1) Skany są przekrzywione, pod kątem, strony nie są wyprostowane, a niektóre strony uszkodzone - powinni użyć innego egzemplarza.
2) Crispa ma wiele niedociągnięć. Na przykład nie zawsze widać co zostało znalezione (krótki wyrywek okolic tego co zostało znalezione) i w czym (brak np. daty gazety). Poszukiwanie frazy też nie zachwyca. Dla mnie jest to miejsce ostatniego wyboru: po Polonie i systemach dlibra (4 i 5) i na ostatnim miejscu Crispa.
Proszę zerknąć na ANNO aby zobaczyć co znaczy przyzwoity system biblioteczny.
Jak przechowywać genealogie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Przejrzałem już dobre kilkanaście tysięcy publikacji w bibliotekach cyfrowych i jakoś nie zauważyłem tego problemu. Tzn. o ile strona na skanie jest przekrzywiona to widać iż wynika to z niemożności innego ustawienia skanowanego oryginału.Markowski_Maciej pisze:1) Skany są przekrzywione, pod kątem, strony nie są wyprostowane, a niektóre strony uszkodzone - powinni użyć innego egzemplarza.
A zarzut że w skanowanych pozycjach "niektóre strony uszkodzone - powinni użyć innego egzemplarza" w Polsce jest nieporozumieniem, bo
1. może to być jedyny egzemplarz tej publikacji w danej bibliotece (a niekiedy wręcz w całej Polsce)
2. o ile mają inny egzemplarz, to zwykle jest on też skanowany. a jeśli nie, to po prostu należy ten fakt zgłosić bibliotece by go zeskanowali.
No cóż kwestia gustu, a może potrzeb szukającego. Dla poważniejszych poszukiwań Polona nie jest najlepszym miejscem startu bo nie ma "struktury", jakość OCR w Crispie wydaje się być lepsza niż w Polonie.Markowski_Maciej pisze:2) Crispa ma wiele niedociągnięć. Na przykład nie zawsze widać co zostało znalezione (krótki wyrywek okolic tego co zostało znalezione) i w czym (brak np. daty gazety). Poszukiwanie frazy też nie zachwyca. Dla mnie jest to miejsce ostatniego wyboru: po Polonie i systemach dlibra (4 i 5) i na ostatnim miejscu Crispa.
Korzystam z ANNO od dawna i nie uznałbym ich jeszcze za przyzwoity system. Nawiasem mówiąc miewają te same problemy co polskie biblioteki z poprawnym odczytaniem tekstów drukowanych.Markowski_Maciej pisze:Proszę zerknąć na ANNO aby zobaczyć co znaczy przyzwoity system biblioteczny.
Wojciech
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Czesc
Dzieki wszyskim forumowiczom za dyskusje (oczywiscie prosze o jeszcze
)
Ja mam zamiar karty z genealogią którą stworzyłem zwinąc w rulon (oczywiście z podziałem na rodziny) i zamknąc w taką tube z baaardzo grubego papieru technicznego (grubośc ok 5mm). Wszyskie te tuby zamierzam ładnie opisać, która rodzine jest w każdej tubie. Wczoraj wszytkie połączenia małżeństw i inne połączyłem jeszcze raz, tym razem flamastrem permanentym. Czy to przetrwa próbe czasu zobaczymy ....
Pozdrawiam
Lewandowski Marek
Dzieki wszyskim forumowiczom za dyskusje (oczywiscie prosze o jeszcze
Ja mam zamiar karty z genealogią którą stworzyłem zwinąc w rulon (oczywiście z podziałem na rodziny) i zamknąc w taką tube z baaardzo grubego papieru technicznego (grubośc ok 5mm). Wszyskie te tuby zamierzam ładnie opisać, która rodzine jest w każdej tubie. Wczoraj wszytkie połączenia małżeństw i inne połączyłem jeszcze raz, tym razem flamastrem permanentym. Czy to przetrwa próbe czasu zobaczymy ....
Pozdrawiam
Lewandowski Marek