Urzędnicy I. Rzeczypospolitej Spisy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Proszę o sprawdzenie:
Walenty Kamieński (Wielkopolska)
Mazowsze nadal nieopracowane? Coś wiadomo, czy kiedyś będzie?
Walenty Kamieński (Wielkopolska)
Mazowsze nadal nieopracowane? Coś wiadomo, czy kiedyś będzie?
Marcin Senderski
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/
Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/
Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
-
thomasfrancuz

Dzień dobry,
uprzejma prośba o sprawdzenie 3 osób:
1. Fryderyk Piotrowski - lata 1740-1790 - podlaskie, lubelski, brzeskie, inflanckie
2. Jan Piotrowski - lata 1785 wzwyż - podlaskie, lubelskie, brzeskie
3. Paweł Piotrowski - lata 1780 wzwyż - podlaskie, lubelskie
Z góry bardzo serdecznie dziękuję Panu za pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek
uprzejma prośba o sprawdzenie 3 osób:
1. Fryderyk Piotrowski - lata 1740-1790 - podlaskie, lubelski, brzeskie, inflanckie
2. Jan Piotrowski - lata 1785 wzwyż - podlaskie, lubelskie, brzeskie
3. Paweł Piotrowski - lata 1780 wzwyż - podlaskie, lubelskie
Z góry bardzo serdecznie dziękuję Panu za pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek
Czy mógłbym prosić o informację o osobach nazwiska Nartowski?
Proszę tak ogólnie, bo raczej nie powinno być ich wielu. Niestety jeśli byli to raczej w mazowieckim, więc w wydaniach może ich w ogóle nie być.
Pozdrawiam
Marcin
Proszę tak ogólnie, bo raczej nie powinno być ich wielu. Niestety jeśli byli to raczej w mazowieckim, więc w wydaniach może ich w ogóle nie być.
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam, Marcin Niewalda - Genealogia Polaków
- Czyżewski_Bartłomiej

Zwracam się z prośbą do osób posiadających publikację "Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego: Ziemia i woj. smoleńskie, XIV-XVIII wiek" o sprawdzenie, czy występuje tam Roch Morawski. Jeżeli taka osoba została wymieniona w w/w książce poproszę o spisanie informacji, wraz z podaniem numeru strony, na której zostały umieszczone.
Z góry dziękuję
Z góry dziękuję
Witam,
Zwracam się z uprzejmą prośbą o ewentualne sprawdzenie występowania nazwiska Różański w materiałach dotyczących urzędników w Wielkopolsce/ziemi sieradzkiej.
O ile dobrze rozszyfrowałem dokumentację, jeden z moich prastryjów był podobno burmistrzem Warty na niezbyt długi czas przed I rozbiorem i zastanawiałem się, czy być może ta gałąź rodziny przewija się na podobnych stanowiskach w czasach I Rzeczypospolitej.
Z góry dziękuję za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Robert Różański
Zwracam się z uprzejmą prośbą o ewentualne sprawdzenie występowania nazwiska Różański w materiałach dotyczących urzędników w Wielkopolsce/ziemi sieradzkiej.
O ile dobrze rozszyfrowałem dokumentację, jeden z moich prastryjów był podobno burmistrzem Warty na niezbyt długi czas przed I rozbiorem i zastanawiałem się, czy być może ta gałąź rodziny przewija się na podobnych stanowiskach w czasach I Rzeczypospolitej.
Z góry dziękuję za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Robert Różański
Nie, nie występuje.Czyżewski_Bartłomiej pisze:Zwracam się z prośbą do osób posiadających publikację "Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego: Ziemia i woj. smoleńskie, XIV-XVIII wiek" o sprawdzenie, czy występuje tam Roch Morawski. Jeżeli taka osoba została wymieniona w w/w książce poproszę o spisanie informacji, wraz z podaniem numeru strony, na której zostały umieszczone.
Seria „Urzędnicy dawnej Rzeczypospolitej” dotyczy wyłącznie urzędników ziemskich i starostów grodzkich, czyli godności piastowanych przez szlachtę. Nie znajdzie się w niej więc osób ze stanu mieszczańskiego pełniących jakieś funkcje miejskie (np. burmistrzów).rrose1978 pisze:O ile dobrze rozszyfrowałem dokumentację, jeden z moich prastryjów był podobno burmistrzem Warty na niezbyt długi czas przed I rozbiorem i zastanawiałem się, czy być może ta gałąź rodziny przewija się na podobnych stanowiskach w czasach I Rzeczypospolitej.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
- Czyżewski_Bartłomiej

Dziękuję!Andrzej75 pisze:Nie, nie występuje.Czyżewski_Bartłomiej pisze:Zwracam się z prośbą do osób posiadających publikację "Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego: Ziemia i woj. smoleńskie, XIV-XVIII wiek" o sprawdzenie, czy występuje tam Roch Morawski. Jeżeli taka osoba została wymieniona w w/w książce poproszę o spisanie informacji, wraz z podaniem numeru strony, na której zostały umieszczone.
Dziękuję ślicznie - tak też podejrzewałem, zwłaszcza, że w łacińskiej jeszcze dokumentacji przodków po mieczu brak jest jakichkolwiek "nobilis" czy "generosus/generosa", pomimo dwóch drzew znalezionych w Internecie twierdzących, że przodkowie byli stanu szlacheckiego - według moich poszukiwań byli to mieszczanie (wszyscy bez wyjątku odnotowani jako "famatus/famata") - być może zostali w którymś momencie historii "zdegradowani" do stanu mieszczańskiego, a po zrównaniu stanów reszta to przysłowiowa historia.Andrzej75 pisze:Nie, nie występuje.Czyżewski_Bartłomiej pisze:Zwracam się z prośbą do osób posiadających publikację "Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego: Ziemia i woj. smoleńskie, XIV-XVIII wiek" o sprawdzenie, czy występuje tam Roch Morawski. Jeżeli taka osoba została wymieniona w w/w książce poproszę o spisanie informacji, wraz z podaniem numeru strony, na której zostały umieszczone.Seria „Urzędnicy dawnej Rzeczypospolitej” dotyczy wyłącznie urzędników ziemskich i starostów grodzkich, czyli godności piastowanych przez szlachtę. Nie znajdzie się w niej więc osób ze stanu mieszczańskiego pełniących jakieś funkcje miejskie (np. burmistrzów).rrose1978 pisze:O ile dobrze rozszyfrowałem dokumentację, jeden z moich prastryjów był podobno burmistrzem Warty na niezbyt długi czas przed I rozbiorem i zastanawiałem się, czy być może ta gałąź rodziny przewija się na podobnych stanowiskach w czasach I Rzeczypospolitej.
Serdecznie pozdrawiam,
Robert Różański
Proszę mi nie dziękować, bo ja przecież nie sprawdzałem nazwiska Różański (nie mam t. I, zesz. 2, i t. II, zesz. 2, Urzędników dawnej Rzeczypospolitej).rrose1978 pisze:Dziękuję ślicznie - tak też podejrzewałem, zwłaszcza, że w łacińskiej jeszcze dokumentacji przodków po mieczu brak jest jakichkolwiek "nobilis" czy "generosus/generosa", pomimo dwóch drzew znalezionych w Internecie twierdzących, że przodkowie byli stanu szlacheckiego - według moich poszukiwań byli to mieszczanie (wszyscy bez wyjątku odnotowani jako "famatus/famata") - być może zostali w którymś momencie historii "zdegradowani" do stanu mieszczańskiego, a po zrównaniu stanów reszta to przysłowiowa historia.Andrzej75 pisze:Seria „Urzędnicy dawnej Rzeczypospolitej” dotyczy wyłącznie urzędników ziemskich i starostów grodzkich, czyli godności piastowanych przez szlachtę. Nie znajdzie się w niej więc osób ze stanu mieszczańskiego pełniących jakieś funkcje miejskie (np. burmistrzów).
Zwróciłem tylko uwagę, że jeśli ktoś był „burmistrzem Warty na niezbyt długi czas przed I rozbiorem”, to w tej publikacji nie ma co szukać odpowiedzi na pytanie, czy „ta gałąź rodziny przewija się na podobnych stanowiskach w czasach I Rzeczypospolitej”, bo z samego założenia nie zawiera ona urzędów miejskich.
Nie jest wykluczone, że może ona zawierać osoby o nazwisku Różański, ale dotyczyłoby to tylko urzędów, na które wyłączność miała szlachta.
A tak w ogóle, to w Tekach Dworzaczka są wymieniani Różańscy szlachta, ale dotyczy to raczej XIX w.; dla okresu przedrozbiorowego nie widać w nich żadnego Różańskiego, który by piastował jakiś urząd ziemski.
http://teki.bkpan.poznan.pl/index_regesty.html
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej