Pozdrawiam!Aftanas_Jerzy pisze:Witam!Malgonia pisze:Dziekuje bardzo za zainteresowanie - niestety wiem bardzo niewiele - dlatego staram sie dowiedziec troche wiecej. Wiem jedynie, ze Franciszek Budkowski, moj pradziadek, byl urzednikiem a moja babcia (jego corka) po maturze (robionej w Zytomierzu) pracowala krotko w urzedzie miasta w Zytomierzu. Wiem, ze byli to Budkowscy herbu Jastrzebiec.
Budkowscy w ogóle nie wylegitymowali się przed heroldią Królestwa Polskiego w latach 1836-1861 i niema ich w spisie tej szlachty patrz: http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/szlachta_pol.htm
Trzeba przeczytać wstęp prof. E. Sęszyc i na końcu jest wejście do spisu wszystkich nazwisk z herbami. Tam Budkowskich niema.
Wylegitymowali się natomiast w heroldii rosyjskiej w części kraju nie należącej do Królestwa Polskiego, jako szlachta wołyńska i znajdują się w spisie sporządzonym w 1906 roku na podstawie wyciągów z posiedzeń heroldii. Patrz str 253 spisu w j. rosyjskim:
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... ynski.djvu
Podane są tam kolejne osoby dopisywane z tego rodu.
Trzeba by sprawdzić rodowód swojego przodka (wywody szlachectwa są na ogół dostępne w archiwach rosyjskich - kilka takich dokumentów tłumaczyłem nawet dla użytkowników forum).
A w ogóle, to Budkowscy pieczętowali się trzema herbami: Jastrzębiec, Kopasina i własnym (trzy poziome pasy na tarczy: dwa niebieskie i w środku żółty - przypominają barwy narodowe Ukrainy). W wywodach szlachectwa są narysowane, nazwane i opisane barwy herbów. A może babcia gdzieś zachowała jakieś dokumenty rodowe? Czy to tylko ustne przekazy.
Przede wszystkim przepraszam, ale nie mówię po polsku i porozumiewam się za pomocą translatora internetowego.
Babcią mojego dziadka była Matylda Budkowska. Córka Fortunata Budkowskiego i wnuk Kasimira Budkowskiego. W 1832 roku, kiedy Fortunatus został ochrzczony, Kasimir już ogłosił się szlachcicem (zadeklarował to jako swój zawód, będąc jednocześnie prawnikiem i sędzią). Matylda wyszła za mąż za austriackiego żołnierza i zamieszkała na południu Węgier, obecnie w Serbii.
Chciałabym prześledzić to pokrewieństwo i uściślić drzewo genealogiczne.
Czy to nie Kazimierz udowodnił ich szlachectwo w 1782 r. w lwowskim sądzie grodzkim?
Będę wdzięczny za każdą pomoc!
Z wyrazami szacunku,
Imre