FamilyTB-problem z zapisem skomplikowanej relacji rodzinnej

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A po co pisać inne? Takie jakie są, mają nabywców to znaczy, że są OK - a ważne są inne cechy (np łatwość obsługi, wymienność danych) niż poprawność odwzorowania relacji.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Hmmm, ja używam Ahnenblatta i w takiej sytuacji podaję "partnera" bez ślubu, nazywając go NN. Jeż4li potem "legalny" mąż matki adoptował to dziecko, to wpisuję dziecku jako ojca adopcyjnego tego męża.
I wszystko działa, nawet na krzyż - czyli dodatkowo legalny mąż ma dziecko z poprzedniego związku, a ja nic o jego matce nie wiem, to tez podaję jako partnerkę NN. a za matkę adopcyjną legalną żonę.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
9Majster

Nieaktywny

Post autor: 9Majster »

Oczywiście
Każdy sposób jest dobry jak prowadzi do celu .
U mnie program domyślnie przyjmuje LC ale jak się wpisze w dzisiejszym rozumieniu " związek partnerski "
No to program rozumie .
Ojciec biologiczny jest zawsze .
Bywało tak ,że matka podała nazwisko ojca .No to wpisuję .
Najwyżej nieznany .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”