Przyjąłem do wiadomości i przepraszam.elgra pisze:I.3.p
Arek
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Taka oboczność S/Z mogłaby wskazywać, że jest to nazwisko z pochodzenia niemieckie (bo w tym języku S na początku wyrazu wymawia się jak Z), być może np. Salecker.Kardach pisze:Występują takie wersje jak Sallekier, Zalekier, Zallekier, Salekier, Salikr.
Wiadomo. To był żart. Dlatego dałem ";)".Arek_Bereza pisze:Brzmienie obcych nazwisk to nie inwencja księży. To zapis ze słuchu tych co przychodzili zgłosić zdarzenie. Co ksiądz usłyszał to zapisał. Zgłaszający sam zwykle nie pisał więc nie mógł zweryfikować. Dokumentów przecież nie mieli Smile
Też myślałem o drugim imieniu Marcina albo imieniu dziadka (co ma chyba mały sens).Sroczyński_Włodzimierz pisze:ten akt urodzenia
inne dzieci Jana zapisanego jako Jan? inne akty podpisywane "Jan S." gdy w treści Marcin?
Co do niemieckiego pochodzenia, to też mam takie podejrzenia. Nazwisko Salleker w wyszukiwaniu Acestry wyskakuje mi m.in. w Wiedniu (katolicy), St. Polten (Austria, katolicy), w Górnej Nadrenii (katolicy), w Kraupischken, Szillen (obecnie obwód Kalinigradzki, ewangelicy), Żytkiejmy (ewangelicy) itd. Generlanie ten trop ewangelicki wydaje mi się hipotezą roboczą.Andrzej75 pisze:Taka oboczność S/Z mogłaby wskazywać, że jest to nazwisko z pochodzenia niemieckie (bo w tym języku S na początku wyrazu wymawia się jak Z), być może np. Salecker.Kardach pisze:Występują takie wersje jak Sallekier, Zalekier, Zallekier, Salekier, Salikr.
Chciałem tylko wrzucić mały uaktualnienie (może komuś się przyda przy jego poszukiwaniach) i bardzo podziękować za dotychczasową pomoc. Poszedłem za ww. tropem. Okazało się, że Saleckerowie byli protestantami wyrzuconymi z Austrii przez katolickiego biskupa i osiedlili się m.in. w Prusach Wschodnich:Andrzej75 pisze:Taka oboczność S/Z mogłaby wskazywać, że jest to nazwisko z pochodzenia niemieckie (bo w tym języku S na początku wyrazu wymawia się jak Z), być może np. Salecker.Kardach pisze:Występują takie wersje jak Sallekier, Zalekier, Zallekier, Salekier, Salikr.