Pochodzenie nazwisk (cz.8)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Etymologia nazwiska Szczepaniak
Szczepaniak to forma odojcowska utworzona przy pomocy końcówki -ak od imienia Szczepan. Ten typ nazwisk jest popularny głównie w Wielkopolsce. Szczepaniak to syn osoby o nazwisku Szczepan lub osoby o imieniu Szczepan.
Podobne to np. Sobczak=syn Sobka (od Sobestyana czyli Sebastiana), Walczak=syn Walka (od Walentego), Idziak=syn Idziego , Majchrzak=syn Majchra(Melchiora) itd.
Pozdrawiam
Janusz
Podobne to np. Sobczak=syn Sobka (od Sobestyana czyli Sebastiana), Walczak=syn Walka (od Walentego), Idziak=syn Idziego , Majchrzak=syn Majchra(Melchiora) itd.
Pozdrawiam
Janusz
-
karolinamazgajska
- Ewa_Szczodruch

Dzień dobry,
chciałbym spytać o nazwisko Fedczak - czy coś o nim wiadomo? Jest to dość rzadkie nazwisko występujące głównie na podkarpaciu, ostatnio natknąłem się na dwa wątki: jeden mówiący o tym, że nazwisko może mieć pochodzenie ukraińskie, a drugi, że występowała jakaś szlachta polska o tym nazwisku.
Czy może ktoś z Państwa mógłby mi coś rozjaśnić w tej kwestii?
Pozdrawiam
Krzysztof
chciałbym spytać o nazwisko Fedczak - czy coś o nim wiadomo? Jest to dość rzadkie nazwisko występujące głównie na podkarpaciu, ostatnio natknąłem się na dwa wątki: jeden mówiący o tym, że nazwisko może mieć pochodzenie ukraińskie, a drugi, że występowała jakaś szlachta polska o tym nazwisku.
Czy może ktoś z Państwa mógłby mi coś rozjaśnić w tej kwestii?
Pozdrawiam
Krzysztof
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Fedczak - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Teodor, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia greckiego Theodoros, to od theos 'Bóg' + doron 'dar'. W okresie staropolskim adaptowane też jako Czader, Czedor, na Kresach wschodnich występowały natomiast formy wschodniosłowiańskie tego imienia Chodor, Fiedor też od niemieckiej nazwy osobowej Feder.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Fedczak - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Teodor, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia greckiego Theodoros, to od theos 'Bóg' + doron 'dar'. W okresie staropolskim adaptowane też jako Czader, Czedor, na Kresach wschodnich występowały natomiast formy wschodniosłowiańskie tego imienia Chodor, Fiedor też od niemieckiej nazwy osobowej Feder.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Dziękuję za odpowiedź. Czyli - jeśli dobrze rozumiem - określenie czy nazwisko jest bardziej polskie czy ukraińskie będzie trudne do rozstrzygnięcia, bo występować mogło i tu i tu?
Gdzieś czytałem o tym, że w przypadku nazwiska Fedczak było tak, że pochodziło ono od Fiodor czyli wschodniej wersji imienia Teodor, co mogłoby wskazywać wschodnie pochodzenie, podobnie w wyszukiwarce genetyki duzo osób o tym nazwisku (lub podobnym) jest wyznania gr-kat
Czy dobrze kombinuję?
Gdzieś czytałem o tym, że w przypadku nazwiska Fedczak było tak, że pochodziło ono od Fiodor czyli wschodniej wersji imienia Teodor, co mogłoby wskazywać wschodnie pochodzenie, podobnie w wyszukiwarce genetyki duzo osób o tym nazwisku (lub podobnym) jest wyznania gr-kat
Czy dobrze kombinuję?
-
Jabłoński_Jacek

- Ewa_Szczodruch

-
Jabłoński_Jacek

- Ewa_Szczodruch

-
przemko20161

Nazwisko Bowik , Klępik
Witam poszukuję etymologii nazwiska BOWIK I KLĘPIK
Bardzo proszę o pomoc
Przemek
Bardzo proszę o pomoc
Przemek
-
Hunek_Patryk

Nazwisko Hunek
Dzień dobry, zawracam się z pytaniem o pochodzenie nazwiska Hunek. Pojawia się głównie na Lubelszczyźnie. Czy może to być ewolucja nazwiska Hynek/Hinek ?
Patryk
Patryk
Nazwisko Bowik , Klępik
Klępa to samica łosia . Od tego może pochodzić Klępik. Natomiast Bowików nie ma w Polsce.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
-
Jabłoński_Jacek