pomagam coś załatwiać w Necie widzę, że jest im łatwiej ogarnąć jak strona jest bardziej archaiczna miast "błysków-rozbłysków". Osobom zza granicy pewnie też jest łatwiej.

Także LOGO tak, wypaczenia (witryna xd) NIE! :)

Pozdrawiam
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW :)
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Post autor: Jarosław_Młynik »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:a pewny Jarku jesteś, że nieczłonkowie PTG mogą moduł skarbnik obejrzeć
no w tym archeo..jest jak jest, skoro Ty nie wiesz o uprawnieniach, to...?:)
Ja nie wiem jak działają te uprawnienia. Nie robiłem tego systemu, ja to tylko utrzymuję :) taka rola admina.

Ale mało kto jest na obu listach.

jm.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Ano nie wiesz..to jak o te kompetencje twarde już zahaczyliśmy..to może dopuść, ze nie wszystko wszyscy wiemy, ale jak coś komuś proponujemy ..to powinniśmy się zastanowić:)
np adminowanie zasobem danych obejmującym osoby (tzn żyjących) ..nie tylko "to sobei zerknij (choć nie wiem czy możesz) ale też "to sobie poadminuj ( a też nie wiem czy możesz)
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Agnieszko,
zachowałaś się jak dziecko - zabrałaś zabawki i poszłaś do domu...
Tobie wolno komuś "przyłożyć", sama łatwo się obrażasz i rezygnujesz. A co z chęcią pomocy?

Robercie,
większość adminów nie należy do PTG. Być może wkrótce będą. Panuj trochę nad językiem:-)

Jarku,
nie będąc członkiem PTG nie można zobaczyć https://genealodzy.pl/skarbnik.phtml

Logo Irka jest fajne.
Będą następne?

Pozdrawiam
Gocha_D
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Gocha_D pisze: Robercie,
większość adminów nie należy do PTG. Być może wkrótce będą. Panuj trochę nad językiem:-)
Gosiu, to w końcu jak jest? Bo zarzut Włodka wobec Agnieszki była taki, że nie powinna być adminem skoro nie należy do PTG.
I dopiero teraz Ty napisałaś, że tak nie jest.
Ostatnio zmieniony pn 25 sty 2021, 19:51 przez diabolito, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Kuźwa
kłamiesz
nie wobec Agnieszki

zła wola czy analfabetyzm?
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Mi przeszkadza- dlaczego nie wprost?
Nie wiem kim jesteś, a masz dostęp (dzięki polityce PTG) do danych, do których osoby nieidentyfikowalne nie mogą mieć dostępu (tako ustawa rzecze)
A prawa (skoro umowy o wolontariat PTG z Tobą nie podpisze - a dlaczego nie podpisze - patrz ustawa o stowarzyszeniach i wolontariacie) zapytać o to (i przechowywać np skan dowodu:) nie mamy.
Nie jest to zarzut do Ciebie. To jest "zarzut" systemowy - nieczłonkowie stowarzyszenia lub niezatrudnieni (wolontariat JEST formą zatrudnienia i niesie koszty) nie mają prawa mieć dostępu do wielu rzeczy.
Kropka. Tak jest po prostu.
To jest Twój wpis na post Agnieszki. Zarzut "systemowy" ale wobec Agnieszki. A tu nagle się okazuje, że większość adminów to nie są członkowie PTG.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polskie TG”