Baza Miejscowości Kresowych

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marokino

Sympatyk

Post autor: Marokino »

Dziekuje bardzo. Tego sie obawialem. 1795 rodzina sprzedala majatek i wyprowadzila sie pod Wilno. Tu wiadomosci jest juz b. duzo. No ale kopie dalej. Pozdrawiam.
Pietruszka

Sympatyk

Post autor: Pietruszka »

W księgach dekanatu Święciany jest sporo ksiąg z XVIII w. parafii Kołtyniany
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/searc ... ageIndex=0

Piotr
Marokino

Sympatyk

Post autor: Marokino »

Witam Panie Piotrze,
wspaniale, calkiem tego duzo!Na pewno wszystko przejrze.
Ogromnie dziekuje i pozdrawiam.
Marek
Ma_Rel

Sympatyk

Post autor: Ma_Rel »

Dobry wieczór. Szukam informacji na temat miejsowości Tarasy, parafia gr. (przed 1850 r.) Turejsk (Turejsk, gmina Orla, powiat szczuczyński, woj. nowogródzkie). Przed rokiem 1850 są jej ślady w księgach parafialnych, póżniej nie ma informacji o niej, w BMK także nie widnieje.
Pozdrawiam, Maciej
Kra_Joasia

Post autor: Kra_Joasia »

Dzień dobry

Mam pytanie o miejscowość Ilińce
U Państwa w wyszukiwarce są Ilińce , ale województwo Stanisławowskie. Mi chodzi o Ilińce w obwodzie winnickim (ziemia Kijowska). To chyba nie jest to samo. Jaka to mogła być parafia w 1903 roku ?. Chcę dotrzeć do ksiąg parafialnych i nie za bardzo wiem gdzie tego szukać.

Dziękuję
Joanna
wojciech_zawadzki

Sympatyk

Post autor: wojciech_zawadzki »

Dzień dobry,

W takim razie, mi się wydaje że czeba napisać maila do archiwach w którym szukasz akty..
"Archiwum Obwodu Winnickiego" - też jest forum: https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-62046.phtml , ale raczej jak szukasz coś to przeczytałem że niektórze którzy szukali akty z tych okolic napisali maila do odpowiednich archiwach

Pozdrawiam,
Wojciech
Kra_Joasia

Post autor: Kra_Joasia »

wojciech_zawadzki pisze:Dzień dobry,

W takim razie, mi się wydaje że czeba napisać maila do archiwach w którym szukasz akty..
"Archiwum Obwodu Winnickiego" - też jest forum: https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-62046.phtml , ale raczej jak szukasz coś to przeczytałem że niektórze którzy szukali akty z tych okolic napisali maila do odpowiednich archiwach

Pozdrawiam,
Wojciech
Witam

Dziękuję bardzo za wskazówki. Sprawdzę tam.
Szukam zapisów dotyczących mojego pradziadka.

Pozdrawiam
Joanna
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Bardzo dziękuję za wspaniałą bazę! Jest absolutnie bezcenna przy poszukiwaniu rozmaitych wschodnich zaścianków czy folwarków :)
Pozdrawiam,
Joanna
Nessa

Sympatyk

Post autor: Nessa »

Dzień dobry,
chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat miejscowości Uroczysko Dołgoje(Długie)/Dołhe (Dołhoje) w parafii Kazimirka. Gdzie mogłabym takie informacje uzyskać?
Pozdrawiam,
Paulina
Poszukuję prababci Nadziei Wyruch z domu Jarmak / Kresy/ Berezne/Jarynówka
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Nessa pisze:Dzień dobry,
chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat miejscowości Uroczysko Dołgoje(Długie)/Dołhe (Dołhoje) w parafii Kazimirka. Gdzie mogłabym takie informacje uzyskać?
Pozdrawiam,
Paulina
Na temat tego Uroczyska nie bedzie wiele informacji.
Mozesz znalezc na mapie.
Lezy na polnoc od Jarynowki i wokol same Uroczyska.
Ur. Dolhoje
https://www.kami.net.pl/kresy/
O miejscowosci tu ( po polsku nie ma)
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... %BE%D0%BD)

Pozdrawiam
Grazyna
Nessa

Sympatyk

Post autor: Nessa »

Bardzo dziękuję! Według spisów parafian z 1903 i 1907 roku tam mieszkali moi przodkowie. Zastanawiam się czy to pierwsza miejscowość, w której mieszkali zanim przybyli na Kresy :)
Poszukuję prababci Nadziei Wyruch z domu Jarmak / Kresy/ Berezne/Jarynówka
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

Biegły w sprawach Diecezji Łuckiej, muszę - niestety - i ja zapytać ale o teren województwa tarnopolskiego, a konkretnie do jakiej parafii w latach 30-tych XXw. należała wieś Wolica leżąca k. Podhajców. I gdzie mogą być metrykalia tamtego terenu z lat 30-tych.
Edmund
liverpoolczyk02

Sympatyk

Post autor: liverpoolczyk02 »

Goś_Edmund pisze:Biegły w sprawach Diecezji Łuckiej, muszę - niestety - i ja zapytać ale o teren województwa tarnopolskiego, a konkretnie do jakiej parafii w latach 30-tych XXw. należała wieś Wolica leżąca k. Podhajców. I gdzie mogą być metrykalia tamtego terenu z lat 30-tych.
Edmund
To akurat łatwe. Ze strony kami.net wynika, że w 1924 r. powstała nowa parafia Wolica, w skład której wchodziły jeszcze wsie Bolbówka i Hołhocze. Z opublikowanego na stronie Urzędu Stanu Cywilnego w Warszawie zbioru ksiąg zabużańskich wynika, że posiadają księgi tej parafii. Należy wysłać zapytanie, w odpowiedzi na pewno udzielą informacji, które roczniki są w ich posiadaniu. Z moich doświadczeń wynika, że przeważnie księgi nie są kompletne, ale należy być dobrej myśli 😉
Szymon B - Dziki Zachód
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

liverpoolczyk02 pisze:
Goś_Edmund pisze:Biegły w sprawach Diecezji Łuckiej, muszę - niestety - i ja zapytać ale o teren województwa tarnopolskiego, a konkretnie do jakiej parafii w latach 30-tych XXw. należała wieś Wolica leżąca k. Podhajców. I gdzie mogą być metrykalia tamtego terenu z lat 30-tych.
Edmund
To akurat łatwe. Ze strony kami.net wynika, że w 1924 r. powstała nowa parafia Wolica, w skład której wchodziły jeszcze wsie Bolbówka i Hołhocze. Z opublikowanego na stronie Urzędu Stanu Cywilnego w Warszawie zbioru ksiąg zabużańskich wynika, że posiadają księgi tej parafii. Należy wysłać zapytanie, w odpowiedzi na pewno udzielą informacji, które roczniki są w ich posiadaniu. Z moich doświadczeń wynika, że przeważnie księgi nie są kompletne, ale należy być dobrej myśli 😉
Dzięki za szybką odpowiedź. Co do łatwości, to cieszę się, że moje pytanie, dla mnie skomplikowane, dla kogoś jest łatwizną. Lepiej się czuję w metrykaliach Wołynia. Gdy była by potrzeba to proszę pytać - mam wszystkie 12 tomów ks. Żurka.
Edmund
SirChopin

Sympatyk

Re: Baza Miejscowości Kresowych

Post autor: SirChopin »

Dzień dobry,

Pytanie moje brzmi gdzie jeszcze mogę szukać informacji na temat miejscowości Abrahamowice/Abramowszczyzna(Wilno) par.Wojstomska/Wejtomska? Akty z przed 1770 roku.
Pisalem już do: Do Mińska niab@niab.by, do Grodna niab@niab-grodno.by. Niestety nie posiadają takich aktów.

Cytat z maila: niab@niab-grodno.by

"Cześć!
Przed 1865 rokiem nie przechowywano żadnych ksiąg metrycznych Kościoła Woistom
dostępne (lokalizacja książek nie jest znana archiwum).
Tym samym zidentyfikować informacje o małżeństwie Brzostowskiego A. w latach 1768-1792
o narodzinach Brzostowskiego M. w latach 1780-1790. niemożliwe

Z poważaniem, NIAB Grodno"

Cytat z maila niab@niab.by

"Ksiąg metrykalnych o zawarciach małżeństwa za lata 1768–1792, o urodzonych za lata 1780–1790 dla kościoła wojstomskiego powiatu oszmiańskiego województwa wileńskiego w archiwum na przechowaniu nie ma, w związku z czym nie jest możliwe wydanie kopii zapisów metrykalnych o małżeństwie Brzostowskiego Andrzeja i Błażkowej Katarzyny, o urodzeniu Brzostowskiego Mateusza za wyżej wskazane lata.

Dla poszukiwania wiadomości o małżeństwie i urodzeniu żądanych przez Pana osób rekomendujemy zwrócić się do Narodowego Historycznego Archiwum Białorusi w Grodnie (230005, m. Grodno, ul. Haspadarczaja 21, e-mail: niab@niab-grodno.by
), Państwowego Historycznego Archiwum Litwy (Lietuvos valstybės istorijos archyvas, Lietuva, 03107 Vilnius, Mindaugo g. 8; e-mail: istorijos.archyvas@lvia.lt
), do miejsc możliwego przechowywania dokumentów. "

Do istorijos.archyvas@lvia.lt też napisałem, jedna Pani napisała mi, że "Archiwista Szuka" ale minęło już sporo czasu i cisza...

Czy i gdzie mogę szukać samemu "zdalnie" ? Aha tutaj też pisałem https://www.radzima.net/pl/miejsce/abra ... zna_3.html
Cisza

Przesyłam akt do wglądu.
Pozdrawiam.
Maciek

https://drive.google.com/file/d/1LVj5A4 ... sp=sharing
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”