Wasi najdalsi przodkowie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Wasi najdalsi przodkowie
Witam wszystkich! Takie luźne pytanko, każdy może się pochwalić
Jak daleko udało wam się zajść w waszych odkryciach. W jakich latach żyli wasi najdalsi przodkowie 
Wasi najdalsi przodkowie
za strony mamy 1708 , ze strony taty 1816 i dalej nie mogę (był podoficerem w wojsku Królestwa Polskiego i brak danych o miejscu urodzenia)
- Bialas_Malgorzata

Wasi najdalsi przodkowie
Generalnie z obu stron doszłam do ok 1750 dalej nie ma akt lub przodek miał nieznane pochodzenie. To samo w rodzinie męża choć linia męska 1742. Ten jest najstarszy.
Wasi najdalsi przodkowie
Witam
Mój najstarszy przodek około 1630-40 Drużbin. Tam są metryki od tego okresu. Uniejów - 1680, okolice Horodła - 1690. Starszych już chyba nie znajdę. Ponadto nie wszyscy w tym okresie mieli nazwiska.
Marian
Mój najstarszy przodek około 1630-40 Drużbin. Tam są metryki od tego okresu. Uniejów - 1680, okolice Horodła - 1690. Starszych już chyba nie znajdę. Ponadto nie wszyscy w tym okresie mieli nazwiska.
Marian
Wasi najdalsi przodkowie
A mój to rycerz walczący pod Grunwaldem i Koronowem, a więc 1410 rok.
-
Otłowski_Tomasz

Wasi najdalsi przodkowie
U mnie to połowa XVIII w. (mniej więcej), po mieczu ...
I tak uważam to za sukces, bo wszyscy znajomi znają co najwyżej swych dziadków (a i to pobieżnie)
)
Pozdrawiam Sylwestrowo/Noworocznie!
I tak uważam to za sukces, bo wszyscy znajomi znają co najwyżej swych dziadków (a i to pobieżnie)
Pozdrawiam Sylwestrowo/Noworocznie!
Pozdrawiam,
Tomasz
Tomasz
Wasi najdalsi przodkowie
Witam,
Mam wspólnych przodków z kimś który po linii Szydłowskich h. Lubicz (mojego 5X pradziada Bonifacego) był wstanie dociągnąć gdzieś do IX wieku. Ja w swoim drzewie staram się wszystko osobiście weryfikować więć nie cofam się dalej niż początek XVIII w. Myślę, że jest tam za dużo spekulacji.
Mam wspólnych przodków z kimś który po linii Szydłowskich h. Lubicz (mojego 5X pradziada Bonifacego) był wstanie dociągnąć gdzieś do IX wieku. Ja w swoim drzewie staram się wszystko osobiście weryfikować więć nie cofam się dalej niż początek XVIII w. Myślę, że jest tam za dużo spekulacji.
-
Patrymonium

Wasi najdalsi przodkowie
Zarówno po mieczu i po kądzieli początek XVIII wieku. Dalej brak metryk.
Marian
,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
,,Scabellum pedum tuorum".
,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
,,Scabellum pedum tuorum".
-
Mariusz_Kmieciak

Pierwsza metryka, którą udało się namierzyć pochodzi z 1744 ale to nie są narodziny mojego przodka, a dziecka z pierwszego małżeństwa Józefa Kmiecia (Kmiecika). Ten Józef Kmiecik był dziadkiem urodzonego w 1816 roku Mikołaja Kmieciak i... Tak wszyscy moi bliscy pochodzą od jednego wspólnego przodka. Bo w 1816 ustaliła się forma nazwiska.
-
Bartosz1516

-
Gos_Paweł_P

- MalgorzataKurek