Wojna rosyjsko-japońska 1904-1905 gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Re: proszę o sugestie

Post autor: ziobrovska »

Czupryna01 pisze:Dziękuję! Czy wzmiankowany fond to (?) domyślam się jakiś zbiór
Proszę o bliższe wyjaśnienie
Pozdrawiam, Romuald
https://guides.rusarchives.ru/terms/16/ ... i-batalony na przyklad strzeleckie pułki i bataliony. Na tej stronie można poszukać po nazwie, jaki find zawiera jakie informacje o jakiej formacji. Mam nadzieję, że nie pomyliłam czegoś, Irena mi podawała w wątku
Pozdrawiam Iza
pozdrawiam serdecznie
Iza
Iwona_h

Sympatyk

Wojna rosyjsko-japońskia (1904–1905)"

Post autor: Iwona_h »

Szukam informacji o Piotrze Machajku, uczestniku wojny rosyjsko-japońskiej (1904–1905)

Dzień dobry,
Próbuję zrekonstruować historię życia mojego dziadka (Piotra Machajka). Dysponuję kilkoma informacjami o jego życiu, ale chciałbym dowiedzieć się więcej, zwłaszcza o jego służbie wojskowej w armii rosyjskiej podczas wojny rosyjsko-japońskiej (1904–1905).

Informacje, które posiadam:
Imię i nazwisko: Piotr Machajek.
Data i miejsce urodzenia: 5 lipca 1885 roku, Rzechów, parafia Iłża.
Rodzice: Aleksander Machajek i Katarzyna Sadurska.
Miejsce zamieszkania: W późniejszym czasie mieszkał w Warszawie i pracował jako kelner w restauracji (dokładne daty nieznane).
Żona: Julianna Surała (ślub: 25 czerwca 1911, parafia Wszystkich Świętych w Warszawie).
Dzieci: Miał sześcioro dzieci, w tym moją matkę Jadwigę, urodzoną 14 lutego 1914 roku.
Data i miejsce śmierci: 21 marca 1961 roku, Radom.
Czego poszukuję:
Informacji o jego służbie wojskowej: Czy istnieją jakieś rejestry wojskowe dotyczące polskich żołnierzy wcielonych do armii rosyjskiej, którzy brali udział w wojnie rosyjsko-japońskiej?
Rejestrów związanych z jego działalnością w Warszawie: Czy istnieją dokumenty dotyczące jego pracy jako kelner w Warszawie?
Innych zapisów dotyczących jego życia: Może ktoś posiada informacje o Machajkach z Rzechowa lub okolic Iłży?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, wskazówki lub sugestie. Jeśli ktoś ma pytania lub informacje, proszę o odpowiedź tutaj lub wiadomość prywatną.

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
tamarat40

Post autor: tamarat40 »

Dobry wieczór . Mój pradziadek też brał udział w wojnie rosyjsko -japońskiej w bitwie pod Czuszimą. Poszukuję informacji o nim. Nazywał się Eliasz (Ilia) Daniluk. Był z Podlasia. Mieszkał w Białymstoku i okolicach. Był wojskowym -wojsko carskie. Dołączam się do postu. Eliasz Daniluk data urodzenia znam tylko rok 1882 syn Mikołaja.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Jeśli w wojnie rosyjsko-japońskiej (1904-1905) Polacy walczyli zarówno w armii rosyjskiej, jak i japońskiej, to czy są źródła/wykazy Polaków walczących po obu stronach?
Szczególnie interesuje mnie Marceli Antoni Kostkowski ur. w roku 1881, który przeżył, wrócił nie wiem kiedy, ale pierwszą żonę poślubił dopiero w roku 1909. W dzieciństwie słyszałem wspomnienie, z którego pamiętam tylko, że służył w armii carskiej.
Czy ktoś przy poszukiwaniu własnego przodka natknął się na nazwisko Kostkowski?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”