Archiwum w Wilnie, Litwa (LVIA)

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kubiak_Urszula

Sympatyk

Archiwum Państwowe w Wilnie

Post autor: Kubiak_Urszula »

Witam.
Próbuję znaleźć akty metrykale z Wiłkomierza i Setekszne(Šetekšnų) korzystałam z https://www.epaveldas.lt i https://metrikai.lt z pierwszego linku przeglądałam parafię Soły o Komaje udało mi się znaleźć 2 akty zgonów dot, małżeństwa Rapackich, drugi link znalazł akt zgonu ich syna, Stanisława w 1939 roku. Mam pytanie czy jest jeszcze inna możliwość wyszukiwania z danych miejscowości. Chodzi mi o nazwiska Rapacki, Charmański, Szymkiewicz.
Bardzo proszę o podpowiedź, Urszula

Małgorzato dziękuję
Ostatnio zmieniony czw 23 lut 2023, 22:43 przez Kubiak_Urszula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ania_przygodzka

Post autor: ania_przygodzka »

Polecam kontakt z Kurią Białostocka. Mi pomogli w mojej sprawie
szefofszef

Sympatyk

Archiwum historyczne w Wilnie, LVIA

Post autor: szefofszef »

Dzień dobry,

Potrzebuję pomocy w odnalezieniu fondu o sygnaturze SA w archiwum historycznym Litwy. Znalazłem w literaturze sygnaturę : LVIA SA 3777 ale nie mogę odnaleźć tego fondu SA (czasem też jest S.A.) w ich oficjalnej wyszukiwarce https://eais-pub.archyvai.lt/
Czy ktoś mógłby mi pomóc.
Lukasz
Wiesław_Doboszyński

Sympatyk

Post autor: Wiesław_Doboszyński »

Mógłbyś przybliżyć tytuł/nazwę tego fondu?
pozdrawiam, Wiesław
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Fond numer 3777 można odnaleźć, ale czy o niego chodzi? Czego ma dotyczyć ten fond?
cojunka

Sympatyk

Post autor: cojunka »

Numer 3777 nie jest numerem fondu (zespołu), tylko jednostki. SA oznacza Senieji Aktai czyli Akta Dawne. Jest to stara sygnatura, która może oznaczać albo numer sprawy według inwentarza Gorbaczewskiego, albo numer sprawy według inwentarza Sprogisa (w literaturze używane są obydwie numeracje). W każdym bądź razie dzisiaj jest to zespół nr 11 (Komisja Skarbowa WKL). Dokładna sygnatura to albo LVIA, f. 11, ap. 1, b. 1060 (=Sprogis AD 3777, Gorbaczewski AD 3752), Lipniskie i Gieranońskie starostwa Nosewicki i Remizowski klucze, 1747, 25 k; albo LVIA, f. 11 ap. 1, b. 1196 (= Sprogis AD 3914, Gorbaczewski AD 3777) Inwentarz tenuty Suturowicze, przekazanej dla Antoniego Tomaszewicza, 1775, 3 k.
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”