Wolscy herbu Pomian
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Robert_Kostecki

- JACEK_WINKIEL

W uzupełnieniu Wolskich z okolic Popnia (parafia Jeżów) i Koźla. Moje zainteresowanie Wolskimi wiąże się z tym, że mam prapra pra babcię Mariannę Wolską urodzoną około 1733 r. prawdopodobnie w Jasieniu (niestety brak aktu chrztu) Myślę, że była córką albo Andrzeja Wolskiego i Teresy Grabowskiej albo Andrzeja i Marianny (Może Andrzej miał dwie żony) - mieszkali w Jasieniu (niedaleko Popnia). W Każdym razie w 1755 Marianna Wolska wyszła za mąż (ślub w Brzezinach) za Macieja Strusińkiego i zamieszkali w Jasieniu. Dotarłem do ciekawych dokumentów dot. majątku Popień, które rzucają nowe światło na rodzinę Wolskich. Wymienieni zostali rodzice i dziadkowie Michała Wolskiego (nabył ponownie majątek Popień) Skarbnika Rawskiego.
- Kaczmarek_Aneta

Dzień dobry KuzynieJACEK_WINKIEL pisze:W uzupełnieniu Wolskich z okolic Popnia (parafia Jeżów) i Koźla. Moje zainteresowanie Wolskimi wiąże się z tym, że mam prapra pra babcię Mariannę Wolską urodzoną około 1733 r. prawdopodobnie w Jasieniu (niestety brak aktu chrztu) Myślę, że była córką albo Andrzeja Wolskiego i Teresy Grabowskiej albo Andrzeja i Marianny (Może Andrzej miał dwie żony) - mieszkali w Jasieniu (niedaleko Popnia). W Każdym razie w 1755 Marianna Wolska wyszła za mąż (ślub w Brzezinach) za Macieja Strusińkiego i zamieszkali w Jasieniu. Dotarłem do ciekawych dokumentów dot. majątku Popień, które rzucają nowe światło na rodzinę Wolskich. Wymienieni zostali rodzice i dziadkowie Michała Wolskiego (nabył ponownie majątek Popień) Skarbnika Rawskiego.
nie wiem czy znasz Jacku mój wątek o Wolskich - polecam się Twojej pamięci, gdyby udało Ci się coś nowego odkryć.
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... lski.phtml
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
- JACEK_WINKIEL

Jednym z przodków mojej teściowej był Józef Wolski (ur. 1792 Dąbrówka, zm. 23.02.1845 Brzeziny), żonaty m.in. z Julianną Rawą (ur. 1810), ślub 27.05.1833 (to była jego druga żona).
Rodzicami Józefa byli Kazimierz Wolski (zm. przed 1833) żonaty z Katarzyną Miłkowską, ślub 22.11.1790 w Zgierzu.
Może ktoś natknął się na te osoby badając Wolskich z okolic Brzezin.
Rodzicami Józefa byli Kazimierz Wolski (zm. przed 1833) żonaty z Katarzyną Miłkowską, ślub 22.11.1790 w Zgierzu.
Może ktoś natknął się na te osoby badając Wolskich z okolic Brzezin.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
-
Magdalena_Wojcik
Chciałabym się podłączyć do tego wątku i zapytać, czy ktoś ma wśród przodków rodzinę Wolskich z okolic Kodenia. Moim przodkiem był Antoni Wolski ur. ok. 1780 r., właściciel majątku Międzyleś, żonaty z Teklą z Kolankowkich, ojciec Joanny i Wiktorii. Niestety nie wiem, jakiego herbu, ale w aktach stanu cywilnego wymieniany zawsze jako szlachcic.