Urzędnicy I. Rzeczypospolitej Spisy

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

isilm

Post autor: isilm »

Dzień dobry,
Mógłby Pan sprawdzić Jana Ponikwickiego (1789) i Stanisława Sarosieka, obydwaj najprawdopodobniej województwo trockie.
Z góry dziękuję,
z wyrazami szacunku
Jakub
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Kto z Państwa posiada spis urzędników mazowieckich z XV wieku (A. Supruniuk lub A. Wolffa)? Interesuje mnie cześnik rawski w r. 1451.
Bartek
Awatar użytkownika
Trotwood

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Trotwood »

Proszę o sprawdzenie:
Walenty Kamieński (Wielkopolska)
Mazowsze nadal nieopracowane? Coś wiadomo, czy kiedyś będzie?
Marcin Senderski
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/

Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
Evvil

Post autor: Evvil »

Cześć, czy jest możliwość sprawdzenia nazwisk Werpachowski / Warpechowski / Warpęs oraz Skrodzki / Skrocki ? Podlasie raz Mazowsze :)
thomasfrancuz

Sympatyk

Post autor: thomasfrancuz »

Dzień dobry,

uprzejma prośba o sprawdzenie 3 osób:

1. Fryderyk Piotrowski - lata 1740-1790 - podlaskie, lubelski, brzeskie, inflanckie
2. Jan Piotrowski - lata 1785 wzwyż - podlaskie, lubelskie, brzeskie
3. Paweł Piotrowski - lata 1780 wzwyż - podlaskie, lubelskie

Z góry bardzo serdecznie dziękuję Panu za pomoc.

Pozdrawiam,
Tomek
x_Jurand

Sympatyk

Post autor: x_Jurand »

A. Proszę o sprawdzenie:
Walenty Kamieński (Wielkopolska)

Brak w "Urzędnicy wielkopolscy XVI-XVIII w."

b. Cześć, czy jest możliwość sprawdzenia nazwisk Werpachowski / Warpechowski / Warpęs oraz Skrodzki / Skrocki ? Podlasie

Brak w "Urzędnicy podlascy XIV-XVIII w."

Pozdrawiam
x. Jurand
okiem

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: okiem »

Czy mógłbym prosić o informację o osobach nazwiska Nartowski?
Proszę tak ogólnie, bo raczej nie powinno być ich wielu. Niestety jeśli byli to raczej w mazowieckim, więc w wydaniach może ich w ogóle nie być.
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam, Marcin Niewalda - Genealogia Polaków
kkrzastek

Sympatyk

Post autor: kkrzastek »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Cetnerski (Cetnarski) w województwie sandomierskim i krakowskim.
Pozdrawiam
Krzysztof
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.
wczele

Post autor: wczele »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Karmański vel Karmińsk Wielkopolska, Mazowiecki i Lubelskie

pozdrawiam
Krzysztof Karmański
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Zwracam się z prośbą do osób posiadających publikację "Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego: Ziemia i woj. smoleńskie, XIV-XVIII wiek" o sprawdzenie, czy występuje tam Roch Morawski. Jeżeli taka osoba została wymieniona w w/w książce poproszę o spisanie informacji, wraz z podaniem numeru strony, na której zostały umieszczone.

Z góry dziękuję :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
rrose1978

Post autor: rrose1978 »

Witam,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o ewentualne sprawdzenie występowania nazwiska Różański w materiałach dotyczących urzędników w Wielkopolsce/ziemi sieradzkiej.

O ile dobrze rozszyfrowałem dokumentację, jeden z moich prastryjów był podobno burmistrzem Warty na niezbyt długi czas przed I rozbiorem i zastanawiałem się, czy być może ta gałąź rodziny przewija się na podobnych stanowiskach w czasach I Rzeczypospolitej.

Z góry dziękuję za pomoc.

Serdecznie pozdrawiam,
Robert Różański
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Czyżewski_Bartłomiej pisze:Zwracam się z prośbą do osób posiadających publikację "Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego: Ziemia i woj. smoleńskie, XIV-XVIII wiek" o sprawdzenie, czy występuje tam Roch Morawski. Jeżeli taka osoba została wymieniona w w/w książce poproszę o spisanie informacji, wraz z podaniem numeru strony, na której zostały umieszczone.
Nie, nie występuje.
rrose1978 pisze:O ile dobrze rozszyfrowałem dokumentację, jeden z moich prastryjów był podobno burmistrzem Warty na niezbyt długi czas przed I rozbiorem i zastanawiałem się, czy być może ta gałąź rodziny przewija się na podobnych stanowiskach w czasach I Rzeczypospolitej.
Seria „Urzędnicy dawnej Rzeczypospolitej” dotyczy wyłącznie urzędników ziemskich i starostów grodzkich, czyli godności piastowanych przez szlachtę. Nie znajdzie się w niej więc osób ze stanu mieszczańskiego pełniących jakieś funkcje miejskie (np. burmistrzów).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Andrzej75 pisze:
Czyżewski_Bartłomiej pisze:Zwracam się z prośbą do osób posiadających publikację "Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego: Ziemia i woj. smoleńskie, XIV-XVIII wiek" o sprawdzenie, czy występuje tam Roch Morawski. Jeżeli taka osoba została wymieniona w w/w książce poproszę o spisanie informacji, wraz z podaniem numeru strony, na której zostały umieszczone.
Nie, nie występuje.
Dziękuję!
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
rrose1978

Post autor: rrose1978 »

Andrzej75 pisze:
Nie, nie występuje.
rrose1978 pisze:O ile dobrze rozszyfrowałem dokumentację, jeden z moich prastryjów był podobno burmistrzem Warty na niezbyt długi czas przed I rozbiorem i zastanawiałem się, czy być może ta gałąź rodziny przewija się na podobnych stanowiskach w czasach I Rzeczypospolitej.
Seria „Urzędnicy dawnej Rzeczypospolitej” dotyczy wyłącznie urzędników ziemskich i starostów grodzkich, czyli godności piastowanych przez szlachtę. Nie znajdzie się w niej więc osób ze stanu mieszczańskiego pełniących jakieś funkcje miejskie (np. burmistrzów).
Dziękuję ślicznie - tak też podejrzewałem, zwłaszcza, że w łacińskiej jeszcze dokumentacji przodków po mieczu brak jest jakichkolwiek "nobilis" czy "generosus/generosa", pomimo dwóch drzew znalezionych w Internecie twierdzących, że przodkowie byli stanu szlacheckiego - według moich poszukiwań byli to mieszczanie (wszyscy bez wyjątku odnotowani jako "famatus/famata") - być może zostali w którymś momencie historii "zdegradowani" do stanu mieszczańskiego, a po zrównaniu stanów reszta to przysłowiowa historia.

Serdecznie pozdrawiam,
Robert Różański
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

rrose1978 pisze:
Andrzej75 pisze:Seria „Urzędnicy dawnej Rzeczypospolitej” dotyczy wyłącznie urzędników ziemskich i starostów grodzkich, czyli godności piastowanych przez szlachtę. Nie znajdzie się w niej więc osób ze stanu mieszczańskiego pełniących jakieś funkcje miejskie (np. burmistrzów).
Dziękuję ślicznie - tak też podejrzewałem, zwłaszcza, że w łacińskiej jeszcze dokumentacji przodków po mieczu brak jest jakichkolwiek "nobilis" czy "generosus/generosa", pomimo dwóch drzew znalezionych w Internecie twierdzących, że przodkowie byli stanu szlacheckiego - według moich poszukiwań byli to mieszczanie (wszyscy bez wyjątku odnotowani jako "famatus/famata") - być może zostali w którymś momencie historii "zdegradowani" do stanu mieszczańskiego, a po zrównaniu stanów reszta to przysłowiowa historia.
Proszę mi nie dziękować, bo ja przecież nie sprawdzałem nazwiska Różański (nie mam t. I, zesz. 2, i t. II, zesz. 2, Urzędników dawnej Rzeczypospolitej).
Zwróciłem tylko uwagę, że jeśli ktoś był „burmistrzem Warty na niezbyt długi czas przed I rozbiorem”, to w tej publikacji nie ma co szukać odpowiedzi na pytanie, czy „ta gałąź rodziny przewija się na podobnych stanowiskach w czasach I Rzeczypospolitej”, bo z samego założenia nie zawiera ona urzędów miejskich.
Nie jest wykluczone, że może ona zawierać osoby o nazwisku Różański, ale dotyczyłoby to tylko urzędów, na które wyłączność miała szlachta.
A tak w ogóle, to w Tekach Dworzaczka są wymieniani Różańscy szlachta, ale dotyczy to raczej XIX w.; dla okresu przedrozbiorowego nie widać w nich żadnego Różańskiego, który by piastował jakiś urząd ziemski.
http://teki.bkpan.poznan.pl/index_regesty.html
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”