Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
zaginęła zawartość
Sandra
No mogę tylko napisac co następuje .
Jak 16 lat temu zacząłem budować drzewo na laptopie architektury 32 bit i najlepszym systemie operacyjnym Windows XP . 16 lat chodzi i będzie chodził do końca moich dni bo tak ma być .
W między czasie kupiłem kilka chińskich badziewii .Niektóre poszły do śmieci .
Pozdrawiam
Kamil
No mogę tylko napisac co następuje .
Jak 16 lat temu zacząłem budować drzewo na laptopie architektury 32 bit i najlepszym systemie operacyjnym Windows XP . 16 lat chodzi i będzie chodził do końca moich dni bo tak ma być .
W między czasie kupiłem kilka chińskich badziewii .Niektóre poszły do śmieci .
Pozdrawiam
Kamil
Witam!
Moje dwa pytania dotyczą wersji 4.25.
Pierwsze:
Dlaczego na wydruku drzewka nie ma polskich znaków mimo iż w programie takie występują zamiast tego pojawiają się dziwne kwadraciki.
Drugie:
Przy próbie generowania drzewka z ilością 470 osób pojawia się komunikat "Przy tworzeniu tablicy wystąpił błąd (za mało pamięci). Spróbuj zmienić ramki albo zmniejsz liczbę osób."
a następnie
"Zrezygnuj z wyświetlania zdjęć".
O jaką pamięć chodzi?
Muszę przyznać że w wersji 2 nie było tych problemów.
I jeszcze jeden problem. Wersji 2 wybrana osoba jako główna zawsze jest na środku wydruku. Wersji 4 nie zawsze tak jest.
Pozdrawiam
Zbyszek
Moje dwa pytania dotyczą wersji 4.25.
Pierwsze:
Dlaczego na wydruku drzewka nie ma polskich znaków mimo iż w programie takie występują zamiast tego pojawiają się dziwne kwadraciki.
Drugie:
Przy próbie generowania drzewka z ilością 470 osób pojawia się komunikat "Przy tworzeniu tablicy wystąpił błąd (za mało pamięci). Spróbuj zmienić ramki albo zmniejsz liczbę osób."
a następnie
"Zrezygnuj z wyświetlania zdjęć".
O jaką pamięć chodzi?
Muszę przyznać że w wersji 2 nie było tych problemów.
I jeszcze jeden problem. Wersji 2 wybrana osoba jako główna zawsze jest na środku wydruku. Wersji 4 nie zawsze tak jest.
Pozdrawiam
Zbyszek
Ostatnio zmieniony wt 08 kwie 2025, 18:11 przez zbigsob, łącznie zmieniany 1 raz.
- Małgorzata_Kulwieć

Ja mam wersję 4,25 i nie mam takich problemów. Może to w ustawieniach samego komputera coś nie współgra z programem?
A jeśli chodzi o to czy osoba jest na środku, to zależy jaki rodzaj sie drzewa wybierze. Bo jeśli np. bardzo duża tablice krewnych, a osoba ma rodzeństwo i to rodzeństwo ma swoje rodziny, to nie da się umieścic tej wybranej osoby na środku, bo dla innych miejsca nie będzie.
A jeśli chodzi o to czy osoba jest na środku, to zależy jaki rodzaj sie drzewa wybierze. Bo jeśli np. bardzo duża tablice krewnych, a osoba ma rodzeństwo i to rodzeństwo ma swoje rodziny, to nie da się umieścic tej wybranej osoby na środku, bo dla innych miejsca nie będzie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- Krystyna.waw

Ahnenblatt używam od lat i nie myślę o zmianie, ale do wydruku używam
https://pewu.github.io/topola-viewer/#/
Przemek to cudo zrobił i tutaj na forum pokazał - rewelacja
https://pewu.github.io/topola-viewer/#/
Przemek to cudo zrobił i tutaj na forum pokazał - rewelacja
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Zbyszek,
spróbuj ściągnąć wersję darmową portable wersja 2,99p i zobacz czy tam też takie problemy występują.
Czy jak zapisujesz drzewko do pliku PDF i do pliku JPG, to też nie ma polskich znaków?
Jeżeli jest komunikat za mało pamięci, to najprawdopodobniej chodzi o pamięć operacyjną komputera.
spróbuj ściągnąć wersję darmową portable wersja 2,99p i zobacz czy tam też takie problemy występują.
Czy jak zapisujesz drzewko do pliku PDF i do pliku JPG, to też nie ma polskich znaków?
Jeżeli jest komunikat za mało pamięci, to najprawdopodobniej chodzi o pamięć operacyjną komputera.
Pozdrawiam
Theofilos
Theofilos