Warszawa, Szpital św. Jana Bożego jaki cmentarz?

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dorota_b

Sympatyk

Warszawa, Szpital św. Jana Bożego jaki cmentarz?

Post autor: dorota_b »

Jedna z osób których szukam zmarła w 1916 roku w szpitalu Jana Bożego. Mąż był na wojnie, ze względu na trudną sytuację rodzinną nikt nie wie, gdzie została pochowana. Proszę o informację, na jakim cmentarzu byli chowani pacjenci szpitala bez rodziny? Liczę się z tym, że cmentarz może już nie istniec.
Dorota
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Minimum, to podać miejscowość w której znajdował się szpital.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
dorota_b

Sympatyk

Oczywiście , założyłam z góry, że to oczywiste. Chodzi o Warszawę, a zmarła to Stanisława Błaszczykowska akt nr 274/1916 https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 74-279.jpg
Dorota
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Sztuczna inteligencja:
Cmentarz przy Szpitalu Jana Bożego w Warszawie znajduje się przy ulicy Bonifraterskiej. Jest to cmentarz przyzakonny, który służył do pochówku zmarłych pacjentów i zakonników. Obecnie jest częściowo zachowany, ale nie jest już czynny.

Nie mam pojęcia czy to prawda.
Pan Sroczyński wie chyba wszystko o Warszawie, ale dostał bana i od 3 miesięcy (29-04-2025) jest nieobecny. Może wróci...
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Tad_waw

Sympatyk

Post autor: Tad_waw »

Krysiu

Jeśli chodzi o AI to ona czasami podaje zmyślone odpowiedzi które wyszukuje z kilku artykułów i skleja to w jedno. Tu pewnie jest część pobrana z tej strony https://bonifratrzy.pl/klasztor-zabkowi ... nifratrow/

Pozdrawiam, Tadeusz.
P.S. Kiedyś zapytałem AI o numery w lotto jakie padną w najbliższym losowaniu, cwaniara nie chciała podać:))
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Obstawiałbym Cmentarz Bródzieński (Bródnowski). Tam mogły być chowane osoby zmarłe w przeróżnych warszawskich szpitalach, choćby w Szpitalu Wolskim.

pozdrawiam
Jerzy
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Re: Warszawa, Szpital św. Jana Bożego jaki cmentarz?

Post autor: Michał_Kazimierz »

Dorota podała w nagłówku tematu, że chodzi o szpital św. Jana Bożego w Warszawie, więc kolejny wpis Osoby o pseudonimie "elgra" (Elżbieta Grabowska), wydaje się nie na miejscu.
Rozumiem, że pewnie z pośpiechu

Tak samo prośba:
Drodzy Czytelnicy - Użytkownicy portalu genealodzy.pl i forum
- czytajcie wszystko ze zrozumieniem.
Pamiętajcie także o podpisywaniu swoich postów chociażby imieniem - co wynika z Regulaminu Forum

Jeśli chodzi o szpital św. Jana Bożego w Warszawie, to był założony przez oo. Bonifratrów. Znajdował się w obrębie działki przynależnej do klasztoru. Stał przy ul. Bonifraterskiej - od południa dochodził do kościoła św. Jana Bożego (i klasztoru), od północy dochodził do ul.Konwiktorskiej, od strony wschodniej graniczył z ul. Sapieżyńską. Po Powstaniu Warszawskim spalony i wyburzony.
Dziś nie istnieje.

Wracając do tematu.
Z metryki zgonu 274/1916 dla par. Warszawa Nowe Miasto (Nawiedzenia NMP): w szpitalu św. Jana Bożego przy ul. Bonifraterskiej w dn. 5 VI 1916 zm. Stanisława Błaszczykowska, osoba zamężna, wyrobnica.
Wiadomo że była zamężna (mąż Michał) i podano gminę (Konie pow. Grójec), w której się ur., lecz brak miejscowości i ew. adresu, a także brak danych rodziców.
Zgon zgłaszają posługacze szpitala św. Jana Bożego.

Wniosek: zmarła osoba zamężna, nie wiadomo kogo powiadomić, jedyny ślad - mąż Michał, o którym Dorota wspomina, że był na wojnie...
zatem najpewniej pochowano ją na Cmentarzu Bródnowskim, gdzie najczęściej grzebano osoby niezamożne.

PS. Poprawiłem "niezamężna", za moją pomyłkę przepraszam. (Oczywiście, chodzi o osobę zamężną.)
Ostatnio zmieniony pn 30 cze 2025, 11:36 przez Michał_Kazimierz, łącznie zmieniany 3 razy.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Tytuł zmieniłam (jako moderator) po uzupełnieniu informacji przez autora posta.
Michał_Kazimierz pisze:Dorota podała w nagłówku tematu, że chodzi o szpital św. Jana Bożego w Warszawie, więc kolejny wpis Osoby o pseudonimie "elgra", wydaje się nie na miejscu.
Rozumiem, że pewnie z pośpiechu,
Rozumiem, ze autor pisząc post może zapomnieć o podpisie, ale ustawienie automatycznego podpisu jest proste i temu zapobiega.
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Michał_Kazimierz pisze: ale Drodzy Czytelnicy - Użytkownicy portalu genealodzy.pl i forum
- czytajcie wszystko ze zrozumieniem.
Pamiętajcie także o podpisywaniu swoich postów chociażby imieniem.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

"Wracając do tematu.
Z metryki zgonu 274/1916 dla par. Warszawa Nowe Miasto (Nawiedzenia NMP): w szpitalu św. Jana Bożego przy ul. Bonifraterskiej w dn. 5 VI 1916 zm. Stanisława Błaszczykowska, osoba niezamężna, wyrobnica"
również pouczający nie czyta lub nie pisze ze zrozumieniem.
W metryce jest napisane, że ZAMĘŻNA!
pozdrawiam
BasiaS
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Warszawa Szpital św. Jana Bożego

Post autor: Michał_Kazimierz »

PS. Do mojego postu dopisałem wyjaśnienie. że błąd poprawiłem, a także zmodyfikowałem całą treść, by się lepiej czytało.
Raz jeszcze przepraszam za małe zamieszanie.

Ogólniejsza prośba do Adminów i Moderatorów:
Czy można bardziej zapanować nad forum - jeśli chodzi o posty?
Wielu Użytkowników tego forum po wpisach merytorycznych w wielu wątkach tematycznych często rozpoczyna rozmowy nie związane z danym Tematem, co skutkuje tym, że gdy się to czyta po jakimś czasie, można nie zauważyć czego dany Wątek w ogóle dotyczy. Bo także nie dokładnie opisywane są tematy wątków.
To także kwestia reagowania na brak podpisów Użytkowników forum.
To również kwestia dziwnego zjawiska, jakim jest wyzywanie innych Użytkowników lub traktowania ich "z góry".

I żeby było jasne: te kilka zdań do Adminów i Moderatorów nie dotyczą obecnego Tematu.

Sympatyk

Warszawa Szpital św. Jana Bożego

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Stanisława to jakaś postać tabu w rodzinie, zwłaszcza teściowa jej nie lubiła i żle traktowała. Kiedy mąż wrócił z wojny, miał wielki żal do rodziny. Podobno odnalazł grób i był na nim, ale sam wkrótce zmarł. Córka była zbyt mała, żeby więcej pamiętać. Nie brałam pod uwagę Cmentarza Bródnowskiego, bo tam są pochowani członkowie rodziny i zakładałam, że ktoś by wiedział. Brałam pod uwagę raczej jakiś cmentarz przyszpitalny. Teraz mam punkt zaczepienia do dalszych poszukiwań. Dziękuję
Dorota
Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Cmentarz Bródnowski ma wyszukiwarkę. Nie widać tam niestety Stanisławy Błaszczykowski :(

Pozdrawiam
Ola W.
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Można skontaktować się kancelarią Cmentarza Bródnowskiego w sprawie zachowanych dokumentów:

"(...) Na zasoby archiwalne składają się przede wszystkim tzw. Dzienniki Zmarłych i (zachowane w 80 procentach) Skorowidze. Nie zachowały się natomiast żadne Księgi Inwentarzowe"

"(...) 31. W Archiwum Cmentarza Bródnowskiego brak dzienników z następujących lat: 1898, 1907, 1910, 1912, 1925 (I tom do 31 VIII), 1926, 1927, 1930, 1937, 1939, 1940 (brak TI tomu), 1942, 1943 (brak I tomu), 1941 brak dzienników do 24 VII).
32. W Archiwum Zarządu Cmentarza brak skorowidzów z następujących lat: 1886, 1889, 1890, 1892, 1897, 1899, 1901, 1908 i 1910."

http://www.cmentarz-brodnowski.pl/artyk ... chiwaliach
Paweł
Tad_waw

Sympatyk

Post autor: Tad_waw »

Dorotko...

Jeśli w tym grobie https://brodnowski.grobonet.com/grobone ... =0&cinki=0 jest pochowany mąż Stanisławy, Michał, to ze spisu osób pochowanych w tym grobie https://brodnowski.grobonet.com/grobone ... 145&inni=1 wynika, że nie ma w nim Stanisławy. Ja myślę, że gdyby Stanisława była pochowana na tym cmentarzu to Michał chciałby być pochowany razem z żoną.

Skoro jak napisałaś Stanisława nie była zbyt miło traktowana przez rodzinę męża to trzeba również brać pod uwagę to, że rodzice Stanisławy lub jej najbliższa rodzina zdecydowała pochować ją w jej rodzinnych stronach.
Ja bym jeszcze poszukał czy czasami w parafii św. Andrzeja w Warszawie do której należeli Stanisława i Michał nie zachowała się jakaś notatka odnośnie miejsca pochówku Stanisławy.
Życzę pomyślnych poszukiwań.

Pozdrawiam, Tadeusz.
dorota_b

Sympatyk

Znam groby rodzinne z cmentarza Bródnowskiego, na pewno w żadnym z nich nie była pochowana Stanisława. Jeżeli była pochowana jako pacjentka szpitala, to pewnie grób nie istnieje od dawna, ale może bedzie ślad w dokumentacj ikancelarii cmentarza. Tadeuszu, dziekuje za dodatkowe podpowiedzi
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”