Nazwiska...ładne, ciekawe ...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Galinski_Wojciech

Kiedy byłem studentem, w przychodni przy ówczesnej ulicy Waryńskiego (w Warszawie) przyjmował lekarz nazwiskiem Psikuta. Nie muszę chyba dodawać co, co bardziej kreatywni studenci czynili z tym nazwiskiem ku utrapieniu personelu.
Ale z drugiej strony, zawsze bardzo podziwiałem tego Pana za to, że nie zmienił swojego nazwiska.
Może ktoś wie jak ono mogło powstać?
Pozdrawiam,
Wojtek
Ale z drugiej strony, zawsze bardzo podziwiałem tego Pana za to, że nie zmienił swojego nazwiska.
Może ktoś wie jak ono mogło powstać?
Pozdrawiam,
Wojtek
-
Zwierzchowski_Roman
Od razu na myśl przychodzi kultowa komedia: https://youtu.be/9PxDe8LoNAc?t=67Galinski_Wojciech pisze:Kiedy byłem studentem, w przychodni przy ówczesnej ulicy Waryńskiego (w Warszawie) przyjmował lekarz nazwiskiem Psikuta. Nie muszę chyba dodawać co, co bardziej kreatywni studenci czynili z tym nazwiskiem ku utrapieniu personelu.
Mnie w szkole średniej chemii uczyła pani nazwiskiem Kwasowiec.
--
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł
-
Janiszewska_Janka

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 14:55 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wysokiński

dodane
Do mnie na praktykę przyszła para studentów: Bździuch i Dupka.
Andrzej
Andrzej
O proszę, ja OstrowiecBury_Anna pisze:Z Szewnej ( woj. świętokrzyskie ).Emerald pisze:Skąd 4xprababcia? Przewijało mi się to nazwisko w czasie poszukiwańBury_Anna pisze:Moja 4xprababcia była z domu Haraźna czyli piękna, ładna![]()
![]()
Ania
Izabela
-
Dorota_Marta

Moja rodzona babcia miała smakowicie brzmiące nazwisko Chlebek.
W pracy natomiast zetknęłam się z młodą kobietą dwojga nazwisk Miś-Filip, co jak zauważyła koleżanka brzmi jak postać z kreskówki, ale również sympatycznie. Pracowała u nas dziewczyna o nazwisku Stój i gdy pytałyśmy ją przed ślubem, czy przyjmie nazwisko męża, czy dopisze do swojego stwierdziła, że nie oszalała, żeby nazywać się Stój-Gałgan. I bardzo rozsądnie jest tylko Gałgan. Miałyśmy również pannę Niedospał, która nie znosiła swojego nazwiska z powodu wiecznych "dowcipnych" komentarzy i z radością pozbyła się go po ślubie.
Pozdrawiam
Dorota
W pracy natomiast zetknęłam się z młodą kobietą dwojga nazwisk Miś-Filip, co jak zauważyła koleżanka brzmi jak postać z kreskówki, ale również sympatycznie. Pracowała u nas dziewczyna o nazwisku Stój i gdy pytałyśmy ją przed ślubem, czy przyjmie nazwisko męża, czy dopisze do swojego stwierdziła, że nie oszalała, żeby nazywać się Stój-Gałgan. I bardzo rozsądnie jest tylko Gałgan. Miałyśmy również pannę Niedospał, która nie znosiła swojego nazwiska z powodu wiecznych "dowcipnych" komentarzy i z radością pozbyła się go po ślubie.
Pozdrawiam
Dorota
[quote="Kaczmarek_Aneta"]Wyciągam stary wątek - może ktoś z Was ma ciekawe i sympatycznie brzmiące nazwiska?
Z ostatnich indeksacji sympatyczna pani Psipsińska oraz ciekawe zestawienia małżonków:
Pan Pisarski
Pani Pelikan
Pan Figlewicz
Pani Kochanek
To przodkowie mojego męża
Z której indeksacji pochodzi ten wpis?
Pozdrawiam, Agnieszka
Z ostatnich indeksacji sympatyczna pani Psipsińska oraz ciekawe zestawienia małżonków:
Pan Pisarski
Pani Pelikan
Pan Figlewicz
Pani Kochanek
To przodkowie mojego męża
Z której indeksacji pochodzi ten wpis?
Pozdrawiam, Agnieszka
-
Robert_Kostecki