Genealogia na Podkarpaciu

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
TomaszSaczawa

Członek PTG
Mistrz

Re: księgi zapowiedzi Przewrotne, Głogów Małopolski

Post autor: TomaszSaczawa »

Miłur pisze:Dzień dobry,
Czy są gdzieś dostępne, albo czy się w ogóle zachowały księgi zapowiedzi z parafii Przewrotne oraz głogów małopolski? Przez brak informacji o rodzicach w aktach małżeństw nie mogę pójść dalej z genealogią. Może ktoś coś wie? byłbym wdzięczny za każdą pomoc :)
PS. Ewentualnie status animarum ? on też mógłby pomóc
Pozdrawiam
Dzień dobry,

Tak, trochę się zachowało:

Par. Przewrotne - Zapowiedzi od 1826-1905.
Par. Głogów Młp. - Zapowiedzi 1850-1932, stary Status Animarum - zależnie od domu ( czasem nawet od 1796 r.)

Proszę wysłać mi PW z informacjami kogo dotyczą poszukiwania - pomogę :)

Pozdrawiam,
Tomasz Sączawa
jowita_loboda

Post autor: jowita_loboda »

Witam,

Szukam pomocy, aczkolwiek nie wiem czy uda mi sie cos znalesc...
Jakis czas temu dotarlismy do rodziny, z ktora wiele pokolen juz naszych nie mialo stycznosci, a jednak jest powatarzana ta sama historia i u nich. "Jako, ze rodzina nasza nalezala do kozakow, dostali ziemie w Dąbrowej k. Rzeszowa, parafia Trzciana (na skraju dawnych wojewodztw swietokrzyskiego i ruskiego), badz te ziemie wczesniej czesto zmieniala az osiedli tutaj. Kiedy bylo wezwanie, z chlopow uprawiajacych ziemie mieli sie stawic do walki."
Nie wiem jakie to sa lata, ale w metrykach koscielnych doszlam do poczatkow 1800, koncowki 1700 r. (niestety dalej, ksiag w AD w Przemyslu brakuje, a lokalny ksiadz nie jest przychylny do poszukiwan). Znalazlam zapiski dworskie z 1849r. i jest na tych terenach juz duzo Łobodów, bo takie i me nazwisko, gdzie maja duzo pola, co mozna by rzec, ze sa to bogaci włościanie. Stad chcialam zapytac wiecej wiedzacych, gdzie kolejne poszukiwania rozpoczac? Myslalam o rejestrach kozackich, ale nie ma tam zapisania ziemi, moze stad ksiegi grodzkie? tylko jak tego szukac...

Pozdrawiam,
Jowita
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

jowita_loboda pisze:Witam,

Szukam pomocy, aczkolwiek nie wiem czy uda mi sie cos znalesc...
Jakis czas temu dotarlismy do rodziny, z ktora wiele pokolen juz naszych nie mialo stycznosci, a jednak jest powatarzana ta sama historia i u nich. "Jako, ze rodzina nasza nalezala do kozakow, dostali ziemie w Dąbrowej k. Rzeszowa, parafia Trzciana (na skraju dawnych wojewodztw swietokrzyskiego i ruskiego), badz te ziemie wczesniej czesto zmieniala az osiedli tutaj. Kiedy bylo wezwanie, z chlopow uprawiajacych ziemie mieli sie stawic do walki."
Nie wiem jakie to sa lata, ale w metrykach koscielnych doszlam do poczatkow 1800, koncowki 1700 r. (niestety dalej, ksiag w AD w Przemyslu brakuje, a lokalny ksiadz nie jest przychylny do poszukiwan). Znalazlam zapiski dworskie z 1849r. i jest na tych terenach juz duzo Łobodów, bo takie i me nazwisko, gdzie maja duzo pola, co mozna by rzec, ze sa to bogaci włościanie. Stad chcialam zapytac wiecej wiedzacych, gdzie kolejne poszukiwania rozpoczac? Myslalam o rejestrach kozackich, ale nie ma tam zapisania ziemi, moze stad ksiegi grodzkie? tylko jak tego szukac...

Pozdrawiam,
Jowita
Trzeba zrobić to co zawsze się robi, gdy brakuje metryk. Polecam wziąść ksiazkę o miejscowosci i poczytać o historii lokalnej, może są jakies notki osób które żyją na miejscu i znają historie miejsca. Poszukać w archiwach właścicieli miejscowosci, którzy sa wyszczególnieni w tej notce https://bip.swilcza.com.pl/index.php/or ... wa/dabrowa . Może są inne dokumenty jak księgi miejskie, sądowe itp. Nie napisałaś o jakich latach mówimy.
Ale na koniec trzeba zacząć od początku, to znaczy dokończyć temat metryk i wyłuskać z zapisów kościelnych jak najwiecej. Księża nie tacy straszni jak ich malują. Można jednak poprosić o profesjonalną obsługę genealogów zawodowych.
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
Awatar użytkownika
Majewski_Łukasz

Członek PTG
Ekspert

Re: Genealogia na Podkarpaciu

Post autor: Majewski_Łukasz »

Mam fasje podatkowe z 1773 roku. Lwowski CDIAL

146-16-1073
146-16-1416
146-16-1630

Chętnie wrzucę to do Skanoteki. Z kim się kontaktować?
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
Mciemala

Sympatyk
Adept

Post autor: Mciemala »

Majewski_Łukasz pisze:Mam fasje podatkowe z 1773 roku. Lwowski CDIAL

146-16-1073
146-16-1416
146-16-1630

Ja kontaktowałem się z panem Pawłem Zawadzkim, w wiadomości prywatnej prześlę adres e-mail.

Pozdrawiam,
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Majewski_Łukasz pisze:Mam fasje podatkowe z 1773 roku. Lwowski CDIAL

146-16-1073
146-16-1416
146-16-1630

Przesłałem wiadomość na priv
Paweł
Awatar użytkownika
mkiwior

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mkiwior »

mkiwior pisze:Dlatego może doprecyzuję w tym wątku, że na początku przyszłego roku zeskanowane zostaną USC Dębica, USC Żyraków, USC Jodłowa i USC Brzostek + dopływ USC Pilzno (U1923-1924, MZ1943-1944).
Dla odnotowania powiem, że księgi USC w Jodłowej zostały zeskanowane i zostaną opublikowane w tym tygodniu.
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
Obszar zainteresowań: Ziemia Pilzneńska
yacusp

Post autor: yacusp »

Dzień dobry,
czy jest jakaś nadzieja na skany z parafii Markowa?

pozdrawiam
Jacek
pslania

Sympatyk

RE: Re: Kalników.

Post autor: pslania »

Hi all,

I'm back several years after my post and made lot of progress.
Thanks to Pan Boratyn.

Wojciech Rak was born on Husów woj. podkarpackie and got married with Katarzyna Kuzniar.
Wojciech was the child of Marianna Rak.

Katarzyna Kuzniar was the child of Szymon Kuzniar and Jadwiga Gargala from Husów.

Kind regards
mmazur529

Re:

Post autor: mmazur529 »

mmaziarski pisze: pn 06 kwie 2015, 06:48 Pracowałem nad następującymi miejscowościami:
Bajdy,Bratkówka,Brzezówka,Białobrzegi,Bryły,Brzyście,Brzyszczki,
Borzęcin,Czeluśnica,Dębica,Dziekanów,Chorzelów,Góra Ropczycka,Głowienka,Glinik Pol,Gorajowice,Gądki,Hankówka,Jareniówka,Jasło,Kowalowy,Korczyna,
Kaczorowy,Krosno,
Krościenko N.Lubaczów,Lichtarz,Lwów,Liszna,Łęki Strzyżowskie,Łęki,
Łączki Jagielońskie,Łęgorz,Mielec,Mrzygłód,Niepla,,Dziekanów,Dobra Szl.,Dębna,Dębowiec,Niegłowice,Odrzykoń,Ołpiny,Osobnica,Pilzno,Pietrusza Wola,Polanka,Przybówka,Przyborów,Radłów,Rzepnik,Sanok,Siedliska,
Szczucin,Szczurowa,Szczepanów,Suchy Grunt,Stary Sącz,Surochów,Sterkowiec,Suchodół,Szymbark,Święcany,Turaszówka,
Sobniów,Sieklówka,Ustrobna,Wolica,Walowice,Wojkówka,Wojaszówka,
Wierzchosławice,Wokowice,Zręcin,Żeglce,Żółków

Mieczysław
W uzupełnieniu jeszcze Kołaczyce,Biezdziedza.
Ostatnio :
Parafia Dobrzechów koło Strzyżowa obejmuje Dobrzechów,Grodzisko,Kalembinę ,Kożuchów,Kozłówek,Markuszowa,Różanka,Tułkowice.
Dla tych miejscowości są już indeksy ślubów w dyspozycji proboszcza.
Ponadto są indeksy chrztów dla Grodziska,Kożuchowa,Kalembiny,Różanki
i na ukończeniu jest Markuszowa.

MM
Szczęść Boże Panie Mieczysławie,

Nazywam się Michael Mazur. Chciałbym serdecznie podziękować za zindeksowanie aktów urodzenia Teodora Śmietany (ur. 9 listopada 1886 r., Czeluśnica) oraz Marianny Garbacik (ur. 19 maja 1887 r., Tarnowiec) w serwisie Geneteka — bardzo mi to pomogło w moich poszukiwaniach genealogicznych.

Chciałbym uprzejmie zapytać, czy wie Pan, gdzie znajdują się oryginalne dokumenty i do kogo najlepiej się zwrócić, aby uzyskać uwierzytelnione kopie aktów urodzenia, potrzebne mi w związku z ubieganiem się o Kartę Polaka.

Próbowałem już kontaktować się z Archiwum w Rzeszowie oraz z Archidiecezją w Tarnowie, ale w żadnej z tych instytucji nie udało mi się odnaleźć poszukiwanych aktów. Urząd Gminy w Tarnowcu poinformował mnie, że księga urodzeń z Tarnowca z lat 1862–1916 znajduje się w parafii w Tarnowcu i zasugerował kontakt z proboszczem Sanktuarium Matki Bożej Zawierzenia w Tarnowcu, księdzem Pawłem Knurkiem. Niestety, do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi od księdza.

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki lub informacje, które mogłyby mi pomóc w uzyskaniu tych dokumentów.

Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas i życzliwość.

Z wyrazami szacunku,
Michael Mazur
Wertepny_Marcin

Sympatyk

Pytanie

Post autor: Wertepny_Marcin »

Dzień dobry,

Chciałbym zapytać czy są ogólno dostępne skany z parafi Brzostek z lat 1800 - 1890 roku ?

Pozdrawiam Marcin
antoni_dz

Sympatyk

Post autor: antoni_dz »

Jest coś w AN w Krakowie
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/5860954
Pozdrawiam
Antoni
Awatar użytkownika
mkiwior

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Re: Pytanie

Post autor: mkiwior »

Wertepny_Marcin pisze: pn 17 lis 2025, 10:20 Dzień dobry,

Chciałbym zapytać czy są ogólno dostępne skany z parafi Brzostek z lat 1800 - 1890 roku ?

Pozdrawiam Marcin
Proboszcz nie zgadza się na digitalizację ksiąg z tej parafii, a Brzostek to już diecezja rzeszowska i nie była zdigitalizowana w Tarnowie.

Reasumując, tylko to co zeskanowałem w USC(dostępne w Skanotece), albo to, co USC zdążyło przekazać do ANK w Tarnowie przed moim przyjazdem.

Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
Ostatnio zmieniony pn 17 lis 2025, 23:56 przez mkiwior, łącznie zmieniany 1 raz.
Obszar zainteresowań: Ziemia Pilzneńska
Wertepny_Marcin

Sympatyk

Post autor: Wertepny_Marcin »

Witam,

Dziękuje za informacje, a tak na marginesie Dziękuje za poświęcony czas bo dzięki temu odkryłem niezły kawał histori.

Pozdrawiam Marcin
Mciemala

Sympatyk
Adept

Re: Pytanie

Post autor: Mciemala »

mkiwior pisze: pn 17 lis 2025, 17:01 Proboszcz nie zgadza się na digitalizację ksiąg z tej parafii, a Brzostek to już diecezja rzeszowska i nie była zdigitalizowana w Tarnowie.
Dla informacji, kopie dla lat 1826-1889 dla parafii Brzostek znajdują się w Archiwum Archidiecezji Przemyskiej.

Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”