Indeksacja asc.genealodzy.pl

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
tg3a

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: tg3a »

Witam.
Interesują mnie losy pilotażowego projektu indeksacji ASC, którego dotyczy ten wątek. Z podanej przez p. Jacka jakiś kawałek wyżej strony
Młochowski_Jacek pisze:Postęp prac możemy zobaczyć na podstronie http://www.asc.genealodzy.pl/rejestry.php . [/url]
zdaje się wynikać, że nie wszystkie akty zostały zindeksowane. Termin, jak rozumiem, był do końca ubiegłego roku. Czy to oznacza, że ten projekt padł?
Pozdrawiam -
Tadeusz
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Projekt jest na ukończeniu. Nie wszystkie indeksy zostały wprowadzone do bazy. Pozostało do zindeksowania i wprowadzenia kilka (7,5%) procent indeksów. Celem projektu nie była sama indeksacja a wypracowanie zasad indeksacji, szablonów i instrukcji dla indeksujących oraz sprawdzenie ich w praktyce. Szablon oraz instrukcję 1 oraz instrukcję 2 indeksowania wykorzystaliśmy również do indeksacji w projekcie Metryki . W żaden sposób nie można powiedzieć że projekt upadł. Nasze doświadczenia wykorzystane będą w indeksacji aktów stany cywilnego w Archiwach Państwowych. Do końca stycznia przekażemy do NDAP raport z realizacji projektu. Potem wspólnie z NDAP zastanowimy się co dalej.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

uśmiecham się, korzystając z okazji, - pamiętajcie o kwestii niezależnego (od wprowadzających) sprawdzenia poprawności danych
jakby mechanizm "audytu" został poruszony - tzn gdyby NDAP wypracowało metodę oceniania danych czy według nich "sa ok" , jak to będą sprawdzać , jak publikować wyniki etc
szczególnie mnie interesuje ocena materiałów WZI:) w zakresie "ukrycia aktów" tj wyników fałszywie negatywnych
dobrze byłoby znać wartość progowa porawności bazy (pod tym względem) żeby była oceniona jako dobra/bardzo dorba/nadająca się
reszta (fałszywie pozytywne) ma mniejsze znaczenie jeśli sa akty

chodzi mi o to żeby nie poświęcać bardzo dużo czasu na zejście z poziomu 1/1000 na 1/10000 błędów jeśli wystarczający (wg NDAP) jest np 1/500 i mniej

pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witam.

Chciałabym dowiedzieć się od osoby kompetentnej, jak dziś przedstawia się sytuacja tego projektu. Jako osoba indeksująca widzę wiele niedomówień i chcę się dowiedzieć więcej na ten temat.
Sprawdzałam dziś w GENETECE i okazuje się, że są tam te same lata z tej samej parafii, która robiłam ja. Autorzy są oczywiście inni. Tempo prac było narzucone, gdyż gonił nas termin. Teraz można przepisać dane z ASC , wpisać do arkusza i wysłać jako swoje. Kto jest cwany może tak spokojnie zrobić. Do dziś nikt nie wymienił autorów indeksów, chyba że ja nie widzę- proszę mnie poprawić. Wygląda na to, że praca zrobiona jest podwójnie. Szkoda.

Pozdrawiam serdecznie,
Basia.
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Mam pytanie czy są może w trakcie indeksacji urodzenia w 1937 roku - Parafia Zerzeń ( Warszawa)?
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Joculus

Członek PTG
Adept

Post autor: Joculus »

Jeśli jest potrzebny jakiś akt z tego roku to odsyłam do Archiwum Diecezjalnego Warszawsko-Praskiego.

Pozdrawiam,

J. Okulus
"Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu" - M. Wańkowicz
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

dziękuję Joculus, ale pewnie i tak nie dostane aktu bo nie znam imienia osoby a tylko nazwisko i rok urodzenia - nawet jeszcze nie wiem czy jest jakieś pokrewieństwo - bo właśnie to chciałam zbadać
Pozdrawiam
Żaneta
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Cenię sobie ludzi, którzy potrafią przyznać się do błędów. Dziękuję Marto, że do mnie napisałaś i wyjaśniłaś zaistniałą sytuację. Nie mogę się jednak zgodzić na przedstawiony przez Ciebie sposób rozwiązania problemu.
Odpowiedziałam na apel Jacka Młochowskiego sprzed roku.
Napisał w nim,cytuję:
Każdy rejestr będzie opracowywany przez dwie różne osoby, wyniki będą porównane a różnice weryfikowane. Dzięki temu poziom błędów opracowanego materiału powinien być niski.
Bardzo jest mi przykro, bo w ekspresowym tempie przeczytałam i przetłumaczyłam ponad 2 tysiące akt. Myślałam, że moja praca przyda się innym oraz, nie ma co ukrywać, że ja doczekam się pomocy od innych. Niestety zostałam pominięta. Dlatego postanowiłam nie brać więcej udziału w tego typu akcjach.

Pozdrawiam,
Basia.
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Dziś na moje konto zostały wpisane indeksy parafii MB Loretańskiej w Warszawie.
Oświadczam, że nie widziałam tych aktów, ani tym bardziej nie jestem ich autorem. Wysłałam swego czasu opracowane indeksy w ilości 2025 z tej samej parafii, lecz z innych lat. Proszę o wprowadzanie prawdziwych informacji.
Pozdrawiam, Basia.
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witaj,

W swoich notatkach sprzed roku mam zapisane, że robiłaś urodzenia z MBL rok 1879. W mailu od Ciebie był załączony plik z 1879r urodzeń. Więc ja już zupełnie nie rozumiem o co chodzi. Czyżbym dostała na maila coś innego niż naprawdę robiłaś?

Pozdrawiam,
Marta
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Marto, dlaczego wprowadzasz mnie i innych ludzi w błąd? Wysyłałam do Ciebie dwukrotnie swoje indeksy więc nie próbuj mi nic wmawiać. Na czyje polecenie tak piszesz? Mogę przytoczyć na forum słowa, które pisałaś do mnie kilka dni temu. Wtedy pisałaś zupełnie coś innego.

Basia
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Nic nie rozumiem. Tez coś tam zindeksowałam, ale do głowy mi nie przyszło "domagać się" specjalnego zaznaczenia, że to właśnie robiłam ja, a nie ktoś inny. Zależy mi tylko na tym, by moja praca ukazała się w genetece, czy metrykach, by nie poszła na marne. Jesteśmy przecież wolontariuszami.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Rutar

Sympatyk
Ekspert

asc.genealodzy.pl

Post autor: Rutar »

Witam

Chciałbym zajrzeć do asc.genealodzy.pl od dłuższego czasu , wpisuję nazwisko pokazują się ilości rekordów, a gdy w nie wchodzę wyświetla się:
Fatal error: Cannot redeclare showrecentname() (previously declared in /home/asc/domains/asc.genealodzy.pl/public_html/funcs.php:3) in /home/asc/domains/asc.genealodzy.pl/public_html/funcs.php on line 18

Coś robię nie tak?

Pozdrawiam

Rutar
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

te kopie są już w szukajwarchiwach.pl - tam popatrz

a nie wiem co robisz, z opisu jednoznacznie nie wynika, więc nie pomogę
podejrzewam, że błąd, jak obejść - nie wiem bo jak wyżej - nie wiem co robisz:)

PS skany są dostępne np:
http://www.asc.genealodzy.pl/index.php? ... 068-69.jpg

PS2 dane , z tego co kojarzę - także wszystkie w genetece powinny być
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Dziękuję

poprostu kiedyś bez problemu wchodziłem, a to jest taka prosta czynność że ciężko zrobić błąd.

Pozdrawiam

Rutar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”