Skrzyńscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Re: Skrzyńscy

Post autor: Cesarz_Wilhelm »

Jeśli będzie chciał ktoś dostać jakieś informacje na temat Zarembów Skrzyńskich bardzo chętnie przekaże wszystkie informacje które do tego czasu zgromadziłem.
Pozdrawiam
krystyna_skawinska

Sympatyk

Post autor: krystyna_skawinska »

witam,
Skrzyńscy - to dla mnie b. interesujcy temat. Trochę zebrałam kiedyś na temat linii z Podkarpacia - od Józefa i Ludwiki z Fudaszewiczów. Portret Józefa znajduje się w zakrystii kościoła w Borku; wg opisu Józef tu został pochowany jako fundator ołtarza. Jego syn Ignacy starosta dołhański - jest jednym z moich przodków, więc Skrzyńscy - jako rodzina i jej dzieje mnie interesują. Chętnie zapoznam się z materiałami zgromadzonymi przez Cesarza_Wilhelma.

Pozdrawiam
K. Skawińska
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

krystyna_skawinska pisze:witam,
Skrzyńscy - to dla mnie b. interesujcy temat. Trochę zebrałam kiedyś na temat linii z Podkarpacia - od Józefa i Ludwiki z Fudaszewiczów. Portret Józefa znajduje się w zakrystii kościoła w Borku; wg opisu Józef tu został pochowany jako fundator ołtarza. Jego syn Ignacy starosta dołhański - jest jednym z moich przodków, więc Skrzyńscy - jako rodzina i jej dzieje mnie interesują. Chętnie zapoznam się z materiałami zgromadzonymi przez Cesarza_Wilhelma.

Pozdrawiam
K. Skawińska
Wysłałem pani wiadomość na priv
krystyna_skawinska

Sympatyk

Post autor: krystyna_skawinska »

Dobry wieczór @Cesarzu

Odpowiedź wysłana na priva.
KS
matawu

Sympatyk

Post autor: matawu »

Cesarz_Wilhelm pisze:
Bardzo dziękuje za wysłanie metryk
No niestety nie interesuję się Cieleckimi tylko Skrzyńskimi. Jednakże natrafiłem na książke o Cieleckich i jeżeli cię zainteresowała to moge ją podesłać. Również w jednym z tomów "Złotej księgi szlachty polskiej" jest poświęcone kilka stron Zarembom Cieleckim.
Pozdrawiam
Jak to jest ta pozycja, którą wymieniłeś w pierwszym poście „Monografia Zarembów Cieleckich”, to dziękuje, bo już do niej trafiłam. Jak inna, to bardzo proszę o nią.
Marta
Dobrski, Drecki, Preker, Michalewski, Smoleniec, Sievers – tymi nazwiskami jestem szczególnie zainteresowana
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

matawu pisze:
Cesarz_Wilhelm pisze:
Bardzo dziękuje za wysłanie metryk
No niestety nie interesuję się Cieleckimi tylko Skrzyńskimi. Jednakże natrafiłem na książke o Cieleckich i jeżeli cię zainteresowała to moge ją podesłać. Również w jednym z tomów "Złotej księgi szlachty polskiej" jest poświęcone kilka stron Zarembom Cieleckim.
Pozdrawiam
Jak to jest ta pozycja, którą wymieniłeś w pierwszym poście „Monografia Zarembów Cieleckich”, to dziękuje, bo już do niej trafiłam. Jak inna, to bardzo proszę o nią.
Niestety nie znalazłem żadnej innej i chodziło mi o tą samą.
Pozdrawiam
Jan
matawu

Sympatyk

Post autor: matawu »

A czy masz może dane co do daty i miejsca urodzenia Wincentego Skrzyńskiego i jego żony Agnieszki Krzywickiej?
Marta
Dobrski, Drecki, Preker, Michalewski, Smoleniec, Sievers – tymi nazwiskami jestem szczególnie zainteresowana
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Jan Zaręba Skrzyński z żoną Teklą Żuchowską był częściowym dziedzicem miejscowości Kowalowy
parafia Jasło Fara.Urodziły się im dzieci w 1829 Waleria ,w 1836 Aleksander a w 1841 Józef.
Skrzyński Henryk był proboszczem kościoła w Ustrobnej .Zmarł w 1903.
MMaziarski
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

matawu pisze:A czy masz może dane co do daty i miejsca urodzenia Wincentego Skrzyńskiego i jego żony Agnieszki Krzywickiej?
Niestety takich danych nie mam ale jeśli chciałby pan mógłbym spróbować poszukać rodziców i dziadków Wincentego i Agnieszki.
Pozdrawiam
Jan
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Post autor: Janusz_Andrasz »

Ja mam zagadkę związaną z Feliksem Marcinem Skrzyńskim: https://www.1944.pl/index.php/ofiary-cy ... 41402.html
Urodził się on w 1875 r. niedaleko Kijowa, w miejscowości Taraszcze. Jego żoną była Maria Szumarow a dziećmi Maria, Antoni i Małgorzata. Najprawdopodobniej po rewolucji październikowej, cała rodzina przeniosła się do Warszawy. CO ciekawe, z metryk ślubu jego dwóch córek, wynika, że byli oni wyznania ewangelickiego.
Czy ktoś z Was spotkał się może z takimi Skrzyńskimi, mieszkającymi w drugiej poł. XIX w. na wschodniej Ukrainie?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Tak, widziałem i tę metrykę. Możliwe, że w takim razie druga córka Feliksa przeszła na religię ewangelicką. Albo to ta pierwsza, Maria, aby poślubić swojego męża, Piotra Tarnowskiego, przeszła na katolicyzm:
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 42-143.jpg

W każdym razie, o ich ojcu, czy Skrzyńskich z Taraszczy, czy Nosówki nic mi się znaleźć nie udało. Mój kuzyn, potomek Feliksa, wspomina, że w rodzinie wspominało się o majątku Mostówka k. Kijowa. Niestety, również i na ten temat nie udało mi się odnaleźć żadnej informacji.

Sroczyński_Włodzimierz pisze:jak wynika?
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.25
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Rozumiem, że z tej nie wynika. Czyli nie powinienem wnikać jak Ci wyniknęło, a mi nie:)
pewnie jest aneks do tego AM
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Niestety, nie udało mi się aneksów znaleźć, ale też nie wiem, czy byłoby w nich wiele więcej informacji, niż te, które już mamy. Feliks Skrzyński ur. się w 1875 w Troszczach a jego dwie córki w Nosówce, dawnej guberni czernichowskiej.
Nie znalazłem jak na razie metryk z interesujących mnie lat z tych dwóch miejscowości. Pozostaje też kwestia wynikająca z rodzinnych opowieści o Mostówce, po której również nie ma śladu. Jest tylko jakaś rzeczka o tej nazwie, której jednak nie umiem zlokalizować na obecnej mapie.

Napisałem tutaj, bo może ktoś z Was, zbierając materiały o Skrzyńskich, natknął się na ich gałąź, mieszkającą we wschodniej Ukrainie. Ja jeszcze się z takimi nie zetknąłem, ale też prowadzę poszukiwania w tym konkretnym temacie od niedawna ...
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Rozumiem, że z tej nie wynika. Czyli nie powinienem wnikać jak Ci wyniknęło, a mi nie:)
pewnie jest aneks do tego AM
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Mógłby być np akt chrztu, co byłoby przesłanką co do wyznania rodzica/ów w okolicach urodzeń dzieci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”