Posiadam spis ludności parafii Stary Żmigród od 1848 do 1899

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Gerstman urodzony był w miejscowości Grabie a nie Grab.Nazwisko Gerstman występuje w indeksach ze Lwowa.
Grab leżący nad granicą Słowacką to była miejscowość Łemkowska religia grekokatolicka.
Indeksy z tej miejscowości są w genetece.
MMaziarski
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Post autor: Janusz_Andrasz »

Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś musi być jednak błąd. Jeśli wierzyć zapiskowi w wikipedii, to owa miejscowość, której nie podejmę się już odmiany, leży na Podkarpaciu, tak przynajmniej wskazuje na to znajdujący się tam link: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grab_(woj ... karpackie). Zapewne o tej miejscowości Pan pisał. Była tam rzeczywiście, tylko parafia grekokatolicka. Jako że Gerstmannowie byli wyznania rzymskokatolickiego, szukam takowej parafii, do której należał ten Grab. W "Encyklopedii Królestwa Polskiego ...", jest informacja, o tym, że właściwą parafią dla miejscowości Grab, jest Żmigród. Jak się domyślam, chodzi o którąś z dwóch: Stary, lub Nowy Żmigród. Owszem, indeksy z nich są na genetece, ale nie ma tam nazwiska Gerstmann.
Trzeba wiec przyjąć, że albo informacja na wikipedii o miejscu urodzenia Gerstmanna jest zła, albo brak jest kompletu metryk z tych dwóch parafii i w związku z tym, nazwisko Gerstmann w indeksach się nie pojawia.
Zadałem pytanie o to, czy w cytowanych spisach mieszkańców Starego Żmigrodu pojawiło się nazwisko Gerstmann, bo mógłby to być ewentualnie jakiś ślad do dalszych poszukiwań.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Oto cytat z życiorysu.
Życiorys
Urodził się w 1854 w Grabie. Ukończył szkołę średnią we Lwowie i Wydział Filozoficzny Uniwersytetu Lwowskiego.
Grab to nie to samo co Grabie.Miejscowość Grabie leży w małopolsce koło Wieliczki.
Grab w podkarpackim.W genetece są Gerstmanowie we Lwowie.
Sam robiłem indeksy z Grabiu,Żmigrodu i Lwowa.Nadal twierdzę,że ten łemkowski Grab jest mylnym śladem.
MMaziarski
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Nie zauważyłem na facebooku informacji, którą dostałem parę godzin temu:

Według aktu małżeństwa T.G. faktycznie urodził się w 1843 r. w miejscowości Grab w cyrkule jarosławskim. Był synem Franciszka (1805-1871) i Julii z Szaprowskich (1812-1889) Gerstmannów.

Przyznam się, ze już niewiele z tego rozumiem ... Poproszę tę osobę o metrykę. Interesuję się Gerstmannami ze względu na ich pokrewieństwo ze Szwedzickimi, z których częścią jestem i ja związany.

J.A.
kocurek

Sympatyk

Post autor: kocurek »

wieś Grab jest tylko kolo Żmigrodu (może Pan sobie sprawdzić czy to nazwisko jest w AN Kraków Teki A. Schneidra nr 562 - tu są akta do tej wsi). Natomiast wieś Grabie była ponadto w XIXw.: pow. Wadowice koło Skawiny, pow. Wieliczka i pow. Bochnia koło Łapanowa.
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Dziękuję za informacje!
Jak wspomniałem w poprzedniej wiadomości, otrzymałem dane dotyczące poszukiwanych przeze mnie osób. Wynika z nich, że chodziło rzeczywiście o miejscowość Grab. Pisząc Żmigród, ma Pan na myśli Żmigród Nowy, czy Stary? Bo sama nazwa Żmigród jest chyba zarezerwowana tylko dla miejscowości w Dolnośląskim?

Janusz

kocurek pisze:wieś Grab jest tylko kolo Żmigrodu (może Pan sobie sprawdzić czy to nazwisko jest w AN Kraków Teki A. Schneidra nr 562 - tu są akta do tej wsi). Natomiast wieś Grabie była ponadto w XIXw.: pow. Wadowice koło Skawiny, pow. Wieliczka i pow. Bochnia koło Łapanowa.
kocurek

Sympatyk

Post autor: kocurek »

Szanowny Panie,
Teki A. Schneidra dot. Galicji! A Dolny Sląsk był wówczas w Ces. Niemieckim (II Rzesza). Schneider zebrał bezcenny nieraz materiał dla genealogów, na tym forum znajdzie Pan dość info o tym, więc nie będę się wynurzał.
Co do parafii, to i rzkat. i grekat. była w Żmigrodzie. Tak podaje urzedowy Skorowidz Galicji i Lodomerii (...):

https://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/publi ... 09/content
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Tak, wiem czego dotyczą Teki A. Schneidera i gdzie leży dolnośląski Żmigród. Dlatego pytałem o to, który to Żmigród - Stary, czy Nowy chodzi, bo i w jednym i w drugim jest parafia. Już znalazłem wytłumaczenie tego podwójnego nazewnictwa - to Nowy Żmigród do roku 1946 nosił nazwę Żmigród (bez dodatku Nowy). Zapewne wprowadzono to rozróżnienie, aby nie mylić się z miejscowością położoną na tzw. Ziemiach Odzyskanych, której nadano również nazwę Żmigród. Ponieważ mieszkam w regionie, z którego jest zdecydowanie bliżej do dolnośląskiego Żmigrodu a o tym innym nigdy nie słyszałem, stąd chciałem się dowiedzieć o co w tym nazewnictwie chodziło.
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Dziękując za poprzedni Pana komentarz, chciałbym dopytać, ponieważ dowiedziałem się, że indeksy Nowego Żmigrodu nie zawierają danych z ksiąg miejscowości Kąty, oddalonych podobno o jakieś 2 km od N. Żmigrodu. Jeśli miałby do nich dostęp, to czy mógłbym poprosić o zerknięcie, czy może w nich występuje nazwisko Gerstmann?

J. A.

mmaziarski pisze:Oto cytat z życiorysu.
Życiorys
Urodził się w 1854 w Grabie. Ukończył szkołę średnią we Lwowie i Wydział Filozoficzny Uniwersytetu Lwowskiego.
Grab to nie to samo co Grabie.Miejscowość Grabie leży w małopolsce koło Wieliczki.
Grab w podkarpackim.W genetece są Gerstmanowie we Lwowie.
Sam robiłem indeksy z Grabiu,Żmigrodu i Lwowa.Nadal twierdzę,że ten łemkowski Grab jest mylnym śladem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”