mirka0312 pisze:Panie Piotrze
Wysyłałam moją prośbę na Pana prywatna pocztę , myślę że nie dotarła , więc ponawiam na forum.
Może Pan pomoże mi w poszukiwaniu moich przodków. Od dwóch lat szukam skąd pochodzili moi pradziadkowie o nazwisku Sobański. Trop urywa mi się
w Nietulisku Dużym do którego przybyli moi przodkowie , prawdopodobnie po powstaniu listopadowym.
W październiku byłam w parafii Kunów do którego należała ta wieś i natrafiłam, że jeden z moich przodków urodził się w Słuszczynie
a drugi w Pawłowskiej Woli. Te miejscowości prawdopodobnie należały do parafii Solec. Bardzo bym prosiła o zwrócenie uwagi na to czy występuje tam nazwisko Sobański.
Pozdrawiam Mirka
Pani Doroto
wsie Słuszczyn a na pewno Wola Pawłowska należą do parafii Pawłowice pow.lipski woj mazowieckie(w trójkącie pomiędzy Kamienną a Wisłą).
Danka
Witaj Piotrze
Wprawdzie już wcześniej Paweł pytał Cię o nazwisko Łyjak, ale odpowiedzi na forum nie zauważyłem. Ponawiam więc prośbę o sprawdzenie w parafii Solec występowanie tego nazwiska.
Pozdrawiam
Krzysztof
Podaj link do tego aktu ślubu, bo przedstawiłaś tylko suche fakty. Na tej podstawie nie wiadomo, w jakim okresie szukać aktu zgonu Antoniego Biernacika.
Dzień dobry, czy ktoś może ma dostęp lub sprawdzał księgi sprzed 1800 roku? Szukam Joachima Czyzewskiego urodzonego ok 1760 najprawdopodobniej w okolicy Lipska. Może w Solcu? Ew ślubu jego potencjalnych rodziców przed ta data? Pozdrawiam serdecznie. Krzysztof