Najdalej odnalezieni przodkowie

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Głuch_Mariusz

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Głuch_Mariusz »

Uważam że znalezienie udokumentowanego przodka przed XVII w. to już wróżenie z fusów, zważywszy na fakt ze większość z nas ma chłopskie korzenie.
bholzer

Sympatyk

Post autor: bholzer »

Dzień dobry,
Przed 1565 rokiem, Tyrol Południowy.
Pozdrawiam,
Boguś
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Swoich najdalej znalazłam - Szlachetni Jakub Górski i Zofia Konopka ślub 14.II.1706r./Konopki Średnie/par. Grabowo
https://www.fotosik.pl/zdjecie/dad30104da6dfecd
Apolonia ur 10.II.1691r./Dobki/par. Grabowo, córka Szlachetnych Wojciecha Włodkowskiego i Anny Skrodzkiej
https://www.fotosik.pl/zdjecie/fb62ffb40f015262
Bożena
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Wojtek_W pisze:W jednej linii doszedłem do roku 1265. Nie znam daty urodzenia i śmierci przodka, ale wiem, że w tym roku pełnił funkcję radcy i kasztelana w Schwarzburg-Rudolstadt.

Woyciech
A jak zbudowałeś łańcuch powiązań między pokoleniami? Metryki, inne dokumenty?
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Post autor: Adrian_1606 »

Moim najdalej ,,w tej chwili" udokumentowanym przodkiem był mój 10 - krotny pradziadek Walenty Piórkowski (ur. ok. 1640, zm po 1688 r. we wsi Osuchowa) żonaty z Marianną Piórkowską (ur ok. 1645 r., zm. po 1670 r.), którzy między innymi mieli syna (mojego 9 - krotnego pradziadka) Pawła Piórkowskiego (ur. 21 stycznia 1668 najpewniej we wsi Osuchowa, zm w 1733 r. we wsi Osuchowa).
Wierchowicz_Malgorzata

Sympatyk

Post autor: Wierchowicz_Malgorzata »

Ja doszłam do 1671 roku w jednej linii na co mam potwierdzenie w metryce urodzenia. Przodkowie z pozostałych gałęzi to najczęściej II połowa XVIII wieku czasem nawet znane są imiona ich rodziców, ale dokumentów urodzenia na razie nie znalazłam.
Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

EWAFRA pisze:
Wojtek_W pisze:W jednej linii doszedłem do roku 1265. Nie znam daty urodzenia i śmierci przodka, ale wiem, że w tym roku pełnił funkcję radcy i kasztelana w Schwarzburg-Rudolstadt.

Woyciech
A jak zbudowałeś łańcuch powiązań między pokoleniami? Metryki, inne dokumenty?
Dostałem z niemieckiego archiwum dokumenty potwierdzające powiązania. Jest kilka opracowań historii początków rodu i sięgają wcześniejszych lat, ale dopiero od roku, który podałem istnieje ciągłość. Ja jestem powiązany z tzw. linią galicyjską i dzięki dokumentom z archiwum udało mi się skorygować błąd (też go miałem, ale coś mi nie pasowało) spotykany w wielu drzewach na portalach genealogicznych.
Ochalek_Adrian

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ochalek_Adrian »

Mniej więcej 1730-1750 (urodzenia) wnioskując po księdze zgonów, a tam jak z wiekiem w chwili śmierci było to wiemy. Po księgach małżeństw i określeniu wieku z ich zapisów najstarszych przodków mam z okolic 1750 roku, dalej nie widzę możliwości dotrzeć.

Zarówno moja mama jak i mój tata wywodzą się z Ochałków, liczyłem że uda mi się te kilka pokoleń wstecz znaleźć tego wspólnego pierwszego Ochałka z par. Bieździedzy (konkretniej Lublicy) - jednak już w 1784 było ich sporo i odnaleźć tego pierwszego nie będzie mi raczej dane. Co ciekawe linie żeńskie obu rodów kilka pokoleń wstecz się spotkały, o wiele wcześniej niż się spodziewałem.
Jastryebski

Post autor: Jastryebski »

Adrian_1606 pisze:Moim najdalej ,,w tej chwili" udokumentowanym przodkiem był mój 10 - krotny pradziadek Walenty Piórkowski (ur. ok. 1640, zm po 1688 r. we wsi Osuchowa) żonaty z Marianną Piórkowską (ur ok. 1645 r., zm. po 1670 r.), którzy między innymi mieli syna (mojego 9 - krotnego pradziadka) Pawła Piórkowskiego (ur. 21 stycznia 1668 najpewniej we wsi Osuchowa, zm w 1733 r. we wsi Osuchowa).
O proszę - Walenty jest moim 9 krotnym pradziadkiem, a Paweł 8 krotnym.
kminek

Sympatyk

Post autor: kminek »

Na bazie Lubgensu udało mi się dojść do przodka z drugiej połowy XVII wieku, ale z przekazów rodzinnych wiem o jeszcze starszym, prawdopodobnie jego ojcu, który przyjechał ze swoim panem, właścicielem terenów krasnostawskich spod Krakowa na Lubelszczyznę, czyli można zakładać, że mógł się urodzić nawet ok. 1600 roku.
Katarzyna W.
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Ślub moich przodków
Mattheo Hecht i Anna, 28.02.1612, Mulfingen (Badenia-Wirtembergia)
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
niepco

Sympatyk

Post autor: niepco »

Walenty Niepokoy 1523 r. Inwentarz dochodów Starostwa Sanockiego plus testamenty w Księgach Ziemskich Krosna, przywileje wybranieckie i wreszcie metryki od 1784 r. 15 pokoleń w prostej linii. Sprawę ułatwił fakt, że wszystkie osoby o tym nazwisku to jeden ród.
Leszek_Jaroszewski

Post autor: Leszek_Jaroszewski »

Głuch_Mariusz pisze:Uważam że znalezienie udokumentowanego przodka przed XVII w. to już wróżenie z fusów, zważywszy na fakt ze większość z nas ma chłopskie korzenie.
Mylisz się i to bardzo...
Kazimierz Dolny - księgi metrykalne od 1586 roku - prawie sami chłopi...

Pozdrawiam
Leszek Jaroszewski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"przed XVII w."
czyli XVI i wcześniej . Zdaje się, że z XVI wieku z Kazimierza jest dostępnych w sumie 294 zapisów. Świetnie, że są. ale to ca 600 osób i końcówka XVI (śluby 1585-1600), nie obala twierdzenia o trudnościach.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Leszek_Jaroszewski

Post autor: Leszek_Jaroszewski »

Nie obala twierdzenia o trudnościach, ale potwierdza, że to nie jest na pewno wróżenie z fus...
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”